V Bytči môže vzniknúť športová trieda

Sportove triedyMládežnícky šport v Bytči napreduje. K dlhodobo úspešným mladým hádzanárkam, ktoré v ostatných rokoch získali niekoľko majstrovských titulov prakticky vo všetkým mládežníckych vekových kategóriách, sa postupne pridávajú aj mladí tenisti a futbalisti. Žiaci a dorastenci hrávajú v druhej najvyššej celoštátnej súťaži, najmenšie deti na turnaji túto sobotu porazili MŠK Žilina, Slovan Bratislava, aj MFK Ružomberok, čím sa prakticky stali najlepším futbalovým tímom v Žilinskom kraji v kategórii do osem rokov. Je to predovšetkým zásluha niekoľkých jednotlivcov, trénerov hádzanej, futbalu a tenisu. Robia neoceniteľnú prácu, častokrát zadarmo, na úrok svojho voľného času. Patrí im za to veľká vďaka.

Z hľadiska mesta Bytča však výsledky, ktoré títo chlapci a dievčatá dosahujú, nie sú prvoradé. Oveľa dôležitejšie je to, že sa vo voľnom čase venujú športu a nedrogujú, či nesedia doma pri počítači. A ich počet vôbec nie je zanedbateľný. Hovoríme tu cca. o dvoch stovkách detí a mladých ľudí!

Je načase, aby im mesto podalo pomocnú ruku ešte vo výraznejšej miere. Samozrejme, je pravda, že dlhodobo idú na tieto športy nie nezanedbateľné financie. Ale je to stále mále. Žiada sa urobiť ešte oveľa viac.

Vo svojom predvolebnom programe som mal ako jednu z priorít vytvorenie športovej triedy. Dnes sa nám takáto možnosť otvára. Športová trieda so zameraním na futbal, hádzanú, stolný tenis, či tenis by posunula naše talentované deti ešte o hodný kus dopredu. Vzniknúť by na môj popud, po dohovore s riaditeľom ZŠ na Ul. Mieru, mohla už od septembra. Všetko bude záležať od toho, či sa nám podarí triedu naplniť. Projekt plánujeme pilotne spustiť v triede tretiakov. Nastúpia do nej deti, ktoré v súčasnosti navštevujú druhú triedu ZŠ, na ktorejkoľvek škole v okrese Bytča, a majú záujem o rozšírenie športovej prípravy v rámci vyučovania.

Športové triedy

Čo bude podstatou športovej triedy?

Vyučovanie bude prebiehať klasickým spôsobom. Všetky dôležité vyučovacie predmety deti absolvujú normálne. Prvoradé budú aj v tejto triede vedomosti a výsledky žiakov na vyučovaní. Okrem toho však deti absolvujú každý deň hodinu športovej prípravy, zameranú na rozvoj pohybových zručností. Samozrejme, pod dohľadom skúsených odborníkov. Skúsenosti z podobných projektov ukazujú, že to deťom veľmi pomáha v napredovaní v ich športoch.

Čo ďalej?

Vytvorenie športovej triedy chceme postupne rozšíriť na všetky ročníky ZŠ a paralelne posilniť športovú prípravu aj na gymnáziu v Bytči formou voliteľných predmetov. Talentovaným deťom v Bytči chceme dať možnosť získať kvalitné vzdelanie a popri tom napredovať vo zvolenom športe.

Plány mám aj ďalšie. Črtá sa možnosť vytvorenia športovej akadémie, centra talentovanej mládeže, so zameraním, vo futbale, minimálne na celý okres a v hádzanej na celý Žilinský kraj. S tým, samozrejme, bude nutné vybudovať športovú infraštruktúru. Po spojení športov sa nám snáď podarí spojiť sily a možnosti a vybudovať v Bytči konečne športovú halu, ktorá bude slúžiť najmä na prípravu talentovanej mládeže. Nie je dôvod, aby v budúcnosti hádzanárky nezískali ešte viac majstrovských titulov a ich ženy nepôsobili v najvyššej súťaži. Nie je dôvod, aby futbalisti, žiaci a dorastenci nehrali v najvyšších súťažiach (mimochodom bez športových tried to nie je možné) a muži nepôsobili v druhej najvyššej futbalovej súťaži. A nie je dôvod, aby sme v Bytči nevychovávali zdravú a cieľavedomú populáciu, mladých ľudí, ktorí nedrogujú, ale športujú, nesedia doma pred TV a PC, ale tvoria hodnoty a dosahujú ciele.

Plány a vízie sú veľké. Vytvorenie športovej triedy je prvým krokom. Vážení rodičia druhákov, ak máte záujem dozvedieť sa viac informácií o tom, ako by takáto trieda mohla fungovať, prosím príďte už túto stredu 4. 2. O 15.00 h do kongresovej sály na ZŠ Ul. Mieru, kde vám na všetky vaše otázky zodpoviem ja, ako autor návrhu a riaditeľ ZŠ. Ul. Mieru Rudolf Takáč. Srdečne vás pozývame a tešíme sa na vás!

Zanechať prvý komentár

Informácie o článku

Súvisiace príspevky