Dr. Štefan GALLO – Spravodlivý medzi národmi

bytcan.sk - Dr. Štefan GalloV Kolároviciach sa dňa 23.12.1882 narodil Štefan Gallo v katolíckej rodine, ktorá podporila malého chlapca v túžbe poznania viery v Boha. Po skončení základnej školy odchádza na Kňazské štúdia do Nitry, ktoré končí ako doktor scholastickej filozofie v roku 1905. Ako jeden z nadaných študentov pokračuje v ďalšom štúdiu v Ríme, kde bol vysvätený za kňaza v roku 1908.

 

O rok neskôr obhájil titul doktor teológie. Svoju kňazskú službu začína po návrate na Slovensko v Trenčianskej Teplej v kostole zasvätenom sv. Matúšovi ako kaplán v rokoch 1909 – 1910, v Močenku v rokoch 1910 – 1912 a v Nitre v rokoch 1912 – 1914. Ako farár pôsobí v Pruskom v rokoch 1914 – 1935 a v Jarku (Ireg) v rokoch 1935 – 1951 a od roku 1936 vyučuje a prednáša v Kňazskom seminári v Nitre o Svätom písme.

Táto pastoračná činnosť je spojená s druhou svetovou vojnou, kde sa orientuje na pomoc a záchranu prenasledovaných Židov. Nielenže sám zachraňoval, ukrýval a chránil štvancov, ale bol príkladom a svojou autoritou vplýval na všetkých katolíkov vo svojej farnosti ako rímskokatolícky kňaz. V týchto ťažkých rokoch vystupoval čestne, dodával odvahu i druhým konať ľudsky, konať tak ako káže viera v Boha v súlade s kresťanskou náukou, i keď dobre vedel o dôsledkoch s hrozbou smrti. Neveril v menšie zlo, tak ako to teraz mnohí zľahčujú a ospravedlňujú, ale konal nezištne, ako kázal Ježiš!

Po skončení vojny bol v roku 1951 zatknutý a deportovaný do pracovného tábora v Hájku pri Kladne na nútené práce, kde sa stáva významnou osobnosťou medzi zatvorenými kňazmi. Ukončením väznenia v roku 1953, začína pôsobiť ako farár v Kovarce až do roku 1959. Od tohto roku pôsobí v obci Žabokreky nad Nitrou až do roku 1970, kde vo veku 88 rokov zomrel dňa 5.1.1970.

bytcan.sk - Dr. Štefan Gallo

V pracovnom tábore v Hájku pri Kladne (tretí sprava v prvom rade)

Yad Vashem – Spravodlivý medzi národmi – Izraelský štát ocenil už okolo 420 Slovákov a týmto (No 10 018) in memoriam katolíckecho kňaza Dr. Štafana Galla , ktorý v rokoch 1942 – 1945 pomohol zachrániť 35 Židov. Po vyše 60 rokov sa podarilo zistiť ďalšieho zachráneného malého chlapca Róberta Freunda, ktorého poslal arcibiskup Karol Kmeťko za Štefanom Gallom .

bytcan.sk - Dr. Štefan Gallo

Štefan Gallo ako farár v Kovarciach

 

R. Freund napísal: „Dr. Štefan Gallo bol vysoko inteligentný a veľmi dobrý človek, farár v dedine Ireg. Mne zachránil život. Býval som u neho určitý čas na fare, vydával ma za jeho príbuzného a pri omšiach som miništroval. Bol som malé dieťa, mohol ma ľahko prehovoriť, pôsobiť na mňa a prekrstiť ma. Nikdy to neurobil. Pred jedlom sa vždy modlil a mne hovorieval: Ty sa modli ako vieš. Bol som s ním v písomnom styku až do jeho smrti v roku 1970 a viem, že v totalitnom režime i počas druhej svetovej vojny mával veľké nepríjemnosti. Nikdy ho neodradilo každému a vždy povedať pravdu. Pochovaný je v Žabokrekoch nad Nitrou. Do smrti si budem ctiť jeho pamiatku!“.

Na náhrobnom kameni Dr. Štefan Gallo má vytesané slová:  „Blahoslavení, ktorí mnohých vyučovali spravodlivosti.“

A toto sú osobnosti z Bytčianska – Kolárovic – Slovenska.

Zdroj foto: www.katnoviny.sk

Zanechať prvý komentár