Sobášny palác – obnova

bytcan.sk - Sobášny palác - obnovaSobášny palác v Bytči z roku 1601, ktorý palatín Juraj Thurzo postavil na svadbu svojich početných dcér a kde hlavný priestor sály v celej dĺžke poschodia delila hudobná tribúna, sa mu konečne navráti renesančná podoba a pravdepodobne i jej pôvodný účel a to využitie na svadobné obrady. Žilinská župa získala grant z Nórskeho kráľovstva, ktoré by mali stačiť na rekonštrukciu strechy, ako aj obnovy pôvodných vonkajších renesančných fresiek.

Tieto fasády boli bohato zdobené, kde je portál s erbom Juraja Thurzu a jeho druhej ženy Alžbety Czoborovej. Nápis hlása, že palác dal postaviť na slávu svojich dcér. Palác v roku 1856 vyhorel a prechádza rôznymi úpravami ako aj využitia. Nevhodná úprava grófom Popperom výmena strechy má najväčší negatívny zásah do stability stavby. Posledné úpravy uskutočnil Bytčianský rodák maliar a reštaurátor Ladislav Grnáč, kde pôsobil i ako správca.

bytcan.sk - Sobášny palác - obnova

Peter Kubica hovorca ŽSK kraja informoval: „Budova bude slúžiť na divadelné predstavenia, koncerty, výstavy, ako i na vzdelávacie podujatia. Využívať ju budú môcť i záujmové a vzdelávacie organizácie pôsobiace v regióne Bytča“.

Riaditeľ Považského múzea Marián Mrva povedal: „Chceme vrátiť priestoru jeho pôvodný účel. Záujem medzi verejnosťou o svadby v Sobášnom paláci je obrovský. Bytčania a nielen my, máme sa na čo tešiť, konečne realita za desaťročia bojov o rekonštrukciu a rozumné využitie jednej z desiatky historických budov v Bytči sa stáva skutočnosťou“.


Pozn. jE2f : O rekonštrukcií Sobášneho paláca sme už v našom článku písali už pred vyše rokom.  Žiaľ zatiaľ sa však nič viditeľné neuskutočnilo.

Rekonštrukcia ale asi naberá (aj keď ja som už za ten rok skeptický) na obrátkach, o tom že sa uskutoční dokonca informoval týždenník Pravda.

Osobne sa pýtam, neutrpí krásne vybudovaný zámocký park ?

Nebude sa musieť zase niečo rozkopať a zdevastovať?

Bola by to škoda…

Zanechať prvý komentár

Informácie o článku

Súvisiace príspevky