Fucking World

Fucking World Dnes pokračujeme v predstavovaní hudobných telies v rámci Bytčanskej hudobnej scény. V dnešnom článku by som Vám rád bližšie predstavil hudobné “teleso“, ktoré patrí k jednému z najstálejších na „Bytčianskej“ scéne – kapelu Fucking World.

 

Fucking World pôsobí na Bytčianskom hudobnom poli už viac ako 11 rokov a patrí medzi najstabilnejšie hudobné zoskupenia. FW tvoria traja členovia Šuter – spev, gitary, Jimi – basa a Ciko – bicie. Za svoju dlhoročnú činnosť vydali vo vlastnom náklade 3 „radové“ CD. Hudba FW by sa dala charakterizovať ako mix rôznorodých vplyvov metalovej, či punkovej odnože hudby. V tvorbe sa odráža postoj voči spoločnosti, prechádza od jednoduchých textov o „zábave“ až k zložitým textom odrážajúcich tienisté stránky života. Nesnaží sa byť príliš zložitá, ale ani jednoducho naivná a vtieravá. Drží sa proste hesla : „V jednoduchosti je krása“.

Pre všetkých, ktorých FW a dianie okolo kapely zaujíma, ale aj pre všetkých, ktorí nemali možnosť sa s ňou ešte zoznámiť som sa porozprával s lídrom kapely – Šutrom.

 

FW pôsobí na Bytčianskej scéne niečo cez 11 rokov. Predstavte preto v krátkosti svoju kapelu aj tým, ktorí o nej počujú prvý krát.
– takže kapela Fucking World vznikla niekedy v rokoch ´95-´96, bolo to už dávno, kto by si to presne pamätal, že? Zo začiatku sme hrali punk, no po čase sa to rozvinulo do dnešnej podoby. Čo hráme to presne identifikovať neviem, nechám to na tých, čo nás počúvajú. Hráme to, čo nás baví. Naposledy som počul dobré spojenie, že hráme punkmetal.


Fucking World

S tým by sa dalo súhlasiť ako zo škatuľkou vystihujúcou práve Váš hudobný štýl. Prečo teda prechod z punku na punkmetal? Je to vplyvom hudby akú počúvaš, alebo jednoducho chceš odlíšiť trošku Vašu tvorbu a nevenovať sa len jednému žánru?
– keby to bolo pod vplyvom hudby, ktorú najradšej počúvam, tak by to musel byť poriadny nášup. Ja to beriem jako prirodzený vývoj.

 

Viem, že kapela prešla za tie roky aj maličkými personálnymi zmenami, až sa nakoniec Vaša zostava ustálila na troch členoch. Je práve táto zostava tá optimálna?
– aj 3-člennú zostavu je problém dotrepať na skúšku. Keďže už mám aj automatické bicie, niekedy to vyzerá, že som sám kapela.

 

Všimol som si ale, že na koncerte vystupujete v štvor až päťčlennej zostave, neuvažujete nad rozšírením zostavy aj o ďalkších stálych členov?
– ej Ty šibal! Vidím, že Vám ľuďom od novín (internetu) nič neunikne. Áno, dobrý postreh ! Na koncertoch chceme mať aj doprovodnú gitaru, aj klávesáka. Lebo všetko čo je na novom albume, nezahrám naživo. Chýbajú mi ešte aspoň 2 ruky. Takže dvaja členovia sa na koncerty hodia. Ale zostava FW je stále 3-členná.

 

Fucking World – názov pri ktorom sa rádiový spíkri dosť potia. Koho nápad to bol pomenovať takto kapelu? Vyjadruje to snáď niekoho postoj k svetu ako takému?
– názov Fucking World som vymyslel ja. A je to postoj celej kapely. My nevidíme svet taký ružový ako tí buznátori, čo ich hrajú rádiá od rána do večera (skvelý deň, šťastní ľudia, modré nebo) a podobné sračky pre panenky. My chceme poukázať na tie horšie stránky sveta tj. tématiku, ktorej sa ľudia radšej vyhýbajú.

Fucking World

Takže hudba sa stala pre Teba vyjadrovacím prostriedkom ako prezentovať svoj postoj k svetu a k problémom spojených so životom. Myslíš že ľudia jednoducho nechcú vidieť problémy ktoré sa týkajú nášho života, alebo sú len jednoducho ľahostajní pri honbe za peniazmi.
– samozrejme že sa všetci hrnú za peniazmi, no pritom si neuvedomujú za akú cenu. Všetko rozpredať, rozkradnúť, zlikvidovať. Hlavne že z toho budú doláče.

 

Váš štýl sa nedá keď tak jednoducho zaškatuľkovať ako punk. Je to skôr zmes rôznych tvrdších hudobných štýlov. Kto vlastne tvorí hudobnú zložku FW?
– my to voláme fucking music a ako som už spomínal punkmetal. Hudbu robím ja.

 

Takže si výhradným autorom hudby, znamená to že nikoho k tvorbe nepustíš, alebo to len jednoducho chceš mať po svojom?
– asi takto : od začiatku sme hrávali v 2-člennej zostave, teda ja a Ciko. Vždy som doniesol do skúšobne hotové skladby. Na tento štýl komponovania som si rýchlo zvykol. Keďže sme hrávali dlho dvaja, už pri tom zostalo. Doma všetko nachystám a v skúšobni rozdám úlohy a obsadenie.

 

V januári ste vydali po šiestich rokoch nové v poradí tretie album Fucking World, prečo taká dlhá odmlka?
– krátko a stručne : PENIAZE


Takže blyslo sa na lepšie časy a na svete je nové CD. Ako si spokojný Ty s nahrávkou ?

– či sa blyslo na lepšie časy? Tak to fakt neviem. Myslím, že s nahrávaním ďalšieho albumu budú tie isté problémy. S nahrávkou som spokojný, aj keď to mohlo byť o dosť lepšie, hlavne čo sa týka bicích.

Fucking World

Prečo rovnomenný názov ako názov kapely? Väčšinou takto kapely označujú svoje prvé albumy. Má to byť niečo čo začína novú éru FW, alebo len jednoducho tématicky zamerané album na problémy tohto sveta?
– myslím, že pri pohľade na náš obal je všetko jasné. Názov Fucking World sa tam hodí ako riť na šerbel. A odráža sa to aj od textov.

 

Posledná nahrávka sa od tých predošlých rozhodne dosť odlišuje. Hlavne čo sa týka aranžmánov a textov. Cítil si ako autor potrebu vyjadriť obohatiť tvorbu o ďalšie nástroje a aranžmány?
– samozrejme že som chcel, aby naša hudba bola pestrejšia : klavír, harmonika, saxofón… – dodajú skladbám určitú atmosféru, či už veselšiu, alebo smutnejšiu. No nie každá skladba musí obsahovať dajaký iný nástroj. Stále je to hudba, kde sú hlavné nástroje gitary, bicie a basa. Texty sa až tak nezmenili.

 

Máte za sebou krst nového CD s kapelou Konflikt, ktorý sprevádzalo nemalo problémov čo sa týka prípravy. Ako a prečo vlastne vznikli všetky problémy?
– k tejto otázke by som sa už radšej nevyjadroval, lebo ma to len rozčúli. Prosto jeden ko**t nás riadne oj**bal.

Fucking World

Nakoniec však všetko dobre dopadlo. Ako by si koncert spätne zhodnotil?
– áno, nakoniec to dopadlo dobre, začo sa chcem poďakovať starostovi Súľova. Koncert prebehol v dobrej atmosfére, CD nám krstil Jury (Konflikt), takže super! Všetci chalani z Konfliktu boli v pohode, dobre sme pokecali, čosi sme stihli vypiť. Krst ako sa patrí. Bolo 180 ľudí, pohoda…

 

Punkový fanúšik sa dosť odlišuje, teda aspoň podľa mňa od tých „ostatných“ Je to výzorom to k punku určite patrí, ale čo si myslíš o anarchií v ich poňatí ? Myslím tým demolovanie zariadení na WC napríklad o prílišnej agresií niektorých jedincov. Myslíš že aj to k punku patrí?

– demolovaním hajzlov nikto nič nedokáže, iba to, aký je debil. Každý by mal mať svoj názor a svoje hodnoty. Keď dú ľudia triezví, správajú sa úplne inak. Takýto fanúšik škodí každému hudobnému žánru. Vždy sa nájde taký, ktorý to organizátorom „uľahčí“. Fakt je že na punkových koncertoch to býva najhustejšie.

 

Pri snahe usporiadať koncert na domácej pôde ste stroskotali na sľuboch a ich nedodržaní, to sme sa už dozvedeli. Myslíš teda že má vôbec význam usporiadavať koncerty v našom meste?
– v Bytči? To si asi robíš zo mňa srandu. Máme pekný kulturák, to je pravda, ale pre kapely nepoužiteľný. Je tam kino, kde je návštevnosť asi 20 ľudí, tak fakt neviem načo námje taký kulturák. V starom kuturáku sa dalo koncertovať, kedy si len chcel. Takže v Bytči si nemáme kde zahrať, je to smutné…

 

Od Vašej hudby sa dostávame ku klasickej otázke, ktorú sa snažím položiť pri každom rozhovore. Ako hodnotíš Ty život v našom meste ? Čo by sa dalo určite vylepšiť, alebo naopak s čím si spokojný že je to tak ?
– NO COMMENT

 

Čo si myslíš o snahe sporpagovať na stránkach www.bytcan.sk dianie v našom meste?
– to je fakt super, človek má prehľad, čo sa tu deje. Myslím, že robíš veľmi dobre, MASKOVANÝ TRANSFORMER, veľa šťastia a dobrých článkov Ti za FW praje Šuter.

 

Ja ďakujem za prianie a hlavne ďakujem za rozhovor. Čo na záver by si chcel odkázať všetkým, fanúšikom, čitateľom, bytčanom…
– nech nám naši fans zostanú verní, chceme poďakovať za podporu, čitatelia nech čítajú aby vedeli ako sa veci majú. A všetci bytčania nech prídu podporiť ROCKSTONE FEST, chalanov to stálo hodne síl zorganizovať to tu.

 

Fucking World Fucking World zľava : Jimi, Ciko, Šuter

Zanechať prvý komentár

Informácie o článku

Súvisiace príspevky