Prvý taxikár v Bytči

Prvý taxikár v BytčiV tretej časti série článkov o žandároch a četníkoch v Bytči sme sa dozvedeli, že na mimoriadnom mestskom zastupiteľstve 15.mája 1939 sa okrem iného poslanci zaoberali žiadosťou Jozefa Matiašoviča, ktorý žiadal o vydanie koncesie na nepravidelnú dopravu osôb osobným autom. Zastupiteľstvo voči žiadosti nemalo námietky a Jozef Matiašovič sa tak stal fakticky prvým taxikárom v Bytči.

Životné osudy Jozefa Matiašoviča zaviali tohto „taxikára“ cez prvú svetovú vojnu do Čiernej Hory (Boca Kotorska) kde slúžil v 3. leteckom pluku dislokovanom v Kumbore. Tento pluk niesol čestný názov letecký pluk generála Milana Rastislava Štefánika. Vojenčinu dokončil 13.1.1933Čo sa týka jeho ďalšieho osudu, oprieť sa dá už len o jeho žiadosť o koncesiu. Môžeme teda predpokladať, že svoje povolanie taxikára vykonával.

matiasovic-03

Viete viac o osude prvého bytčianskeho taxikára? Pomôžte nám svojimi poznatkami zložiť mozaiku jeho životnej púte. Svoje informácie nám môžete poslať na mail redakcia@bytcan.sk, alebo do komentárov pod článkom.

Juraj Matiašovič

 

Vytvorené v spolupráci s www.starabytca.sk Foto: www.starabytca.sk

 

 

Zanechať prvý komentár

Informácie o článku

Súvisiace príspevky