Svetový úspech nášho rodáka

Svetový úspech nášho rodákaV dňoch 12. až 13. júla 2014 sa v regióne amerického Bostonu v štáte Massachussetts konali Majstrovstvá sveta v rádioamatérskom vysielaní na krátkych vlnách, na ktorých si náš rodák Rastislav Hrnko v silnej konkurencii špičkových pretekárov z celého sveta vybojoval striebornú medailu. World Radiosport Championship 2014 v USA sa zúčastnilo 59 dvojčlenných tímov. Medzi súťažiacimi boli aj dva slovenské tímy v zložení Rastislav Hrnko a Jozef Lang; Tibor Ferenec a Lászlo Végh.

Súťažné tímy mali počas 24 hodín v poľných podmienkach: zo stanu pri rovnakom technickom vybavení nadviazať čo najviac spojení s čo najväčším počtom krajín. Len pre ilustráciu je nutné dodať, že najlepšie tímy nadviazali viac ako 4300 spojení za 24 hodín oboma druhmi prevádzky, t.j. telegraficky s použitím morzeovej abecedy aj fónicky – po anglicky. Pri prevádzke bolo zakázané používať inú reč, ani sa identifikovať tak, aby iné súťažné stanice vedeli, z ktorej krajiny sú operátori.

Medzi zúčastnenými rádioamatérmi boli lekári, riaditelia bánk, profesionálni vojaci, telekomunikační inžinieri z NASA a NATO, právnici, letci, učitelia. Slovensko malo okrem dvoch súťažných tímov zastúpenie aj medzi rozhodcami. Jedným z nich bol ďalší rodák z Bytče súdny lekár MUDr. Norbert Moravanský, viacnásobný tímový víťaz vo svetových závodoch, ktorý pôsobil na Majstrovstvách sveta ako rozhodca vo fínskom tíme.

Slovenská dvojica Rastislav Hrnko, OM3BH (domáca rádioamatérska značka) a Jozef Lang, (OM3GI) si vylosovala značku W1L a s ňou sa im podarilo siahnuť na striebornú medailu. Dosiahli úspech. V obrovskej konkurencii skončili v celkovom poradí na vynikajúcom druhom mieste za americkým tímom a tímom z Nemecka. Druhý slovenský tím v zložení Tibor Ferenec a Lászlo Végh skončili pod značkou W1O na 40 mieste.

Všetky detailné výsledky nájdete na stránkach http://www.wrtc2014.org/results/.

Rastislav Hrnko je rodák z mestskej časti Bytče – Mikšovej. Spoločne s bratom Vladimírom sa roky intenzívne venuje rádioamatérstvu – tomuto neprávom málo známemu technickému športu. Rasťo je členom špičkovej slovenskej reprezentačnej stanice OM8A z Okoča.  Jeho minulotýždňový úspech je významným pilierom v jeho rádioamatérskej kariére a my môžeme byť radi, že je to náš rodák, ktorý vo svete reprezentuje aj mesto Bytča.

Svetový úspech nášho rodáka

V našom regióne sa venujú a venovali rádioamatérstvu chlapi, ktorých očaril tento šport. Okrem Rasťa Hrnka a Norberta Moravanského je to Peter Moravanský, ktorý sa zaujíma o mikrovlnnú techniku vytvorenú na spojenia odrazom od povrchu Mesiaca, Vladimír a Jozef Keblúškovci sú aktuálne operátormi rádioklubu v Považskej Bystrici, ďalej sú to Radoslav Gališ, Rastislav Pazúrik, Ján Pazúrik a ďalší vyznávači rádiových vĺn. Významný rádioamatér, ktorý všetkých uvedených vychoval a stál pri ich prvých krokoch v éteri bol p. Miroslav Knocík, netreba zabudnúť ani na p. Milana Petrusa.

Mnohým neznalým veci sa možno zdá, že rádioamatérstvo je historicky zabudnutá aktivita, ktorá nesie so sebou obraz doby dávno minulej. Nie je tomu však tak. Norbert Moravanský v jednom projekte napísal, citujem: „Amatérske rádio zahŕňa neziskové činnosti, ktoré využívajú elektroniku, elektrotechniku, rádiotechniku, fyziku, geofyziku a informačné technológie k najprirodzenejšej snahe človeka komunikovať s blízkymi či vzdialenými ľuďmi. Rádioamatérske činnosti odpradávna hľadajú a vyhodnocujú všetky technické možnosti ako umožniť ľudstvu komunikovať na diaľku. Rádioamatéri stáli pri zrode a rozvoji mnohých moderných technológií (GPS systém, GSM technológie, kozmický výskum). Aj vďaka rádioamatérom poznáme veľa turisticky menej známych oblastí sveta, poznáme historické súvislosti mnohých miest. Vďaka civilnej rádiovej komunikácii na diaľku je nám dovolené poznať mnohé osobné príbehy rodín na vzdialených ostrovoch, príbehy lodí, polárnych expedícií, ako aj osudy ľudí, ktorých život spojili rádiové vlny tým, že si navzájom pomohli v situáciách, keď prírodný živel, vojnové konflikty či iné nepriaznivé okolnosti ohrozovali ich život. Spojením veľkého množstva technických a operátorských zručností a ostatných činností vrátane stratégie a taktiky je účasť v rádioamatérskych súťažiach pri nadväzovaní spojení na krátkych vlnách. Svetová rádioamatérska komunita usporadúva každoročne niekoľko globálnych závodov, ktorých sa zúčastňuje viac ako 100.000 súťažiacich.“

Svetový úspech nášho rodáka

 

Rasťo, gratulujeme a želáme ešte veľa úspechov!

Ing. Eleonóra Boocová

Zanechať prvý komentár