Malý trh očaril Bytčanov

Maly trh očaril BytčanovPriestory kultúrneho domu v Bytči sa na niekoľko hodín priam vrátili do minulosti. Zmenili sa na trh plný sladkých a slaných pochutín, ručne vyrobených predmetov a nechýbali ani plody zo záhrad. Občianske združenie Bytčania Bytčanom usporiadalo v polovici októbra podujatie s názvom Malý trh. Malý trh vzišiel z iniciatívy manželov Filekovcov, aby občania Bytče spoznali zručných a šikovných ľudí z Bytče a okolia a tiež, aby boli na svoje mesto a jeho obyvateľov patrične hrdí. Pri vstupe si návštevníci vymenili svoje eurá za miestne bytčianske zlatky v pomere 1:1 a mohlo sa ísť zjednávať, nakupovať a ochutnávať.

Každý, kto sa prišiel na trh pozrieť mohol ochutnať špeciality tunajších trhovníkov. Ruskú medovú tortu, úhrabky, cookies, či mrkváč pripravila Andrea Macková. Najväčšmi však návštevníkom chutila jej gurmánska fazuľovica s domácim zemiakovým chlebíkom. Na fazuľovici si prišli pochutiť návštevníci až z Pezinka.

Maly trh očaril Bytčanov Maly trh očaril Bytčanov

 

Sestry Mária a Jana Cambálové si pripravili štyri druhy chleba. „Pripravili sme grahamový a špaldový chlieb. Ďalej sme pripravili chlebíky so sušenými slivkami, orechmi a slnečnicovými semiačkami. Máme pripravené aj poplanušky z kysnutého cesta s úhrabkami. Tie sú naplnené kyslou kapustou a slaninkou. Priniesli sme aj energy guličky so sušeným ovocím, ovsenými vločkami, marhuľami, banánmi, s makom a domácim lekvárom. Muffiny sme napiekli zo pšeničnej múky a naplnili sme ich horkou čokoládou, orieškami a citrónom. Okrem dobrôt ponúkame aj nami vyrobené brošne a rôzne svadobné dekorácie ako napríklad svadobné lyžice,“ porozprávala nám Mária Cambálová.

Maly trh očaril Bytčanov Maly trh očaril Bytčanov

 

Katarína Miháliková z Bytče predávala nádherne zdobené medovníčky a každý mal tiež možnosť si pozrieť fotografie jej tort. Výrobe tort, medovníčkov a rôznych koláčov sa venuje už 7 rokov. „Napriek tomu, že nie som vôbec od fachu, nakoľko som vyštudovala ekonomickú školu, tak ma táto práca veľmi baví. Od malička kreslím, čo mi pomáha pri modelovaní medovníčkov,“ povedala nám K. Miháliková. Pri práci používa len kvalitné suroviny. Žiadne margaríny, či umelé farbivá.

Svoje produkty ponúkali na predaj aj deti zo Základnej umeleckej školy v Bytči. Okrem nich si návštevníci mohli zakúpiť plstené klobúky Martina Kratochvíla, nádherné tašky Táni Hrtánkovej, či cesnak od Holášovcov.

Maly trh očaril Bytčanov Maly trh očaril Bytčanov

 

 

Zanechať prvý komentár