Hrdo sa hlási: som Bytčan

bytcan.sk - hrdo sa hlási: som BytčanNarodil sa v Turzovke dňa 22.9.1957,ale snáď treba podotknúť, ako mnohí z Bytčanov sa narodili v Žiline, tak i tu treba vysoko postaviť principiálnosť Ľuba, že sa sám hlási k Bytčanom. Tak nám s humorom hovoril – Turzovčan, ja? To asi nie! Nie hoci som sa tam narodil a prežil niekoľko prvých hodín života. Doma som jednoznačne u nás v Bytči a znova použije ten svoj jemný úsmev aj dnes, keď ho stretnem v športovej súprave, len tak niečo urobiť pre svoje zdravie, a neupustiť z vojenskej disciplíny, svoj stanovený kus prebehne ku „Kaplnke“ po „Vážskom Kanáli“, a veľmi málo z nás si uvedomí, že to tu behá z opodiaľ sledovaný náš hrdý Bytčan.

Keď sa pristaví ihneď zbadáte, že to je vojak, vyrovnaný postoj, svoj jemný úsmev a podávaná pevná ruka v ústretí nášho stretnutia, áno to je on, čo má korene na Bytčiansku, tu vyrastal s bratom a sestrou, žil so svojou rodinou v Bytči aj s nami. Je to tak, pochádza z Bytčianskej kotliny, jeho otec je rodený Kolárovec a matka Makovka toť kúsok z vrchov sa nasťahovali do Bytče na “Hornú ulicu„ v tých rokoch Engelsova terajšia Hlinkova.

bytcan.sk - Hrdo sa hlási: som BytčanTu absolvuje základnú školu, krásne detstvo, čo sa mu vrýva do pamäte Rajčula, Burk, Sirková, Kopanice – Pomník, Mokrý lúh, Nemecká, Plaváreň, Kanál, Kino, Anfiteáter, Čaje o piatej, či mládežnícky Klub Z , Sihoť, a športoviská náš areál a nezabudnuteľné výkony v hádzanej mužov a žien, to sú miesta našej mladosti, športu a nekonečných krásnych spomienok, a snívania o budúcnosti.

Tu sme vyrastali v skromných podmienkach, čo dnešné mladé generácie nepochopia, a tu sa formoval jeho ďalší vývoj, hrdosť, disciplína, dôslednosť. Vyučil sa za automechanika v tej dobe perspektíva a naše nedostupné sny o autách, čosi zo snov sa začína plniť. Na Bytčiansku sa zapája do činnosti, hrdo vystupuje a neuspokojuje s dosiahnutým, ale sníva ďalej o svojej budúcnosti, čo Ľuba formuje – nasmerovať svoju budúcnosť vojaka a to na štúdium na dôstojnícku školu vo Vyškove v roku 1975.

V týchto rokoch sa tu niekde zrodil i pretrvávajúci vzťah možno neskôr o ulicu ďalej s Nadeždou Chmelinovou spod decáka- Detský domov čosi poniže – ako sme jej bydlisko v tej dobe nazývali, ktorá Ľubomíra sprevádza v jeho neľahkom povolaní, povolaní službe pre vlasť, pre Slovensko, ako pani manželka, čo spečatili svojou prísahou v roku 1983. Po skončení dvojročnej dôstojníckej školy ako poručík, pokračuje v štúdiu na vysokej škole vojenskej, ktorú končí s titulom inžinier.

Od roku 1985 pracuje ako vysokoškolský pedagóg a zároveň plní i úlohy vo funkcií vedúceho staršieho dôstojníka špecialistu. V roku 1993 ukončil externú vedeckú ašpirantúru v odbore operačné umenie a všeobecná taktika. Počas neskorších rokov pracoval a študoval v zahraničí a to štúdium na Veliteľskej akadémii generálneho štábu v Hamburgu.

V roku 1998 pôsobí na Inštitúte mierového výskumu a bezpečnosti. V roku 2000 absolvoval kurz anglického jazyka vo Vojenskom jazykovom inštitúte Lackland AFB v Texase v USA.

 

bytcan.sk - Hrdo sa hlási: som Bytčan

 

Dňa 20.12. 2004 je vymenovaný do funkcie náčelníka Generálneho štábu Ozbrojených síl SR.

Dňa 8. mája 2005 ho prezident Slovenskej republiky menuje dohodnosti generálporučíka.

Doma i v zahraničí publikoval mnoho svojich prác, článkov z oblasti bezpečnosti a obrannej politiky ako aj obranného plánovania.

 

Dňa 1.1.2007 prezident SR vymenoval Ľubomíra Bulíka do hodnosti generál.

 

bytcan.sk - hrdo sa hlási: som Bytčan

Žije v Bratislave spolu so svojou paňou a dvoma synmi, preto nám treba ešte poďakovať Nadežde za jej trpezlivosť a mnohokrát samostatnú výchovu synov popri svojom zamestnaní , zvládnutí rodinných povinnosti i v zastúpení otca, ktorý pre pracovné povinnosti pre – vlasť, pre Slovensko, pre nás, mnohokrát doma chýbal, však je to naša rodáčka Bytčianka, ktorej patrí kúsok nášho ocenenia popri manželovi ako i naše ďakujem..

Bytča má takéto osobnosti, ktoré sa, hrdo hlásia k svojmu rodisku a v súčastnosti príkladne reprezentujú naše krásne mesto, mesto B Y T Č A , ktoré je zapísané v histórií svojimi významnými rodákmi a sme na našich rodákov – osobnosti hrdí, tak si ich vážme a vo svete prezentujme!

 

 

zdroj obrázky: www.prezident.sk, www.tradelineinc.com, www.nato.int

 

 

Zanechať prvý komentár