Ivan Schwarz – generálmajor v.v. – rodák z Bytče

bytcan.sk - Ivan Schwarz - generálmajor v.v. - rodák z BytčeZ ARCHÍVU BYTČAN.SK: Svoje neukončené detstvo prežíva v uličkách pri zámku v Bytči v nádhernom prostredí v tridsiatych rokoch minulého storočia. V rokoch poznačených ťažkou hospodárskou krízou rokov 1929-1933, ktoré vrcholia v roku 1936 hladovou demonštráciou nezamestnaných v Bytči a občania sa spájajú v boji proti fašizmu na obranu republiky. Ale Mníchovský diktát signalizuje porážku demokratických síl najmä, keď sa dostali k moci ľudáci v roku 1938. (Čo nám pripomína pamätná tabuľa na Poliklinike Bytča !). Ivanov otec posiela v týchto ťažkých rokoch, roku 1939 , predvídavo z veľkého nástupu fašizmu, Ivana na štúdia do Anglicka. Tieto roky formujú nezrelého mládenca na odpor voči fašizmu, a ako 16 ročný študent, sa prihlasuje do služieb Britského kráľovského letectva (RAF). 

Vydával som sa za 18 ročného, šibalský sa usmieva vyše osemdesiatročný generálmajor: Oklamal som všetkých, čo nebolo až také ťažké, vďaka tvrdej práci a športu doma som vypadal starší, bez osobnej pýchy priznáva. S humorom jemu vlastným dodáva, už len dvaja Slováci mali tú drzosť ostať nažive, ale ešte mám pred sebou dôležité úlohy. Dňa 29. júla 1940 vzniká na letisku Honnington 311.

Česko – slovenská bombardovacia peruť /No 311.Bombing Squadron, kde sa zapája okolo 350 Slovákov a medzi nimi i náš Ivan Schwarz zaradení ako palubný strelec a ďalší zaradení ako radisti, alebo ako pozemný personál, alebo viacerí sa uplatnili aj ako bojoví piloti. Operácie, na ktorých sa zúčastnili bolo Vylodenie pri Dieppe, Bombardovacie lietadlá dlhodobo hliadkujú nad Antlantickým oceánom pre britské Coastal Command, pátrajú po nepriateľských lodiach a ponorkách.

bytcan.sk - Ivan Schwarz - generálmajor v.v. - rodák z Bytče

Iwan Schwarz (v strede)

Úspešne sa zúčastňujú na krytí spojeneckého vylodenia v Normandii, kde boli jedni z prvých, ktorí pristáli na oslobodenom francúzskom území. Neskôr podporovali spojeneckú ofenzívu cez krajiny západnej Európy a zúčastnili sa i na ofenzívnom bombardovaní Nemecka. Bolo potrebné lietať len pár metrov nad hladinou, aby nás nezachytili radary, a potopiť všetko nepriateľské, čo sme zbadali na mori, počas leteckej vojny o Britániu. Keď mu na to prišli, že nemá požadovaný vek, tak ho na určitý čas posielajú do vojenských školiacich stredísk.

No i tak do konca vojny lieta. Dvaja Slováci to v službách RAF dosiahli na veliteľov perutí. Ján Ambruš bol do emigrácie veliteľom slovenského letectva a legendárny Oto Smik patril k elite stíhačov RAF aj v bojoch o Normandiu, dosiahol tri vzdušné víťazstva. Aj Ivan Schwarz sa zapísal okrem iných priamych zásahov, veľmi významným je zlikvidovanie z palubného guľometu Libertatora, ktorý mal za následok potopenie nemeckej lode Alsterufer, ktorá prevážala strategický náklad do Japonska dňa 27.12.1943 v rámci 311. čs. bombardovacej perute.

Od roku 1942 bombardovacie lietadlo USA typu Consolidated B – 24, (v Anglicku nazvané Liberator), štyri motory, rozpätie 31,5m, vzletová hmotnosť 32300 kg (bomby do 5900 kg), posádka dvaja piloti, dvaja radisti (i rádiooperátori), dvaja strelci, palubný mechanik, určené pre BC, hlavne CC (Coastal Command). Hliadkovali nad rozľahlými vodnými plochami. Intenzívna činnosť a vynikajúce výsledky zaradili 311. peruť medzi najlepšie v RAF, ale aj medzi tých, čo mali i veľmi vysoké straty, presahujúce 50%. Z týchto dôvodov bola preradená k veliteľstvu Pobrežného letectva (CC).

bytcan.sk - Ivan Schwarz - generálmajor v.v. - rodák z Bytče

 

Za najdlhší deň v živote je pre Ivana Schwarza deň 6. jún 1944, začal tri minúty po polnoci – vtedy štartovala 311. čs. bombardovacia peruť – operácia Overlord, ktorá po štyroch rokoch otvorila západný front. Je to jedna z najväčších operácií druhej svetovej vojny. Deň D, zúčastnili sa ho jednotky z dvanástich spojeneckých národov: Austrália, Belgicko, Kanada, Československo, Francúzsko, Grécko, Holandsko, Nový Zéland, Nórsko, Poľsko, Spojené kráľovstvo a Spojené štáty. Historici pripúšťajú, že Slováci sa zúčastnili aj priamo na vylodení v člnoch, zoskoku výsadkov a paľbe na pláže Normandie. Mohli by to byť aj americkí Slováci z armády Spojených štátov.

Žiaľ ku konkrétnym údajom som sa nedopátral. Po skončení II. Svetovej vojny sa Ivan Schwarz vracia v roku 1946 do Londýna, kde sa stáva úspešným podnikateľom a Prezidentom Zväzu letcov slobodného Československa so sídlom v Londýne. Tak sa prvý krát stal Slovák  generálmajor v.v. Ivan Schwarz pôvodom z Bytče. V súčastnosti má ešte jeden cieľ – zrekonštruovať Československý dom, ktorého kúpu v Londýne pre potreby čs. Legionárov ešte počas prvej svetovej vojny inicioval Milan Rastislav Štefáník, Tomáš Garrique Masaryk a Eduard Beneš.

Tento dom bol skvelým miestom stretnutia, krajské plesy a ďalšiu spolkovú činnosť, ktorá nám veľmi pomáha v prekonávaní odlúčenosti od vlasti, pri vytváraní potrebného zázemia a udržaní priateľstiev, spomína I. Schwarz a M Grofčík. Prezident SR Ivan Gašparovič udelil štátne vyznamenanie 8.mája 2005 pri príležitosti 60. výročia skončenia II. Svetovej vojny štátne vyznamenanie: vojenský Rad Bieleho dvojkríža III. Triedy generálmajorovi Ivanovi Schwarzovi, ktorý nebojoval proti fašizmu z povinnosti, ale bojoval predovšetkým proti ideí fašizmu z vnútorného presvedčenia a vo viere, že to, čo sa vo vojne dialo, sa už nesmie opakovať.

To sú naše osobnosti, ku ktorým sa hlásime a oni k nám, to je Bytčan.

bytcan.sk - Ivan Schwarz - generálmajor v.v. - rodák z Bytče

bytcan.sk - Ivan Schwarz - generálmajor v.v. - rodák z Bytče

Rad Bieleho Dvojkríža III. triedy

 

Uverejnené: 26.3.2008

 

zdroj foto: www.prezident.sk, www.army.cz, www.aerospaceweb.com

 

Zanechať prvý komentár