Advent ZUŠ Bytča

V nedeľu, 7.decembra, sa uskutočnil v historickýAdventný koncert ZUSch priestoroch Sobášneho paláca v Bytči advetný koncert Základnej umeleckej školy. Programom sprevádzala moderátorka Mgr. Katarína Hrtánková, ktorá pôsobí ako zástupkyňa v ZUŠ BY. Koncert bol spojený s uvedením nového hudobného nástroja – čembala.

Čembalo je hudobný nástroj, na ktorom hrali a komponovali hudobné diela velikáni hudobného umenia ako J.S. Bach a W.A. Mozart. Napriek bohatej histórii tohto ľubozvučného hudobného nástroja vznikajúcej vždy pod citlivou rukou majstra nástroja, púta svojou nádherou aj pozornosť skladateľov súčasnej hudby.

Medzi účinkujúcimi sa predstavili: Tonus Eos (učitelia ZUŠ Bytča v zložení Mgr. Kataríny Hrtánkovej, Mgr. Marty Bušfyovej a Mgr. Aleny Čičkovej)) a Mgr. art Ľuboš Rychlík (Hoboj). Za Českú republiku vystúpili MgA. Ilona Rúčková, PhD. (čembalo) a Ing. Jitka Konečná PGDip. PhD. (flauta), ktoré počas programu oboznamovali publikum s týmto nástrojom.

Myšlienku zavedenia nového hudobného nástroja prišiel podporiť aj primátor mesta Bytča pán Miroslav Minárčik, ktorý vyjadril nádej vo využití čembala a zaželal príjemné prežitie blížiacich sa vianočných sviatkov. „Verím, že tóny tejto nádhernej hudby budú dlho znieť vo Vašich srdciach“ uzavrel primátor mesta.

Adventný koncert ZUS

Pozvaní na koncert boli aj sponzori, nakoľko bolo čembalo získané na základe dobrovoľných finančných prostriedkov. Sponzorstvo je stále aktuálne, pomôže akákoľvek finančná čiastka. Svoje príspevky môžete posielať na číslo účtu: 0420484232/0900 a variabilný symbol je: 42065500.
Ďakujeme!

 

Zanechať prvý komentár

Informácie o článku

Súvisiace príspevky