Obnova synagógy pomaly pokračuje

Rekonstrukcia synagogy Bytca

Okolo Bytčianskej synagógy opäť vládne čulý stavebný ruch. Práce na obnove sa začali a sú v plnom prúde. Zrekonštruované Mojžišove tabule sú od piatku 4. novembra na pôvodnom mieste, nad vchodom na streche synagógy. A práve prebiehajú práce na odstránení najväčšieho problému synagógy – odstránení drevokaznej huby.

Drevokaznou hubou je napadnutý strop nielen nad ženskou emporou, ale aj nad oboma schodiskami. „Stupeň a rozsah zistených poškodení možno považovať za veľmi závažný, preto je nevyhnutné čo najskôr pristúpiť k dôslednému sanačnému zásahu,“ uviedol v posudku riaditeľ Krajského pamiatkového úradu v Žiline Miloš Dudáš. Preto v týchto dňoch môžete v synagóge vidieť pracovníkov špecializovanej spoločnosti, ktorá sa zameriava na odstraňovanie drevokaznej huby z kultúrnych pamiatok. Podarilo sa im rozobrať a podrobne zakresliť drevený strop nad emporou. Pamiatkari posúdia, ktoré drevené časti bude možné po ošetrení zachrániť a ktoré bude potrebné nanovo rekonštruovať. Už onedlho nás navštívi reštaurátor, ktorý zakreslí maľovanú výzdobu stropu nad oboma schodiskami na pauzovací papier.

Rekonstrukcia synagogy Bytca

 

Aj táto výzdoba bude musieť byť zrekonštruovaná, pretože pôvodná sa, bohužiaľ, vzhľadom na rozsah napadnutia pravdepodobne nebude dať zachrániť. Do odstraňovania drevokaznej huby sme sa pustili už v októbri. Získaných 2000 eur z grantového programu Pomáhame pamiatkam 2016 spoločnosti Slovak Telekom v Nadácii Pontis sme použili na zapožičanie lešenia a prístrojov a nástrojov potrebných na odstraňovanie huby počas prvej fázy „hubovej operácie“. Po začatí prác sa ukázalo, že rozsah napadnutia je ešte oveľa vážnejší, ako predpovedal výskum znalca Ladislava Reinprechta a teda odstraňovanie huby bude stáť oveľa viac ako sme predpokladali. V najbližších dňoch sa zapojíme do grantového programu Obnov si svoj dom na ministerstve vnútra kde požiadame o dotáciu na rekonštrukciu týchto stropov. Za pomoc pri realizácii projektu ďakujeme Miroslavovi Cíbovi, vďaka ktorému sa nám podarilo získať grant od spoločnosti Slovak Telekom na prvú časť sanačných prác a tiež Jánovi Holášovi za zapožičanie lešenia.

Mojžíšové tabule

Zrekonštruované Mojžišove tabule sú od piatku 4. novembra na pôvodnom mieste, nad vchodom na streche synagógy. Vernú kópiu vytvoril reštaurátor Dušan Hagara za pomoci zachovaných častí pôvodných tabúľ. Na vymurovanú platňu na streche nad vchodom ich v piatok osadil gigantický žeriav, za asistencie samotného reštaurátora. Ten neskrýval radosť, že sa dielo podarilo. Radosť máme aj my všetci, ktorí sa na rekonštrukcii podieľame a veríme, že pohľad na ne poteší aj vás. Na rekonštrukciu tabúľ prispela Nadácia Kia Motors Slovakia. Na ich osadenie zase čestný občan mesta Bytča Pavel Král.

synagoga mojzisove tabule fragmentyDochované fragmenty Mojžíšových tabúľ

 

Čo hovorí o Mojžišových tabuliach sväté písmo? „Keď pán vyviedol Izraelitov, na čele s Mojžišom z Egypta, vyhlásil na hore Sinaj Boží zákon, ktorý napísal na dve kamenné tabule a dal ich Mojžišovi. Tieto tabule obsahujú ustanovenia zmluvy uzavretej medzi Bohom a jeho ľuďom. Zákon napísaný Bohom na dvoch tabuliach nazývame aj Dekalóg (desať slov).“ Dnes by sme povedali, že ide o desať Božích prikázaní. Bez Mojžišových tabúľ nie je žiadna synagóga synagógou. A keďže tú našu, bytčiansku, rekonštruujeme do pôvodnej podoby, nemohli sme opomenúť ich osadenie na pôvodné miesto. Hoci synagóga nebude slúžiť na náboženské účely. S rekonštrukciou pokračujeme ďalej prácami na odstraňovaní drevomorky zo stropov a stien v interiéry.

synagoga mojzisove tabule odliatokZrekonštruovaný odliatok Mojžišových tabúľ

Zanechať prvý komentár