Poznáte na Slovensku obľúbené medové záviny plnené slivkovým lekvárom, sušenými slivkami, hrozienkami a orechami? Ponúkam vám verziu bez pridaného rafinovaného cukru, cesto je sladené len medom. Sladká plnka zo sušeného ovocia to vo finále dorovná. Medové záviny vydržia aj štyri týždne, takže ich môžete pripraviť v dostatočnom predstihu a nekumulovať predvianočný stres do posledných dní pred sviatkami. Pri skladovaní vám nezaberú miesto v chladničke a v prípade nečakanej návštevy máte po ruke niečo ku káve.
Zároveň medové záviny považujem za vynikajúci tip na jedlý vianočný darček pre blízkych aj vzdialených. Poobzerajte sa okolo seba a určite nájdete niekoho, kto trávi nielen vianočné sviatky osamote, bez domova. Vyčarujte mu úsmev na tvári milým prekvapením. Podeľte sa, zdieľajte svoj dostatok/prebytok, nebuďte ostrovom samým pre seba. Vráti sa vám to v podobe pocitu, ktorý si nekúpite v žiadnom e-shope. O čom sú Vianoce ak nie o tomto?
Prikladám základný recept
Cesto
- 3 vajcia
- 170 g medu (cca 6 polievkových lyžíc)
- 200 g zmäknutého masla
- 500 g hladkej múky ( je výborné skombinovať pol na pol svetlú múku s celozrnnou, špaldovou alebo ražnou)
- 1 polievková lyžica perníkového korenia
- 1 čajová lyžička škorica
- 1 polievková lyžica sódy bikarbóny
- štipka soli
Sypké suroviny zmiešam v miske. Maslo, med a vajíčka šľahám nad parou do penista. Keď sa zmes prepojí, vylejem ju do misky so sypkou cestou. Vypracujem hladké cesto, ktoré nechám najmenej do ďalšieho dňa odpočívať v chladničke. Cesto vám takto vydrží aj sedem dní, pečenie závinov si naplánujte, ako vám vyhovuje. Čas mu v tomto prípade len prospieva, podobne ako pri medovníkovom ceste, ktoré sa tiež robí niekoľko dní pred samotným pečením. Cesto pred plnením rozdelím na 3 časti, ktoré rozvaľkám na hrúbku 4 mm. Natieram slivkovým lekvárom a plním podľa chuti.
Plnka I.
Slivkový lekvár – vrstva 1- 2 mm, posypané nakrájanými sušenými slivkami, vlašskými orechami.
Plnka II.
Slivkový lekvár – vrstva 1- 2 mm, nastrúhaný (pravý) marcipán, celé mandle
Plnka III.
Slivkový lekvár – vrstva 1- 2 mm, sušené figy.
Ďalšie alternatívy: sušené hrozienka JUMBO, brusnice, lieskové orechy
Sušené ovocie pred použitím treba poriadne opláchnuť pod tečúcou teplou vodou. Figy dávam deň vopred na noc odmočiť vo vlažnej vode – napučia a zmäknú. Pri plnení odkrojím zhrubnutý konček a figu prekrojím pozdĺžne napoly. Figová roláda je sladká ažaž, marcipánová ma príjemne prekvapila úžasnou chuťou. Záviny po vychladnutí skladujem v potravinovej fólii v chladnej a suchej miestnosti – v komore, špajze. Krájam ich na plátky hrubé 0,5 až 1 cm. Deti im neodolajú.
z kuchyne Na háji píše
Andrea Macková
Komentár
Annamaria Halmova
Vsetko je krasne rozpisane , ale ako dlho sa pecie, pri kolko stupnoch???? To tam nieje…?
Branislav Šušolík
Dobrý deň, pečieme 30-40 minút na 180 stupňov. Ak máme dobre rozohriatu rúru, tak 170 stupňov.