Futbal v Bytči je ako Titanic

Futbal ako TitanicRaz sa zdá, akoby len práve vyplával na more, inokedy vládne panika ako tesne pred potopením. Pre toho, kto by mal pochybnosti, členská schôdza predminulý týždeň jasne ukázala, že do podpalubia svinským prúdom tečie voda. Ibaže kapitán (odstúpivší výbor) prvý skočil cez palubu, aby si zachránil vlastnú kožu a všetkých pasažierov (rozumej najmä deti, žiakov a dorastencov a ich rodičov) nechal svojmu osudu.

Presne po troch rokoch sa tento Titanic nevyhnutne dostal do bodu, kde už sa raz ocitol a len zázrakom sa nám podarilo zaplátať najväčšie diery a udržať ho na hladine. Presne ako ten skutočný Titanic sa dlho plavil v pozlátku nádherných svetiel, platených poloprofesionálnych futbalistov kupovaných zo Žiliny, či iných okolitých klubov a zatiaľ, čo hŕstka takto vyvolených športovcov kopala v tretej, či štvrtej najvyššej súťaži a veľmi dobre sa pritom zabávala, klub za nich neplatil odvody do sociálnej a zdravotných poisťovní a neplatil dane. Mládež a odchovanci sa odstavili na vedľajšiu koľaj.

Začiatkom roka 2010 bolo výsledkom to, že poloprofesionáli odmietli hrať, mesto odmietlo ďalej platiť peniaze a výbor odmietol pracovať. Loď opustili takmer všetci, nečudo, zostávalo niekoľko minút do potopenia. Nakoniec sa nám v poslednej chvíli podarilo pripraviť ozdravný plán a presvedčiť mestských poslancov, aby úplne nestopli dotáciu pre futbal, pretože na chyby vedenia by doplatili najmä deti.

Plán počítal s postupným prechodom klubu pod mesto (dnes je stále registrovaný ako občianske združenie). Základným princípom bolo, že míňať bude môcť len toľko, koľko bude mať, ba bude musieť niečo zostať aj na splácanie dlhov, pretože nie je tajomstvom, že účet klubu je zablokovaný a o každé vložené euro sa zaujímajú exekútori. V klube nemali byť žiadni platení hráči. Dôraz sa mal klásť na mládež, na vytvorenie športových tried na základných školách a na vybudovanie futbalovej akadémie a výchove vlastných kvalitných odchovancov. Keď si totiž kvalitného futbalistu vychováme, nemusíme ho kúpiť, takže ušetríme, no a keď tých najtalentovanejších predáme, ešte aj zarobíme. Na základe takéhoto ozdravného plánu sa mesto rozhodlo klub ďalej podporovať. Stotožnilo sa s ním aj niekoľko odchovancov – srdciarov (Chrenko, Čikota a ďalší) a rozhodli sa pomôcť…

 

Futbal ako Titanic

 

V roku 2010 sa však udiali zmeny nielen v orgánoch mesta na pozícii primátora a poslancov, ale aj vo vedení FO. Ľudia, ktorí viedli klub sa vydali svojou cestou. Ba vlastne cestou, ktorá tu už raz bola a ktorá z neho urobila Titanic. Zopakovali presne tie isté chyby, dotiahli cudzích hráčov, namiesto šetrenia sa snažili čo najviac míňať a čo najrýchlejšie postupovať z piatej do tretej ligy, neuvedomujúc si, že na to nebudú mať peniaze, a nevychovali si ani hráčov, ktorí by mohli nastupovať. A neuvedomujúc si, že vlastne klub ťahajú do záhuby.

Robili to navyše s podobnou pýchou, ako kapitán a staviteľ Titanicu, ktorí sa za zvukov fanfár a ligotania svetiel snažili hnať loď na plný výkon vpred, hoci museli tušiť, že pri takej rýchlosti je takáto obrovská loď prakticky neovládateľná a bezbranná proti nárazom do ľadovca. No a v zálohe nemali ani žiaden záchranný plán, keď polovicu člnov nechali na brehu.

Tesne pred potopením

Futbal v Bytči sa nevyhnutne ocitol tesne pred potopením. Z kuloárov prenikajú informácie, že do vedenia by sa mali vrátiť ľudia, ktorí roky celú kritickú situáciu spôsobovali. Titanic nevyhnutne išiel ku dnu. Dá sa ešte futbal v Bytči naozaj zachrániť? Kvôli deťom, ktoré sú talentované a hrajú v I. žiackej lige? Kvôli zdravej budúcej generácii, kvôli ich rodičom, ktorí vedia, že ich deti zmysluplne a zdravo trávia voľný čas a nevysedávajú niekde v krčme, ktoré v meste utešene pribúdajú. Dá sa to ešte? To by musel mať niekto vôľu a musel by konať rýchlo. Ale nie lacným spôsobom otvoriť dlaň a kričať: „Ak chceš futbal, daj peniaze!“. Musí to byť niekto taký, kto si uvedomí, že treba splácať dlhy, že profesionáli v klube nemajú miesto a že na prvom mieste sú deti. Náraz už totiž nastal, do vnútra sa valí voda, kapitán loď opustil, a do potopenia zostávajú minúty…

Na záver

Rád by som dodal, že týmto komentárom som nechcel dehonestovať prácu výboru, ktorý odstúpil. Oni súčasné problémy nespôsobili a snažili sa futubal viesť najlepšie, ako vedeli, podľa svojho presvedčenia. Mojím zámerom bolo poukázať na skutočný stav futbalu a na spôsob, ako ho z tejto situácie dostať.

Michal Filek
bývalý člen výboru FO

{jcomments on}

Zanechať prvý komentár