Dr. Jozef Tiso

tiso Zajtra uplynie 120 rokov od narodenia prvého prezidenta prvého Slovenského štátu dr.Jozefa Tisa, bytčianskeho rodáka a veľkej kontroverznej postavy slovenských dejín. Na jednej strane „obdivovaný kňaz a martýr slovenskej slobody“ na strane druhej „vrah a prisluhovač fašizmu“. Na jednej strane „obdivovaný kňaz a martýr slovenskej slobody“ na strane druhej „vrah a prisluhovač fašizmu“. O osobe Dr. Jozefa Tisu a jeho skutkoch sa toho povedalo a napísalo naozaj mnoho. Aj to značí o tom, že je nespornou súčasťou slovenských dejín a je len na Vás aký postoj k jeho skutkom a životu zaujmete.Tento článok nebude hodnotiť život, význam a skutky p. Tisa, ale chce len ukázať zopár faktov z jeho života.

Narodil sa 13.10.1887 v rodine mäsiara Gašpara Tisa a Terézie Tisovej ako druhé z desiatich detí. Bol pokrstený ako Jozef Gašpar, druhé meno však nepoužíval. Od roku 1894 navštevoval cirkevnú ľudovú školu vo Veľkej Bytči, o štyri roky neskôr prešiel do nižšieho štvorročného gymnázia v Žiline, v štúdiu pokračoval na piaristickom gymnáziu v Nitre, okiaľ ho ako mimoriadne nadaného v roku 1906 poslal biskup na štúdia na Pázmáneum vo Viedni ( Pazmáneum – univerzita, ktorá bola určená pre obzvlášť talentovaných a perspektívnych adeptov kňazskej dráhy) . 14. júla 1911 úspešne zložil rigorózne skúšky a získal doktorát z teológie.

bytcan.sk -Dr.Jozef Tiso Za kňaza ho vysvetil košický biskup Augustín Fischer-Colbrie. 17. júla 1911 slúžil svoju prvú svätú omšu. Obdobie rokov 1910 – 1914 prežil ako kaplán v Oščadnici, Rajci a Bánovciach nad Bebravou, vyučoval slovenčinu a pracoval v oblasti kultúry. Na začiatku prvej svetovej vojny slúžil ako vojenský kňaz (poľný kurát) a duchovný pastier v Halíči. V roku 1915 sa stal rektorom Teologického seminára v Nitre a učiteľom na piaristickom gymnáziu v Nitre, neskôr profesorom teológie.

Od roku 1921 do roku 1924 vo veľmi mladom veku bol biskupský tajomník a učiteľ v Bohosloveckom seminári v Nitre. V roku 1924 sa stal dekanom a farárom v Bánovciach nad Bebravou, kde slúžil až do roku 1945.

Politik

bytcan.sk -Dr.Jozef Tiso V roku 1918 sa Jozef Tiso stal na zriaďujúcom zhromaždení Slovenskej ľudovej strany v Žiline členom Slovenskej ľudovej strany, neskôr jednou z jej vedúcich osobností. Strana sa od roku 1925 nazývala Hlinkova slovenská ľudová strana. Andrej Hlinka založil Slovenskú ľudovú stranu ako katolícku stranu v roku 1913 ešte v čase Rakúsko-Uhorska. Strana bojovala za autonómiu Slovenska v Česko-Slovensku a po roku 1923 sa stala najväčšou stranou na Slovensku.

Po Hlinkovej smrti roku 1938 sa stal Tiso de facto vodcom strany (oficiálne bol zástupcom predsedu strany od roku 1930 do 1. októbra 1939, oficiálnym vodcom strany sa stal po tomto dátume). Od 1925 do 1939 bol poslanec česko-slovenského parlamentu v Prahe a od roku 1927 do roku 1929 člen česko-slovenskej vlády ako minister zdravotníctva a športu.

Prezident

Dňa 14. marca 1939 vznikol samostatný Slovenský štát a 26. októbra 1939 bol za prezidenta Slovenskej republiky Slovenským snemom jednohlasne zvolený dr. Jozef Tiso.V novembri 1940 sa Slovensko pripojilo k Paktu troch mocností a po účasti vo vojne proti Poľsku sa zúčastnilo i vojny proti ZSSR. Slovenská vláda asledovala „príklad“ nacistického Nemecka i v riešení „židovskej otázky“ , čo malo za následok, že viac ako 60 000 slovenských Židov bolo transportovaných do vyhladzovacích koncentračných táborov.

Po vojne

tiso4 Po vojne sa Jozef Tiso a ostatní členovia slovenskej vlády ukrývali v rakúskom kláštore v Altotting. Zaujímavosťou je , že jeho pobyt v kláštore vlastne nevedomky prezradil jeho osobný tajomník, pri rozhovore s americkým imigračným pracovníkom. Tu ho samozrejme objavila vojenská polícia USA, ktorej bol vydaný po predchádzajúcom súhlase mníchovského kardinála Faulhabera. Spojenci ho vydali česko-slovenskej vláde, bol odsúdený za zradu na trest smrti obesením.

Napriek protestom veľkej časti slovenskej verejnosti bol popravený 18. apríla 1947 v Bratislave.

 

Súčastnosť

V Bytči má dr. Jozef Tiso ma v rodnom dome na Ul. 1.mája zriadenú pamätnú izbu, ktorá v súčastnosti prechádza rekonštrukciou. Začiatkom roka 2007 bola expozícia doplnená pôvodným nábytkom z domu rodiny Tisovcov.

Zanechať prvý komentár