Skvelé výsledky

bytcan.sk - Skvelé výsledkyMnohí hovoria, že cez 2. Svetovú vojnu, ako aj po nej sa mali niektorí dobre, to boli dobré časy. No, ale prečo to ich nezaujíma, ani dnes. Mnohí odmietajú historicky dokázané argumenty. Vedia, ale nechcú vedieť, výchova v rodine je v mnohom silnejšia, čo bola a je ozajstná diktatúru, útlak, ich sa to nedotklo, neboli na okraji spoločnosti. Konštatujem si len tak  a pokračujem už sám.

 

Neviem aký zvoliť postup ďalej, opúšťam otcove poznámky – toto si ja jasne pamätám: tak pôjdem asi len jednoducho, vybudoval sa (asi sám) nový podnik Kinex, Drevoindustria zo štyrmi prevádzkami, ďalšie nové prevádzky, nová Makyta, nový Pivovar. Postaví sa nová Kovoslužba, nová Pekáreň, nové ČSAD, nové Komunálne služby, kde sa poskytovali všetky služby, nové Záhradníctvo vybudované v akcií Z, ako i Technické služby, nový závod Lesy, Hradenie Bystrín, nové Veterinárne stredisko, nový Mototrans, nový Stavebný podnik, nové Drogérie, nová Elektráreň, nová Prefa, Obnova, Píla atď…veľa nových pracovných príležitosti a ďalšie v novej škole Gymnázium, novej Základnej škole na Mierovej ulici, nová budova Polície, nová budova Polikliniky, nová Pošta a Telekomunikácie, nové 3 materské školy, nové jasle.

Nové obchody na námestí, Sídlisku, autobusovej stanici aj autobusová stanica. Nové športoviská futbalu, hádzanej, ihriská na jednotlivých školách a ich telocvične a dlhé roky v prevádzke Sokol. Nové zaujmi pri využívaní voľného času, turistika, horolezectvo, lyžovanie – v akcií Z – vybudované lyžiarske stredisko i s vlekom u Melocíka, Čiakov, nezabudnuteľné chvíle u rodiny Hvoreckého. Zväzarm  (od rádioamatérov, cez automobilizmus, motokáry, krásne prezentácie v meste, strelectvo zo strelnicou pri družstve, kynekológiu, atď… ) Kultúra sa rozvíja cez Besedu Pivovar, Spoločenský klub Kinex  ( pri starej vrátnici vedľa píli – prvý televízor pre verejnosť, fotoamatérizmus až krásna profesionalita, výtvarníctvo a množstvo krúžkov), až po úplnú rekonštrukciu Kina, kde sa aj 5 krát za deň premietalo a každý deň aspoň 1 krát, a novo vybudovaní Amfiteáter (s vrchárskou piesňou a množstvom iných podujatí pre dospelých a mládež).

bytcan.sk - Skvelé výsledky

foto zdroj: www.gabajova.eu

A celé to končí pri Kultúrnom a spoločenskom stredisku v Bytči, ktoré bolo prestavané a rozšírené i plynofikované (KD) (s neobyčajne veľkým množstvom celoročných kultúrnych podujatí, krúžkov, hudobných skupín, mnohé zdarma prevádzkované atď…),  nesmiem zabudnúť na Bytčianske noviny, ktoré vychádzali pravidelne mesačne a podľa potreby aj viac krát s informáciou o celkovom žití v meste a na okolí….

Novo vybudovaní mestský rozhlas, tiež rozhlas po drôte. Nový Dom smútku – akcia ?Z,  nový vykrývač TV v Kotešovej postavení v – akcii Z a tiež Salaš na Petrovickej spojke, chata MNV na Salaši vybudované v – akcií ?Z. Nová knižnica. Dom pionierov s množstvom samostatných krúžkov, Požiarna ochrana nové, pôsobenie od 70 rokov s celomestskou pôsobnosťou  (dovtedy len ZO), rozvíjali sa spolky záhradkárov, včelárov, rybárov, poľovníkov, červeného kríža, žien, atď…

Úpravou rieky Petrovičky a ďalšou výstavbou rodinných domov a takto by som mohol prechádzať ďalej v meste, čo nechám i iným na pripomenutie a nemôžem obísť pričlenené integrované časti mesta Hliník, Malá Bytča, Mikšová – Beňov, Pšurnovice, Hrabové a znovu osamostatnené Hlboké.

 

bytcan.sk - Skvelé výsledky

foto zdroj: www.hlbokenadvahom.eu

Ten obrovský rozvoj, búm mesta pokračoval i v týchto okrajových častiach, čo sa musí všetko opísať už samostatne. Bytča pokračovala ďalej, asfaltovali sa všetky komunikácie, kde boli len štrkové alebo utlačená zemina, nič iné, položila sa eklektická sieť do zeme, vybudovala sa kompletná vodovodná sieť s vodojemom a kanalizácia i s čistiarňou vody a to väčšinou v akcií ?Z, nastúpila plynofikácia celého mesta Bytča. A stále je o čom písať.Samostatná kapitola nastáva, keď sa v Bytči v šesťdesiatych rokoch vytvorilo vyše 8 000 pracovných príležitostí  (v súčasnosti ani nie 5 500 pracovných príležitostí v Bytči rok 2009), mal som to veľké šťastie v tých rokoch aktívne pôsobiť tu v rodnom meste Bytča, sú to nevšedné zážitky a vždy dá sa povedať, veľmi dobrý pocit byť pri tom začiatku niečoho veľkého, čo tu zostáva a je dlho po nás.

Nastáva obrovský rozmach, je to búm výstavbou Sídliska 9.mája a Úvažia a počet obyvateľov mesta vzrastá na vyše 12 000. Je to následok práce občanov mesta Bytče a okolia v tých krásnych rokoch zanechané svojou prácou po sebe, čosi hmotné, hmatateľné, čo dlho vidieť (asi v súčasnosti nechcené).

Táto expanzia súvisela s dobrými výsledkami podnikov, závodov, prevádzok na bytčiansku, ktoré rozširovali výrobu, stavali sa nové haly a celé prevádzky a tým viac zamestnávali ľudí, pre ktorých bolo potrebné zabezpečiť bývanie a prijateľné služby a kultúrne vyžitie v meste a pričlenených častiach.V tomto období bolo v meste Bytča veľa, veľmi dobrých ľudí, stále nemenovaných na jednotlivých pozíciách riadenia organizácie a celého žitia, mali väčšinou prirodzenú autoritu, používali ešte ten sedliacky zdravý rozum, mali sa medzi sebou v úcte, prebiehala prirodzená komunikácia.

Bytčania a občania mesta mali svoje ciele, ktoré boli odhodlaní svojou húževnatosťou a slovenskou pracovitosťou naplniť, jeden druhého si vedel vážiť a väčšinou i žiť čestne! Nebolo toľko politikárčenia ako sa všeobecne hovorí a dnes presadzuje, riešili sa konkrétne veci a prijali sa maximálne riešenia, opatrenia pre prospech všetkých občanov mesta Bytča a priľahlých častí a tieto dodnes krásne vidieť, (ktoré nechceme vidieť), ale okolo ktorých denne prechádzame a mám ten hrdý pocit, že som bol i ja svojim malým podielom pri tom. Tá krásna prežitá doba zanecháva svoju nezmazateľnú pečať, som rád, že aj ja som tu žil a možno aj malou čiastkou sa na histórií podieľal, a čo som robil, robil, veď s mnohými v Bytči, robil som rád, je to krásny okamih môjho života, ktorý je za mnou, môžem hrdo povedať: bol som pri tom a zároveň ďakujem všetkým, s ktorými som sa stretal a tiež sa podieľali, ako?

Akokoľvek, na tomto kladnom, týchto nezmazateľných výsledkoch v meste, či v jednotlivých podnikoch, závodoch prevádzkach, družstve, školstve, zdravotníctve, kultúre, atď…a tak obohatili našu históriu a zároveň sa teším na ďalšie chvíle, ktoré ešte prídu.

Pre niekoho to môže byť absurdné, možno detinské, ale mňa naučil život príjmať iné hodnoty, ktoré ma oslovujú a na tom som sa rád zúčastnil, tieto výsledky hovoria o morálke, hodnote a podiele v meste Bytča, kultúre, životnej úrovni a pritom mnoho, veľmi mnoho sme urobili spoločne a najmä zadarmo a bol to pocit radosti, hrdosti, ktorý zostáva vo mne a možno aj v iných Bytčanoch, aj ako ich počúvam, ostáva to pozitívne stále! Roky viem, že som ja za seba zodpovedný, slobodný, nemlčal som, keď nebola úplná sloboda, ale snáď môžem byť ticho, keď zavládla arogancia, presadzuje sa zbojníctvo a nekultúrnosť.

Všetko založené na hodnote peňazí – teraz robí divy, výsledok v meste Bytča pomaly za 20 rokov od nežnej revolúcie nie je skoro s čím porovnať! Kto nám nahovára, že sme bezmocný, že len jeden všetko dokáže, že len jedna strany to zabezpečí. Ale spolu sme dokázali viac vždy, aj keď v tej dobe bola len jedna strana, ale o to viac sme museli robiť, spolupracovať medzi sebou aj s druhými.

Asi bola chuť a chuť obetovať niečo zo seba , z rodiny, zo svojho majetku, pre mesto, pre ostatných zanechať, nepresadzovať nenávisť a nevidieť za všetkým len zisk a peniaze na svoje obohacovanie. Preto si i do budúcna znova slobodne vyberám, žiť život spojený s hodnotami, ktorým verím a za to rozhodnutie i niesť osobnú česť a zodpovednosť.Na prvý pohľad by sa zdalo, že minulý beh vecí svetských no ľudských, nemôže nik zmeniť. Nepotrebujeme hrubé čiary, ktoré by delili minulosť od súčasnosti a budúcnosti. Asi potrebujeme celé dejiny neskreslené, ak máme poznať cieľ a najmä smer, ako ďalej, aby sme neklesli nazad tam, kde sme už boli. To bolo v oných starých asi zlých časoch.

bytcan.sk - Skvelé výsledky  

foto zdroj: www.wikipedia.org

Ľudia, ktorých premohla nenávisť a pripustili a umožnili zbúrať Mičurov dom, sú toho príkladom, ako sa dá za sebou zanechať pamäť, to dobro, čo pre mesto som „ja“ urobil. Už to bolo na tejto stránke rozpísané viackrát, ale arogancia moci sa ináč nedá opísať a pripomenúť, kto pre mesto čo urobil? Koho si mám a prečo vážiť, za aké hodnoty, ktoré si ctil a ktoré žil, napr.: o kultúrnom a politickom pôsobení v Bytči som už poukázal i ja viackrát, tu, i na Slovensku, ale excelentný príklad je – celé námestie dal JUDr. Mičura aj s riečkou Petrovičkou upraviť, postavil požiarnu zbrojnicu, zvonicu, faru a nebudem písať, čo všetko na Slovensku.

To si treba zapamätať, kto v meste o tom rozhodol a povolil, neurobil nič, aby sa niečo po významnom človekovi zachovalo.  Však mal minulí rok 125 výročie, tak sme si pripomenuli jeho pôsobenie v meste – zbúraním jeho vily a stavbou obchodu  Lidl.

vysledky05

Minulosť, tá sa nedá len tak zmeniť, bola taká alebo onaká, snáď sa dá pravdivo opísať, to prežité, dobré i to zlé, ale súčasnosť sa už dá meniť a budúcnosť úplne zmeniť k tomu lepšiemu pre nás, tú väčšinu, čo tu žijeme a máme záujem ako to v našom meste  bude. Preto asi sa nám treba vracať do minulosti a poučiť sa zo starých časov. Preto mám ešte ten prirodzený záujem vedieť, čo sa v našom meste pripravuje, kam asi bude smerovať náš rozvoj a možno ešte aj aktívne sa na ňom, možno, áno možno zúčastňovať a to aspoň takto, zopár písaných slov alebo voľbou svojich zástupcov v meste.

Ten rozvoj a koncepcia, ten búm stanovené priority, sľuby v súlade s požiadavkami občanov, nie jednotlivca, ale koncepčný rozvoj mesta a celého jeho okolia aj s integrovanými obcami tak, aby sa mesto znova stalo prioritou, možno – minimálne v tej našej Európe, ale o to viac k budúcnosti mesta, na ktorú budú hrdí a pyšní občania nášho krásneho a prosperujúceho  euro mesta BytčaVeľká Bytča.

Zanechať prvý komentár

Informácie o článku

Súvisiace príspevky