Bytčiansky zámocký deň 2017 už túto sobotu!

Bytčiansky zámocký deň 2017

História mesta Bytča po roku znova ožije. OZ Bytčania Bytčanom v spolupráci s Považským múzeom v Žiline v zriaďovateľskej pôsobnosti ŽSK, OZ Na záchranu bytčianskej synagógy –Kultúrne centrum synagóga a Ministerstvom vnútra SR – Štátnym archívom v Bytči, vás pozýva na tretí ročník festivalu folklóru, divadla, tradičných remesiel, dobrého jedla a histórie – Bytčiansky zámocký deň. Uskutoční sa v sobotu 27. mája 2017 od 11.00 – 20.00 h v areáli Sobášneho paláca a Bytčianskeho zámku a v niektorých národných kultúrnych pamiatkach.

Bytčianskym zámkom vás bude aj tento rok sprevádzať PhDr. Jana Kurucárová, ktorej výklad je vždy veľmi zaujímavý. Sprievodným programom tu bude predstavenie rozprávkového zámku v podaní Dramaťákov zo ZUŠ Bytča. V synagóge vystúpi o 15:30 h špeciálny hosť Bytčianskeho zámockého dňa, kapela Korben Dallas. Sobášnym palácom vás prevedú skúsení lektori Považského múzea v Žiline. 

Bytčiansky zámocký deň 2017

Program v zámockom areáli bude aj tento rok bohatý. Opäť sa bude niesť najmä v duchu folklóru, spevu, tanca, ľudových remesiel, jedál a zvykov. Svoje umenie vám predvedú ľudoví umeleckí remeselníci. Ich umenie si budete môcť nielen pozrieť, ale prostredníctvom workshopov aj vyskúšať. A samozrejme na tradičnom jarmoku si ich výrobky budete môcť aj zakúpiť. Reštaurácia U palatína a Radničná reštaurácia budú ponúkať tradičné bytčianske špeciality. Nebude chýbať ani pivo, víno, či medovina. Pre deti bude aj tento rok pripravený obľúbený drevený kolotoč a maľovanie na tvár. 

korben dallas

Korben Dallas

mnaga zdorp

Mňága a Žďorp

Na hlavnom pódiu sa na úvod predstavia deti z ľudového súboru a z tanečného odboru ZUŠ Bytča. Po nich vystúpi folklórny súbor Stavbár zo Žiliny. Zatancovať aj zaspievať známe piesne si môžete so skupinou Kortina a po nej spoznáte ľudovú hudbu, zapísanú do svetového kultúrneho dedičstva UNESCO – Nebeskú muziku z Terchovej. Všetky (ne)poslušné deti naučí dobrým veciam Miro Jaroš a vrcholom dňa bude koncert skupiny Mňága a Žďorp, ktorá na českej ale aj na slovenskej scéne pôsobí už 30 rokov.

Minulý rok si na BZD zahrala aj skupina Hrzda. Vpravo organizátor Michal Filek

Minulý rok si na BZD zahrala aj skupina Hrzda. Vpravo organizátor Michal Filek

Vstupné

  • Lístok na kultúrny program do zámockého areálu – 2€
  • Lístok na prehliadku zámku – 1€
  • Časenka na prehliadku Sobášneho paláca – zdarma
  • Vstupenka na koncert Korben Dallas – 5€ (vstupenky budú dostupné 27. 5. 2017 od 15:00 h pred synagógou)

Všetky informácie nájdete aj na www.bzd.slusnabytca.sk

plagát

Zanechať prvý komentár

Informácie o článku

Súvisiace príspevky