Poslanci primátorovi plat (ne)schválili

Poslanci v Bytči plat primátorovi neschválili

Poslanci mestského zastupiteľstva na svojom poslednom zasadnutí v minulom roku hlasovali aj o úprave výške platu primátora mesta. Návrh zástupcu primátora mesta, ktorý počítal s dorovnaním výšky jeho platu na úroveň ktorú poberal pri nástupe do funkcie v prvom volebnom období poslanci tesnou väčšinou nakoniec schválili. 

Diskusiu o výške platu však sprevádzali búrlivé emócie, či pochybnosti o schválení uznesenia. Primátor mesta však nakoniec prijaté uznesenie o zvýšení platu nepodpísal. 

Diskusia k uzneseniu

Vypočujte si hlasový záznam z Mestského zastupiteľstva k uzneseniu o zvýšení platu primátora.

{https://soundcloud.com/kozak-bytca/mz-bytca-15-12-2016-cut}

Hlasovanie

Pri hlasovaní o plate sa prezentovalo 15 poslancov, z toho 8 poslancov hlasovalo za zvýšenie platu (Ing. J. Babušík, PhDr. M. Gácik, P. Hrabovský, Ľ. Hrobárik, J. Lovás, Ing. Melocík, J. Raždík, S. Struhal) 5 bolo proti (M. Filek, B. Chúpek, J. Kozák, Ing. O. Skotnický, B. Šušolík) a dvaja poslanci sa zdržali hlasovania (A. Gajdošíková, Ing. J. Putirka). Preto primátor mesta po hlasovaní skonštatoval, že prijaté uznesenie bolo prijaté. Poslanec JUDr. Školek sa na hlasovaní neprezentoval, ale fyzicky sa na hlasovaní zúčastnil. Preto hneď na hlasovaní vznikla polemika o prijatí, či neprijatí uznesenia.

Mesto Bytča preto oslovilo Centrálny odborný portál pre samosprávu, ktorý objasnil či uznesenie bolo, alebo naopak nebolo prijaté. V jeho vyjadrení sa okrem iného uvádza, že na prijatie uznesenia je potrebný súhlas nadpolovičnej väčšiny prítomných poslancov a prítomnosť, či neprítomnosť poslanca na hlasovaní sa nemôže spájať s jeho prezentáciou na technickom zariadení.

Preto bolo podľa Mgr. Draškovičovej z Centrálneho odborného portálu pre samosprávu na schválenie uznesenia potrebných 9 hlasov poslancov, čo by bola nadpolovičná väčšina. Pri hlasovaní o zvýšení platu primátora však zákonom stanovená lehota nebola, preto uznesenie nemôže byt považované za schválené.

Na druhý deň po hlasovaní však primátor oznámil, že „prijaté“ uznesenie pozastavuje. „Vážení páni poslanci, dovoľujem si vám, ako primátor mesta, oznámiť, že prijaté uznesenie mestského zastupiteľstva č. 196/2016 z 15. 12. 2016 pozastavujem. Uvedené prerokujem, v zmysle zákona, aj s mestskou radou. Chcem poďakovať poslancom, ktorí podporili uznesenie, čím ocenili moju doterajšiu prácu, čo si hlboko vážim. Rokovanie o mojom plate bolo pre mňa osobne veľmi prínosné, vyjasnili sa mi postoje mnohých poslancov, ktorí sa snažili znevažovať dosiahnuté výsledky a hospodárenie mesta a moju osobnú úspešnosť v získavaní mimorozpočtových zdrojov mesta (EÚ, VÚC, SeVaK, ministerstvá), čo zo strany týchto poslancov je nulové. Oznamujem vám týmto, že zostávam na pôvodnom plate.“ – uviedol vo svojom stanovisku primátor mesta.

Aký plat má primátor

V predchádzajúcom volebnom období poberal primátor mesta plat vo výške 3109,-€ – ten mu bol naposledy upravený v roku 2014 prijatím uznesenia 54/2014. Poberal ho celé funkčné obdobie, menila sa len pecentuálna výška odmien k platu, ktorá nakoniec bola 48,8%.

Po znovuzvolení v roku 2014 mu však poslanci MsZ neschválili navýšenie jeho základného platu a tak v zmysle § 3 ods. 1 a § 4 ods. 1 zákona č. 253/1994 Z. z.. o právnom postavení a platových pomeroch starostov obcí a primátorov miest v znení neskorších predpisov, poberal plat vo výške 2.171,- €

Poslanci MsZ v júni 2015 rovnako na návrh zástupcu primátora mesta zvýšili plat primátora prijatím uznesenie 176/2015 o 30% na sumu 2.822,-€, ktorý poberá od 1.7.2015.

V roku 2016 je výška zákonného platu primátora stanovená vo výške 2234,-€ a poslanci hlasovali o jeho zvýšení o 40% na sumu 3128,-€. Návrh zástupcu primátora však aj na základe uvedených skutočností neprešiel.

 

Zdroj foto: internet

Zanechať prvý komentár