Vyrastá v Bytči slovenský Jagudin?

Vyrastá v Bytči slovenský Jagudin?

Má iba 11 rokov, ale častejšie ako za počítačom ho nájdete na športoviskách. Nádejný krasokorčuliar Martin Lokaj dokazuje, že to s našim mládežníckym športom nie je taká tragédia. Okrem extraligových hokejistov sa na ľade pod Dubňom preháňajú aj krasokorčuliari. Tri miestne kluby zastrešujú zhruba 150 pretekárov, zväčša v kategóriách detí. Členom jedného z nich je aj Martin, z ktorého na prvý pohľad priam srší obrovský zápal pre šport.

Jeho vzormi sú okrem Slovákov Nepelu či Sabovčíka aj zahraniční pretekári Japonec Hanjú Juzuru (olympijský víťaz zo Soči 2014) a úradujúci majster sveta aj Európy Španiel Javier Fernández. Mladík kvôli svojmu koníčku vstáva denne o 4:45, aby už o hodinu neskôr brúsil ľad. Týždenne okrem ôsmych tréningov na korčuliach absolvuje aj 4 lekcie gymnastiky a baletu. „Baví ma to, som totiž hyperaktívny“, dodáva s úsmevov. Ale tak všetko zďaleka nekončí. Ambiciózny „Macejko“ vo voľnom čaše zarezáva pod dohľadom trénera vo fitness centre. Akoby ani nemal limit!

V pretekoch Slovenského pohára v uplynulej sezóne obsadil člen Figure Skating Club Žilina piatu priečku, keď jeho najvýraznejším úspechom bolo druhé miesto z 39. Ceny Prešova. Okrem viacerých domácich umiestnení na „bedni“ zabodoval aj zahraničí, vyhral preteky v Maďarskom Miškolci a štvrté miesto obsadil v Rakúskom meste Graz. V slovenskej konkurencii tesne zaostáva predovšetkým za pretekármi z Detvy, Ružomberka či Liptovského Mikuláša.

Vyrastá v Bytči slovenský Jagudin?

Dobenúť sa snaží aj Rajčana Olivera Kubačáka z klubu Skate. „Najväčším rozdielom medzi nami a konkurenciou z týchto miest je v čase strávenom na ľade. V tomto veku potrebujete dvoj fázové tréningy, čo nie je v Žiline reálne. Ďalšia ľadová plocha v tomto veľkom meste určite chýba.“, hovorí Martinova mama Slavomíra.

Martina počas jarného kempu v Trenčíne vzal pod svoje krídla aj známy Ukrajinec Dmytro Dmytrenko, niekdajší víťaz Majstrovstiev Európy z Helsínk 1993, ktorý triumfoval aj na svetovom šampionáte juniorov v Hulle 1992. Ako sám potvrdil slovensko – ukrajinská spolupráca svoje ovocie ešte len prinesie…

Text: Tomáš Ďutka (zilinec.sk) / Foto: Archív Martin Lokaj

Vyrastá v Bytči slovenský Jagudin?
Vyrastá v Bytči slovenský Jagudin?

Zanechať prvý komentár

Informácie o článku

Súvisiace príspevky