Kino v Bytči premiéruje Masaryka

Masaryk

Už najbližší víkend v piatok 26.5. o 19:00 a v nedeľu 28.6. o 18:00 uvedie kino v Bytči rekordne úspešný český film Masaryk v hlavnej role s Karlom Rodenom. Film získal až 12 sošiek Český lev na výročných cenách českej akadémie. Rozpráva dramatický príbeh Jana Masaryka syna prvého československého prezidenta T.G. Masaryka.

O filme

Prežil život bohéma, miloval ženy, hudbu, veľká gestá i veľké zápasy. Vo vnútri jeho srdca a duše bojovala nespútanosť extravagantného umelca s morálkou a povinnosťou úradníka a diplomata. Veľkú časť života precestoval, ale nikdy nezabudol na krajinu, z ktorej pochádzal, na republiku, ktorú založil jeho otec Tomáš Garrigue. Smrť Jana Masaryka je dodnes zahalená tajomstvom. Mnohé tajomstvá sa však skrývali i v jeho živote!

Dramatický príbeh, venovaný osudom diplomata a neskoršieho československého ministra zahraničia, Jana Masaryka, sa vracia do obdobia tesne pred druhou svetovou vojnou. V 30-tych rokoch vrcholí Masarykova diplomatická kariéra, ktorú prevažne trávi vo Veľkej Británii, kde sa snaží dostať svetové mocnosti na stranu Československa. Muž oceňovaný ako brilantný rečník, zábavný spoločník a milovník života, má však i svoju temnú stránku. Masaryk hľadá únik pred svojim menom, pred zodpovednosťou i pred sebou samým v bujarom živote, alkohole a drogách, ale tiež v neustálom sebatrýznení. Vtedajší veľvyslanec v Londýne sa zrazu stráca z verejného života. Prerušuje kontakt s politickými kolegami i s priateľmi. Na niekoľko mesiacov zmizne, niekde do Ameriky…. „Masaryk je krásná filmová postava, protože je samý problém a zároveň chlap, který má velkou zodpovědnost,“ hovorí režisér Július Ševčík, ktorý svoj film vidí ako politický thriller. „On sám by byl raději umělcem, bohémem, ale měl smůlu, protože pocházel ze slavné rodiny. Ta postava v sobě má neustále vnitřní konflikt, je to člověk, od nějž se navenek očekává práce ve jménu velkých věcí, a přitom to je muž s křehkou, vášnivou a bolavou duší,“ dodáva režisér.

{youtube}8-ZF4lcnscA{/youtube}

Histrorickú drámu Masaryk nakrútil podľa scenára Alexa Königsmarka a Petra Kolečka režisér Július Ševčík (Normal, Restart). V hlavnej úlohe sa predstavuje v jednej zo svojich najlepších úloh v kariére mimoriadny český herec Karel Roden. V úlohách skutočných historických postáv uvidíme plejádu českých a slovenských hereckých osobností – Oldřicha Kaisera ako prezidenta Edvarda Beneša, Jiřího Vyorálka ako Konráda Henleina, Roberta Jaškowa ako Emanuela Moravca. V úlohe jednej z Masarykových priateliek sa vracia do českého filmu modelka Eva Herzigová. Osobnú tajomníčku Jána Masaryka hrá Emília Vášáryová, sestru Zuzana Krónerová, ďalej Martin Hoffman, Ján Grešo, Ján Jackuliak či Ady Hajdu.

Vstupné na film je 4€, pre študentov a držiteľov klubovej karty 3€. Lístky si môžete kúpiť v pokladni kina 30 min pred začiatkom premietania alebo rezervovať na www.kinobytca.sk

Zanechať prvý komentár