Janka Gabčová- Kamasová

bytcan.sk- Janka GabčováZačiatok minulého storočia a koniec predchádzajúceho je na Bytčiansku významný najmä tým, že sa tu rozvíja priemyselná výroba. Dobré hospodárske výsledky sa zapisujú i do výstavby nových obslužných budov a aj výstavby rodinných domov.

 

Je tiež zaujímavé z pohľadu narodenia viacerých významných ľudí v Bytči, kde sa v tom čase aktívne rozvíja i školstvo a najmä kultúra cestou spolkov, ktoré sa rozvíjali i v rodinných domoch, oboch najväčších komunít v Bytči.

V tomto čase sa v Bytči, dňa 14.5.1907 narodila Janka Kamasová v rodine Bytčianského úradníka. Zomrela v Bratislave 26.4.1999.

Matka jej zomrela, keď mala iba tri roky a zostávajú tri siroty na výchove otca. Otec sa znovu oženil so sestrou nebohej manželky, kde majú spolu ďalšie tri deti a nastáva obetavá výchova šiestich detí. Janka od malička vynikala v učení a najmä v spievaní, vystupuje na rodinných oslavách i na besiedkach a v spolkoch, svojím zaujímavým sfarbením hlasu -detským spevom. Po absolvovaní základných škôl, sa otec rozhodol poslal ju študovať na obchodnú školu do Brna.

Z Brna v tajnosti odišla študovať na Hudobnú a dramatickú akadémiu do Bratislavy, kde ju pozval profesor Ján Strelec, ktorý ju objavil na vystúpení v Brne. Keď chcela v Bratislave študovať, tak musela i pracovať, ako väčšina študentov z chudobnejších rodín v tej dobe. Janka pracovala ako poštová doručovateľka. Rodičia, keď sa dozvedeli o štúdiu v Bratislave, nevedeli sa s tým dlho zmieriť. Prvý krát Janku vidia a počujú spievať ako slávnu speváčku, keď prišla spievať do Bytče na otvorenie Katolíckeho kultúrneho domu.

Absolvovala mnoho koncertov v mestách na Slovensku, Čechách, ale aj v zahraničí v Budapešti, Viedni, kde ju sprevádzal Eugen Suchoň na klavíri. Treba vyzdvihnúť, že bola medzi prvými v opernej generácií, čo začala spievať po slovensky, ako Slovenka. Jej krásne sfarbený hlas, najmä alt, ju predurčil spievať v národnom divadle vyše tridsať rokov z toho do roku 1963 ako sólistka.

Operný poslucháč ju mal rád a tajil dych keď ju vydeľl vystupovať a spievať, vedeli oceniť jej láskavosť a dobrotu svojho srdca, ktoré vôkol seba rozdávala.

Vytvorila mnoho nezabudnuteľných postáv:

* Azucenu v opere Trubadúr
* Ježibabu v opere Rusalka
* Filipienku v Eugenovi Oneginovi
* Ulricu v Maškarnom bále
* Suzuki v Madame Butterfly
* Carmen – titulnú postavu, ako aj Larina a všetky altové postavy v Mozártových, Cikerových operách a mnoho ďalších.

– v Suchoňovej Krútňave vystúpila vyše 130 krát.- mala aj obľúbenú postavu Kostolníčka v Janáčkovej opere Jej pastorkyňa.Vyučovala aj na VŠMU, kde medzi jej žiakmi boli: Božidara Thurzonovová, Kamila Magálová, Emília a Magda Vášáryové, Marián Slovák a mnoho ďalších.V roku 1968 sa stala zaslúžilou umelkyňou.

Bytčania – minulý rok bolo 100 rokov od jej narodenia!

Zanechať prvý komentár