Dr. Róbert Kubiš

Dr. Róbert KubišDožil som sa, že vyznamenali účastníkov boja proti fašizmu, (70 výročie), vojnových veteránov, vojakov, partizánov, pomocníkov partizánov ako i ilegálnych pracovníkov, ktorí sa aktívne zúčastnili oslobodenia národa. Pritom som si plne uvedomil, že pomaly, ale isto všetci zabúdame na hrôzy vojny, na oslobodenie Bytče a na naše dejiny. Malo by byť neprijateľné zabúdať na našu históriu a hrdinov.

Ja som ešte vyrastal na knihách, filmoch, rozhlasových hrách, plných národných hrdinov. Je ale neuveriteľné, kde sme to až dospeli, určujú nám čo si máme pamätať a čo programovo zabúdať. Toto všetko mne začalo rezonovať v mysli po stretávke so spisovateľom PhDr. Milanom Várošom v sobotu 16. 5. 2015 v Bytči. V spomienkach sme zaleteli do rokov mladosti a krásy, optimistického ladenia … prejavujúce sa túžbou, neukojeným smädom po živote. Spomínali na Stanka Biroša, i ako ho Stanko podporil v štúdiu. Na spolužiakov, kamarátov, susedov, učiteľov a nezabudol na pánov Janečka, Salajku atď., ide o súbor spomienok, zážitkov, úvah prežitého krásna v Bytči. Pri našich spomienkach na rodičov, rodinu som si spomenul na Bytčana.

Dr. Róbert Kubiš

Narodil sa 28.5.1889 v Bytči – Veľká Bytča. Počas štúdia sa zapájal do spoločenskej činnosti v slovenských národných študentských spolkoch. Táto jeho činnosť prerástla do priamej politickej aktivity organizovaným v roku 1918. Organizoval jednotky slovenských dobrovoľníkov v Bytči, s ktorými priamo bojoval proti maďarským vojskám v Kotešovej. Koncom roku zabezpečoval ochranu s dobrovoľníkmi z Bytče na železničnej trati z Bytče až do Vrútok. V Bytči verejne a aktívne podporoval pri voľbách za richtára slovenského kandidáta.

V roku 1919 už zastával kapitána polície v Žiline, bolo to pod vedením novej správy Slovenska, ktorú viedol Vávro Šrobár, aktívne sa zúčastňoval na práci za Slovenskú ľudovú stranu. V roku 1920 sa stáva poslancom Národného zhromaždenia a v roku 1929 už ako poslanec sa postavil proti skupine Dr. Vojtecha Tuku a spol. Tým sa odmlčal v politickom živote a pôsobil ako notár v Galante a Košiciach. V roku 1938 sa vracia do Žiliny, kde spravuje advokátsku kanceláriu, nakoľko južne Slovensko pripadlo Maďarsku.

S príchodom II. Svetovej vojny, ožíva i aktivita Dr. Kubiša, ktorý využíva svoje osobné známosti a vzniká ilegálny oblastný výbor pre severozápadné Slovensko so sídlom v Žiline. Občiansku skupinu vedie Dr. Róbert Kubiš. Tento ilegálny výbor mal významnú úlohu v príprave žilinskej posádky na prvé dni SNP. Dr. Kubiš sa do Žiliny vracia až po oslobodení a stal sa prvým predsedom ONV (Okresný národný výbor) v roku 1945. Tu sa podieľa významnou mierov na odstránení vojnových škôd a to v celom okrese Žilina. Zakladá demokratickú stranu v okrese a bol zvolený i za predsedu a tiež bol kandidátom do SNR. Dr. Kubiša zaistili deň pred zjazdom a týmto jeho politický život končí. Je donútený vysťahovať sa zo Žiliny do Predmiera a zomrel 16. 8. 1953 v obci Maršová-Rašov.

 

Orimo1

Zanechať prvý komentár

Informácie o článku

Súvisiace príspevky