Vianočné medové záviny

Vianočné medové záviny z kuchyne Na hájiPoznáte na Slovensku obľúbené medové záviny plnené slivkovým lekvárom, sušenými slivkami, hrozienkami a orechami? Ponúkam vám verziu bez pridaného rafinovaného cukru, cesto je sladené len medom. Sladká plnka zo sušeného ovocia to vo finále dorovná. Medové záviny vydržia aj štyri týždne, takže ich môžete pripraviť v dostatočnom predstihu a nekumulovať predvianočný stres do posledných dní pred sviatkami. Pri skladovaní vám nezaberú miesto v chladničke a v prípade nečakanej návštevy máte po ruke niečo ku káve.

Zároveň medové záviny považujem za vynikajúci tip na jedlý vianočný darček pre blízkych aj vzdialených. Poobzerajte sa okolo seba a určite nájdete niekoho, kto trávi nielen vianočné sviatky osamote, bez domova. Vyčarujte mu úsmev na tvári milým prekvapením. Podeľte sa, zdieľajte svoj dostatok/prebytok, nebuďte ostrovom samým pre seba. Vráti sa vám to v podobe pocitu, ktorý si nekúpite v žiadnom e-shope. O čom sú Vianoce ak nie o tomto?

Vianočné medové záviny z kuchyne Na háji

Prikladám základný recept

Cesto

  • 3 vajcia
  • 170 g medu (cca 6 polievkových lyžíc)
  • 200 g zmäknutého masla
  • 500 g hladkej múky ( je výborné skombinovať pol na pol svetlú múku s celozrnnou, špaldovou alebo ražnou)
  • 1 polievková lyžica perníkového korenia
  • 1 čajová lyžička škorica
  • 1 polievková lyžica sódy bikarbóny
  • štipka soli

Sypké suroviny zmiešam v miske. Maslo, med a vajíčka šľahám nad parou do penista. Keď sa zmes prepojí, vylejem ju do misky so sypkou cestou. Vypracujem hladké cesto, ktoré nechám najmenej do ďalšieho dňa odpočívať v chladničke. Cesto vám takto vydrží aj sedem dní, pečenie závinov si naplánujte, ako vám vyhovuje. Čas mu v tomto prípade len prospieva, podobne ako pri medovníkovom ceste, ktoré sa tiež robí niekoľko dní pred samotným pečením. Cesto pred plnením rozdelím na 3 časti, ktoré rozvaľkám na hrúbku 4 mm. Natieram slivkovým lekvárom a plním podľa chuti.

Plnka I.

Slivkový lekvár – vrstva 1- 2 mm, posypané nakrájanými sušenými slivkami, vlašskými orechami.

Plnka II.

Slivkový lekvár – vrstva 1- 2 mm, nastrúhaný (pravý) marcipán, celé mandle

Plnka III.

Slivkový lekvár – vrstva 1- 2 mm, sušené figy.

Ďalšie alternatívy: sušené hrozienka JUMBO, brusnice, lieskové orechy

Sušené ovocie pred použitím treba poriadne opláchnuť pod tečúcou teplou vodou. Figy dávam deň vopred na noc odmočiť vo vlažnej vode – napučia a zmäknú. Pri plnení odkrojím zhrubnutý konček a figu prekrojím pozdĺžne napoly. Figová roláda je sladká ažaž, marcipánová ma príjemne prekvapila úžasnou chuťou. Záviny po vychladnutí skladujem v potravinovej fólii v chladnej a suchej miestnosti – v komore, špajze. Krájam ich na plátky hrubé 0,5 až 1 cm. Deti im neodolajú.

 

 

Andrea Macková - autorka blogu varíme s láskou

z kuchyne Na háji píše
Andrea Macková

Na háji - varíme s láskou

 

 

 

Vianočné medové záviny z kuchyne Na háji

Komentár

Zanechajte svoj komentár

Informácie o článku

Súvisiace príspevky