Skvelé výsledky II

O zivote v Bytci

Za dvadsať rokov vzíde minimálne jedna nová generácia na svet, staršia dospeje, otvára si život a sníva, stredná sa dostane na pozície múdrosti a vytvára hodnoty a staršie generácie skúšajú hodnotiť prežitý život a berú plody svojej práce a najstaršie, najstaršie generácie sa snažia rozdávať získanú múdrosť, múdrosť prežitého. V rámci histórie mesta a možno môjho opisu veľmi malý úsek, ale aj tak sa dá zhodnotiť čas a to naše krásne, len naše, čo sme žili, nemyslím tak, to je skoro všetkých krásne  prežité, čo v Bytči pôsobili, žili a poctivo pracovali.

Pri našich náhodných už i vynútených stretnutiach bývalých, súčasných občanov mesta Bytča, každý sa má možnosť porozprávať, pospomínať, porovnať. Pamätajú ešte bývalí aj terajší občania, ako vyzeralo naše mesto pred 50-70 rokmi. Predebatuje, premelie sa všeličo. Tak to je viackrát, čo starší sa nás snažia presvedčiť, ako to bolo iné, čo všetko sa urobilo, vybudovalo, ako ľudia spolu, ozaj spolu žili, vytvárali hodnoty, zabávali sa, športovali, pracovali, budovali mesto a o sebe dali vedieť, že žijú v Bytči – vo Veľkej Bytči.

Nie len to, porovnávajú, ako súťažili mestá na okolí medzi sebou. Porovnávajú Bytču, Rajec, Kysucké Nové Mesto, Turzovku, Čadcu, Považskú Bystricu. Tvrdo a nekompromisne poukazujú, že Bytča bola dlho prvá, čo udávala tempo a laťku života, žitia a kultúru nastavila vysoko, na tie pomery a roky, veľmi vysoko.

Porovnávajú začiatok minulého storočia, keď bola Bytča ešte Veľká Bytča, stála na výslní (treba pozrieť všetky oblasti života) a nástupom fašizmu a II. Svetovej vojny sa všetko v Bytči mení. Predbieha nás v šesťdesiatych rokoch – okresné mesto Čadca  (veľké štátne investície na Kysuce). V sedemdesiatych rokoch minulého storočia nás predbieha okresné mesto Považská Bystrica (šesťdenná motocyklová súťaž) veľké investície štátu. Už nám len zostávajú Rajec, Turzovka, Kysucké Nové Mesto, kde sme ďalej na prvom mieste, čo si berú uvedené vedenia mesta za vzor a snažia sa nás dobehnúť – v tom dobrom, všetko rýchlo  prebieha ­- a to ako na atletickej trati.

Prišiel rok 2009 a zisťujeme, že nás dobehli a nielen to, ale aj predbehli, len v jednom, že vedieme, sme znova okresné mesto Bytča – a oni asi nie!

Kde sa stratilo prežitých posledných dvadsať rokov nášho života v meste, čo po nás zostalo? Dá sa to porovnať, s ktorými dvoma desaťročiami z minulého storočia, tak si kladú otázku starší Bytčania a popri nich aj ja!

bytcan.sk - Svelé výsledky 02

Obzerám sa za seba, proti času, ktorý čím ďalej rýchlejšie a zo dňa na deň stále rýchlejšie letí.  Ani som sa nenazdal, neuveriteľné, až na povojnové roky v Bytči, (zničené národné hospodárstvo v celom Československu), čo všetko sa začalo budovať občanmi s necelými 3000 obyvateľmi mestečka Bytča, ktorí bývali v 560-tých – väčšinu rodinných domoch, s necelými 600 pracovnými miestami v Bytči, kde i s pričlenenými obcami sme mali okolo 5300 obyvateľov, ktorí bývali asi skoro v 1000 domoch a spádová oblasť mala necelých 20000 obyvateľov !!!

Pozerám zožltnuté stránky písané mojím otcom, ktorého mám nesmierne rád, ktorého i ako moju matku, si stále veľmi vážim a ctím.  Moji rodičia však už dávno nežijú, ale stále mám na nich veľmi pekné spomienky aj vďaka fotografiám, opäť živo pripomenuté krásne chvíle, nie len môjho detstva. Som im vďačný za šťastné a veľmi krásne detstvo, ktoré som s nimi v Bytči prežil, v tej krásnej okolitej prírode, kde som vyrástol a dospel. Bolo to ihneď po vojne, je to písmo proti môjmu ostrejšie, vyhladené, rovnomerne, krásne rozložené, čiastočne mne pripomína švabach, ostrosť a rýchlosť, z druhej strany ornament, s mojim sa nedá porovnať a tak radšej už vyberám: Nie je roboty. Fabriky aj firmy sú v neporiadku, aj niektoré vyrabované. Zháňam druhé roboty. Treba nám koruny…Bola zavedená nová mena Kčs, namiesto Slovenských korún.

Odložil som si Tisu – 50 korún, však je Bytčan, Svätý Metod a Cyril – 20 korún, Pribina – 10 korún, sú strieborné, (doteraz ich opatrujem, dobrého štvrť kila). Všade prebieha šmelina. Máš peniaze –  dostaneš. Lístky nám na potraviny nestačia . Je veľká šmelina. Som rád, dostal som robotu. Teším sa s mojou milujúcou ženou. V meste sú rôzne zoskupenia ľudí, každý len sľubuje. Prekvitá šmelina, kšefty s lístkami.Chýba most cez Váh, nie je spojenie so železnicou a zásobovanie viazne.

V roku 1946 v meste na úrade úradujú demokrati a komunisti, boli po vojne zvolení ( asi demokraticky pozn. autora), robia poriadky, sú tam aj ľudáci, ktorí sa pachtujú s arizátormi, gazdami, podnikateľmi, obchodníkmi a robia v meste veľmi zle. Vyhrážajú sa nadávkami, ubližujú bitkou aj škodami na majetku. Mstia sa?, šíria strach, to sú spôsoby! Komunisti v Sokole sľubujú zobrať majetky a rozdeliť pozemky, role aj lesy fašistov a kolaborantov, drobní roľníci a robotníci sa v Bytči tešia – je to väčšina obyvateľov, čo má radosť. Konečne sa po veľkých mrazoch, keď sa voda vylievala a už mrzla, v roku 1947 postavil nový most cez Váh. Pomáhali aj furmani s koňmi a vozmi, už sa zlepší zásobovanie obyvateľov a firiem v meste. Nie je to pravda, zásobovanie je zlé, pridala sa neúroda.

bytcan.sk - Svelé výsledky 02

Február  zasiahla mesto Bytča povodeň, rieka Petrovička zaplavila skoro pol mesta, v Hornej ulici sa vylieva. Veľké kryhy ľadu sú až po Malú Bytču. Voda pácha na majetku veľké škody. V ČSR sa k moci dostali komunisti… Bude asi lepšie.

Začalo sa ďalšie znárodňovanie. Zásobovanie stále nie je dobré. V meste sa budujú cesty. Stavia sa elektrika, osvetlenie a rozhlas. Stále nie je dostatok potravín. Gazdovia a obchodníci nechcú dávať na dlh, je to zlé. Ukrývajú úrodu v hospodárskych budovách a obchodníci zásoby v obchodoch. Miestny úradníci majú stále pri kontrolách problémy, obchodníci a gazdovia nechcú všetko vyložiť, robia zásoby pre kšefty, prekvitá šmelina, kšeftári sa vo veľkom… Bohatší chlapi, mládenci, radi chodia k Mamke, z Bytče i okolitých dedín, ktorí majú peniaze, sa zabavia, sú tam aj pekné ženy a dievčence. Ktorí nechcú, aby ich videli, že tam chodia, tak idú na furmanských vozoch alebo automobilom do Kotešovej, zastavia sa u Hozáka, niečo vypijú a kompou zájdu aj pod Skalku alebo novým mostom cez Váh, je tam malý domček, kde sa dá zabaviť cez deň aj v noci.

bytcan.sk - Svelé výsledky 02

V roku 1949 sa zakladá nové JRD s traktorovou stanicou, čo by malo pomôcť k zásobovaniu. Úradníci, ktorí nahovárali na vstup do družstva, bolo im nadávané do všeličoho, niekde i fyzicky napadnutí, aj vidlami ich hnali! Začína sa predaj pozemkov na výstavbu rodinných domov povedľa cesty Bytča Kolárovice. Súpis a výmer urobil úrad, niektorí obchodníci a majitelia firiem vlastniaci pôdy sa súdia, zastupujú ich advokáti z Bytče aj Bratislavy, aj keď je to rozhodnutie SNR z roku 1945-46!!!

V roku 1950 vzniká znova nový MNV, buduje sa podnik služieb, neskôr Komunál so všetkými službami. Stavajú sa bytovky za katolíckou školou a aj za katolíckym domom. Rodinné domy za križovatkou na Kolárovice výstavbou podniku Kovas, aj smer na Malú Bytču i naproti cintorínu sa stavajú nové domky. Stavebný kombinát aj tehelňa Pacíka /Arletova/ a Mahdíkova majú dosť roboty.

Prebieha ďalšia mena peňazí, niektorí bohatí gazdovia a podnikatelia, obchodníci obchádzajú chudobných občanov, za odmenu ich nahovárajú, aby im menili peniaze, na čo sa ich mnoho ulakomilo. Pred bankami stáli žandári aj s milicionármi, ktorých mnohí gazdovia, obchodníci, ketasovia obchádzali a opľúvali a oni za menu a kurz ani nemôžu. Za 3 dni bola výmena urobená v stanovenom kurze a určenom pomere.

Smrť Stalina ľudia všelijako prijímajú, tak i tak, podľa toho hovoria – bude už lepšie. V päťdesiatych rokoch sa hľadajú na bytčiansku priestory na vybudovanie chemickej továrne, neskôr vojenského a strojárskeho priemyslu, tak ako pred vojnou, ale bytčiansky gazdovia, podnikatelia a jednotlivé cirkvi nepovolili stavať na poľnohospodárskej pôde, stále majú veľký vplyv, stále sa tak povráva! Tak sa výroba presúva inde, už asi vieme, tiež asi do Žiliny, Považskej Bystrice a Novej Dubnice či Martina.

Zdroj foto: www.gabajova.eu

Zanechať prvý komentár