Milan Vároš

Milan Vároš je pôvodom z Bytče. Narodil sa 30. marca 1937 v robotníckej rodine, ktorá bývala na Volgogradskej terajšia Švecova ulica. Vyrastal vo vojnových a povojnových chudobných rokoch v Bytči vo viacčlennej rodine, kde chodil i do základnej školy a gymnázia, a v roku 1955 tu zmaturoval. Krátku dobu pracoval ako redaktor okresných novín Nová roľa  v Bytči.

Potom odišiel študoval žurnalistiku na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave. Zamestnal sa v denníku Smena ako redaktor, mal tam svoje nezabudnuteľné reportáže, kde v roku 1964 debutoval svojou knihou Hitler žije, chyťte ho!

Tým sa dostal k písaniu historickej literatúry faktu. Na základe hlbokého poznania archívnych materiálov ako i v tej dobe dostupnej literatúry napísal rozsiahlu knihu v roku 1967 – Osudy zlatých pokladov. V roku 1970 vydáva knihu Poklady smrti, ktorou sa odmlčal na celé desaťročie.

Za svoje postoje v rokoch 1960 až 1969 najmä za obdobie Dubčekovej éry bol politicky diskriminovaný. Na základe postojov vtedajšieho vedenia štátu nemohol publikovať, tak pracoval ako redaktor vo vydavateľstve Smena kde len redigoval edíciu Dobrodružné romány.

V roku 1984 vydáva svoju knihu Vraky lákajú (Záhreb) a študuje v archívoch podklady pre ďalšie svoje publikácie a knihy. V roku 1990 sa stal šéfredaktorom týždenníka Život a precestuje kus sveta a svoje reportáže publikuje v časopise Život. Od roku 1995 sa stáva aj šéfredaktorom mesačníka Rodina.

V roku 1991 Vyšla kniha Posledný let generála Štefánika, ktorý zahynul za nevyjasnených okolností. Osudy slovenských generálov, diplomatov a iných osobností zo slovenska Slovákov žijúcich v zahraničí spísal v knihe Putovanie za krajanmi, ktoré vyšlo roku 1995 a jeho druhé rozšírené vydanie v roku 1997 za ktorú bol odmenení Zlatou medailou OSN ako aj získal prvé čestné uznanie Pamätnej nadácie Dr. Jána Papánka v New Yorku.

Doteraz získal už medzinárodnú Cenu E.E. Kischa, Cenu Literárneho fondu za vedeckú a odbornú literatúru i Vianočnú cenu Matice slovenskej. V roku 2002 vydáva knihu Vraky plné pokladov a v roku 2006 mu vychádzajú ďalšie dve knihy a to Stratené slovenské poklady 1 a Záhady Nesmrteľnej milenky. Beethoven, ženy, Slovensko.

Svoju doterajšiu plodnú reprezentáciu Slovenska Slovákov ako i svojho rodného mesta Bytče zavŕšil dielom v roku 2007 Stratené slovenské poklady (1.) s podtitulom Osudy umeleckých pamiatok šľachty a panovníkov.

bytcan.sk - Milan Vároš

V súčastnosti žije v Bratislave a zbiera podklady o osude bohatej umeleckej zbierky Karola Kuffnera, v minulosti majiteľa cukrovaru v Galante a kaštieľa v Sládkovičove. Jeho syn Raoul bol manželom svetoznámej maliarky Tamary de Lempickej. Jej obrazy sú v popredných svetových galériach.

To je ale už o inej knihe, prajeme ostré pero a tešíme sa na ďalšiu literatúru faktu – vďačný Bytčania . Milan Vároš sa minulého roku dožil 70 rokov a mesto Bytča, si rodáka pripomenuli za jeho práce, reprezentáciu mesta, tak ako ostatné osobností Bytčianska. (-) . Jedna jeho sestra zomrela, druhá žije v Bytči a brat v Hlbokom nad Váhom .

Zanechať prvý komentár

Informácie o článku

Súvisiace príspevky