One Family Sound

Bytčan.sk - One Faily SoundOne Family Sound, prvý a zatiaľ jediný bytčiansky soundsystem, ktorý sa venuje predovšetkým Reggae & Dancehallu, mnohým z Vás netreba predstavovať. Zakladateľom, ako aj jediným členom tohto soundu, je Dj Ekop, známy aj ako rezident a zakladateľ party s názvom „Reggae Night„.

Ahoj Ekop, viem, že pre mnohých bytčanov nie si v hudbe žiaden nováčik a tvoju tvorbu dokonale poznajú, skús ju však predstaviť tým, ktorí sa s ňou stretli len okrajovo, poprípade ju vôbec nepoznajú.

Ahoj Je2f.Ako si už uviedol v úvode som členom zatiaľ jediného bytčianskeho soundsystemu One Family Sound,hrávam dancehallreggae prevažne na parties hlavne u nás doma a v Žilinskom resp. Trenčianskom kraji. Písal sa rok 2009, keď som sa prvýkrát dostal do úzkeho kontaktu so soundsystemovou kultúrou, a to vďaka festivalom „Uprising Reggae Festival„, ktorý sa každoročne koná koncom augusta na Zlatých pieskoch v Bratislave, či „Rottotom Sunsplash„, španielsky festival, ktorý trvá
celých sedem dní.

Čo znamené vlastne pojem soundsystem? Soundsystémova kultúra?

V kontexte jamajskej kultúry, označujeme slovom soundsystem skupinu deejayov alebo MC´s hrajúcich prevažne reggae, ska alebo rocksteady. Na začiatku  som sa venoval predovšetkým tvorbe mixtapov, neskôr som začal aj s remixami a nakoniec sa dostal aj ku koreniu celej soundsystem kultúry, ktorou sú dubplates (track nahratý umelcom špeciálne pre dj, resp. pre sound). Do dnešného dňa mám na konte 11 dubplatov od umelcov z Anglicka (Mr. Williamz, Brother Culture, Deadly Hunta, YT), Ruska (Steppa Style, ktorého vystúpenie ste mali možnosť vidieť naživo v Považskej Bystrici na akcii „Fiesta Fiesta“, ktorá Vám každý mesiac prináša tie najlepšie reggaedancehall bashmenty široko ďaleko), ale aj od umelcov ako AMO či topolčiansky Mc Ryhha zo Slovenska,určite k nim v blízkej budúcnosti pribudne zopár daľších exluzívnych kúskov.

Pochopil  som správne, že mixtape je vlastne zmesou piesní iných autorov (mixtapes) a tebou vytvorených piesní, do ktorý v ktorých Ti hosťujú rôzni umelci a ktorý sa nazýva duplate?

Mixtape je v podstate promo mix (zopár desiatok skladieb tvoriacich jeden celok), ktorý používa bud deejay alebo soundsystem na propagáciu samého seba. Keď chceš hrávať pre ľudí a zabávať ich tým čo vieš najlepšie, potrebuješ sa prezentovať. Všetko je iné ked ťa ľudia poznajú, aj pre promotéra aj pre teba. Je to ako keď hocijaký iný artist resp. kapela nahrá album a potom koncertuje. Každý si robí meno najskôr tvorbou, potom živými vystúpeniami. Povedzme si na rovinu, reggae je kultúra ktorá je tu s nami dlhší čas ako niektoré ostatné , nazvime to novodobé štýly. Ale ja tak nie je prezentovaná v spoločnosti rovnocenne, a mixtapy pomáhajú ľudom udržat si prehľad (teda aspon tak to vnímam vo svojom okolí).

Na tvojom soundclouds profile som si všimol už tvoj ôsmy mixtape. Novinka?

Áno,  vydal som v poradí už svoj ôsmy mixtape s názvom „Move!“, ktorý ti práve ponúkame na vypočutie. Obsahuje celkovo 49 trackov a 9 duplatov, ostatné dva nájdeš na mixtape s názvom „Friend We No More“  – aj tento mixtape ako aj zvyšnú tvorbu nájdeš na Ekopovom profile na soundcloude

Mal som možnosť si už vypočuť a hrá to naozaj skvele. Ako časovo náročné je vytvoriť jeden mixtape?

Ťažko povedať, všetko záleží od času ktorý tomu venuješ, a hlavne od kvality akú chceš prezentovať. Ja osobne som prvých päť mixtapov nahral za jeden resp.dva večery. Je to ako uciť sa hocijakú inú vec, buď sa
uspokojíš so základom, alebo ideš ďalej vychytávaš si veci až sa dostaneš na kvalitu kedy sa môžeš porovnavať s inými DJ´s. Na poslednom mixtape som pracoval viac ako mesiac. Keď počúvam svoje veci, vždy objavím
milión chýb a vždy nájdem niečo čo by som zmenil. Trúfam si povedať že je to stále lepšie a lepšie ale aj tak, som stále na začiatku. Keby si si vypočul staršie veci, netrvalo by ti dlho nájsť rozdiel medzi prvým a posledným mixtapom.

To je jasné, veď celý život sa zdokonaľujeme 🙂 Na inú tému – si zakladateľom Raggae Night v Bytči, označil by si to ako za jeden zo štartov svojej kariéry?

Určite. S hraním na akciách to ako s každým začínajúcim dj-om nevyzeralo ružovo. na začiatku som hrával predovšetkým na svojich vlastných akciách „Reggae Night“. Tie sa tešili veľkej priazni a rodinnej atmosfére, a to najmä v lete, keď z programu akcie kričali mená ako napr. Nomad, najznámejší 3D umelec zo Slovenska, ďalej celá jeho THK crew z Trenčína, či Jah Division Sound Gang, považovaný za najstarší slovenský soundsystem.

To vyzerá ako jednoduchý super štart, urobiť si vlastnú akciu a potom vyrazuť do sveta.

Aj keď to všetko vyzerá jednoducho, verte, že to bolo neuveriteľné množstvo práce a energie venovanej predovšetkým graffiti exhibícii na „Reggae Night vol. 2“, ale to tebe ako tatkovi jediného festivalu v Bytči hovoriť nemusím. Neskôr však naozaj začali prichádzať ponuky a mal som možnosť predstaviť sa na žúrkach „Cranktime Crew“ zo Žiliny, vo francúzskom Risoule na akcii „Big Snow Jam“, ktorý ma čaká aj tento rok. Ďalšou veľkou vecou  bolo účinkovanie v bratislavskom Subclube, kde som si zahral zatiaľ 2-krát po boku pánov z Roots & Culture či Jah Division Sound Gang, vrcholom však jednoznačne ostáva letný „Uprising Reggae Festival“, kde som vystúpil v premiére na dancehallovom stagei, keď som mal možnosť otvárať druhý deň festivalu spolu s Polemicom, ktorý to rozbalil na main stagei. Veľká vďaka patrí Sveťovi Moravčíkovi, ktorý mi umožnil zahrať si na tomto úžasnom festivale.

Čo chystá do blízkej budúcnosti One Family?

Pre tento rok pre Vás chystá One Family, predovšetkým ako občianske združenie, veľké veci, tak sa pri odhrabávaní snehu máte na čo tešiť…

To bolo krátke zhrnutie, nemohol by si to predta len trošku upresniť? Chystáš napríklad pokračovanie Raggea Night?

Chceli by sme konečne dotiahnúť do konca „Reggae Day“ ktorý by sa mal konať na kúpalisku v Bytči. Keďže s ex-primátorom sa nám to nepodarilo, skúsime to tento rok s tým novým. Máme v pláne dotiahnuť najlepších, nielen slovenských reggae či graffiti umelcov. „Reggae Night“ skončila, mal som to v pláne ukončit ešte v lete po štvrtom pokračovaní. Keď som sa stretol s veľmi neprijemnými ohlasmi a to sa veľmi zle prehĺta, hlavne keď tomu venuješ všetok svoj voľný čas a pritom z toho nemáš absolútne nič (o tom by sme mohli viesť dlhé debaty – poznámka jE2f). Išli sme však napokon do piatej – poslednej, ktorou som sa chcel podakovať ľudom ktorý tieto parties majú fakt radi. Ľudia prišli -bola plnka, avšak vedenie podniku nenahlásilo akciu na mestskej polícií takže to skončilo komicky o polnoci – za čo sa ľudom dodatočne ospravedlňujem.

Nedávno sme však dostali ponuku organizovať piatkové akcie v podniku, ktorý sa onedlho otvorí na námestí v
podzemí. Pravidelne každý mesiac budeme organizovať párty tam, spolu s mojim veľmi dobrým priateľom a veľkým človekom Richiem z českého Wicked Soundu. Piatok nie je v mesiaci  jeden, takže si ľudia užijú aj
všetky ostatné možné štýly od jazzu po rockové koncerty. Našim cieľom je vytvoriť miesto, kam budú chodiť mladí i starší. Miesto kde sa budú všetci radi vracať za zábavou, za priateľmi každý víkend. Na to však v
prvom rade potrebujeme účasť ľudí, ktorí už kôli riadnemu bashmentu nemusia cestovať do Považskej,Žiliny atd.

Tak to veľmi držím palce a zároveň sa teším. Nezostáva nič iné, len popriať soundu všetko dobré a nech im to ich vražedné tempo vydrží. Chcel by si aj Ty povedať pár slov na záver?

V prvom rede by som sa chcel predovšetkým poďakovať ľuďom, ktorí podporujú ich akcie, počúvajú ich mixtapes, dubplates, a najmä tým real ľuďom, ktorí zachytili myšlienku, ktorú sa Vám snažím prostredníctvom hudby priniesť (špeciálne Sejdovi, Wargoshovi zo štúdia, kde boli zmastrované všetky dubplates), Vám všetkým patrí obrovské ĎAKUJEM. 1Love,1Family!

Ďakujeme za rozhovor a prajeme všetko dobré do ďalšej tvorby!

One Family sound na soundcloude.

One Family sound na facebooku.

Mixtape – Move!: http://soundcloud.com/user6007160/ekop-one-family-sound-move

Zanechať prvý komentár

Informácie o článku

Súvisiace príspevky