Vianočné premietanie Filmového klubu

KoralínaFilmový klub Bytča Vám pred Vianocami prináša špeciálne Vianočné premietanie. Príďte si v kruhu rodiny a priateľov užiť vianočnú atmosféru do kina. Premietame v pondelok 22.12.2014 o 16:00 hodine. Kapra už budete mať kúpeného a stromček stačí ozdobiť až večer, alebo deň pred Štedrým dňom. V kinosále Domu kultúry v Bytči môžete osláviť Vianoce s Koralínou. Na programe bude totižto Koralína a svet za tajnými dverami.

Jedenásťročná Koralína Jonesová je zvedavé a neposedné dievča s nastupujúcou pubertou. O to bolestnejšie na ňu dolieha, že sa z mesta tepúceho životom odsťahovala do barabizne kdesi v „pustoprázdne“, kde na ňu rodičia stále nemajú čas a jediným vrstevníkem je chlapec menom Wybie, z ktorého sa vyliahol veľmi otravný grázlik. Možnosť vzrušenia nemožno očakávať ani od Koralíniných nových susedov, ktorími sú dve vyslúžilé herečky a bývalý ruský cirkusant pán Bobinsky.

Koralina

Asi by sa skôr od nudy zbláznila, keby v jednej z miestností Koralína neobjavila tajné dvere. Za nimi čaká prekvapenie. Nový svet, ktorý je na prvný pohľad veľmi podobný tomu reálnému, ale už na druhý úplne jný – lepší. Jej noví rodičia sa jej venujú, nový Wybie nie je ani trošku otravný a zo susedou sa ukážu najzábavnejší ľudia pod slnkom. Koralínu dokonca napadne, či by jej v tejto dokonalejšej verzi sveta nebolo lepšie. Nebolo, o čom ju neustále presviedča hovoriací kocúr. Keď ho konečne počúvne, je už neskoro. Útek z „dokonalého sveta“ do neutešenej reality nebude pro jedenásťročné dievča vôbec jednoduchý.

 

FB event: https://www.facebook.com/events/469080799896816/?ref=22
Ukážka: https://www.youtube.com/watch?v=NuWj6XcqnM0 (CZ)


Osem a pol

Na svoje si prídu v pondelok o 19:00 hodine aj fanúšikovia klubového filmu. Na záver kalendárneho roka v predvianočnom čase už tradične prinášame osvedčenú klasiku. Tento rok je na rade Felliniho Osem a pol z roku 1963. Filmom sa zároveň uzatvára tohtoročná prehliadka Projek 100 vo Filmovom klube Bytča. Osem a pol uvedieme v zreštaurovanej digitálnej verzii a bude sa jednať o zážitok nielen pre Felliniho fanúšikov.

Osem a pol

Osem a pol je jednoznačne jeho najlepší film, ktorý natočil po svojom ôsmom filme, keď sa nevedel rozhodnúť kam má na vrchole svojej kariéri pokračovať. Po jeho predošlom hite Sladký život sa Fellini ocitol v tvorivej kríze a uvažoval dokonca nad definitívnym koncom. Nakoniec však natočil Osem a pol, film presne o kríze umelca v najlepších rokoch. Hlavný hrdina diela Guido sa rovnako ocitá na rázcestí svojej kariéri a musí voliť ako v profesijnom tak aj osobnom živote. K stene ho pritlačí nespočetné množstvo jeho mileniek a jeho manželka a na druhej strane jeho šéf- producent filmu, ktorý ho neustále tlačí, aby začal natáčať. Guido je však bezradný, všetky hodnoty sa mu obrátili naruby a on sa nemá o čo oprieť. Osem a pol je vzrušujúcou cestou za poznaním, či sa Guidovi nakoniec podarí film natočiť a či opäť nadobudne zmysel svojho života.

FB event: https://www.facebook.com/events/599951860132353/
Ukážka: https://www.youtube.com/watch?v=jUc4oHnFBnc (EN)

Fellini v tomto diele dosiahol vrchol svojho poetického štýlu a priniesol zároveň rozprávačský experiment aký dovtedy film nepoznal. V diele sa plynule striedajú sny s realitou a fantáziami a divák sa dostáva do magického bezčasia, aby sa mu podarilo pozrieť až na dno duše moderného človeka. Pred filmom bude uvedený aj lektorský úvod o Felliniho tvorbe v podaní dramaturga Filmového klubu Bytča Petra Gärtnera.

Tešíme sa na Vás! Šťastné a veselé Vianoce praje Filmový klub Bytča!

 

Zanechať prvý komentár

Informácie o článku

Súvisiace príspevky