Vyhráme strom roka?

Nadácia EKOPOLIS spustila každoročné hlasovanie o strom roka. O čo v hlasovaní ide? 

V  osemnástom ročníku súťaže stromov zabojuje o prestížny titul i odborné ošetrenie 12 finalistov z celého Slovenska. Patronát nad anketou drží už deväť rokov známy spevák, Peter Lipa. Hlasovanie verejnosti začína 1. júla a potrvá do konca septembra. „Bolo zvykom, že sme hlasovanie každý rok slávnostne odštartovali na festivale Pohoda. Tento rok si však všetci musíme poradiť s novou situáciou a naše plány pozmeniť. Preto sme sa rozhodli vyhlásiť anketu online, no všetky spôsoby hlasovania i väčšina našich aktivít ostávajú rovnaké,“ hovorí Martina Ragalová z Nadácie Ekopolis.

Anketa svojim poslaním upozorňuje na význam, hodnotu, krásu stromov, prispieva k ich ošetreniu a v mnohých prípadoch aj k ich záchrane. Jednotlivci, mestá a obce, školy, firmy alebo organizácie mohli svoj obľúbený strom do ankety prihlásiť do polovice mája, v júni vybrala odborná komisia z 23 prihlásených stromov 12  finalistov.

Cena pre víťaza

 

Cenou pre víťaza je odborný posudok a ošetrenie v hodnote 300 eur a automatický postup do medzinárodného finále ankety Európsky strom roka. Stromy, ktoré sa v ankete umiestnia na 2. a 3. mieste rovnako získajú peňažnú sumu 300 eur, ktorá môže byť použitá na ich ošetrenie alebo úpravu okolia. „Na priaznivcov ankety čakajú i tento rok zaujímavé odmeny za zapojenie sa do hlasovania, fotosúťaž Tour de Strom, ktorá prebieha na Instagrame, alebo odborná prednáška arboristov o ošetrovaní stromov. Nezabudli sme ani na školy, pre žiakov začne súťaž v septembri. Pre všetkých máme pripravené milé ceny z našej nadácie a odmeny, knižných poukážok do Artfora, sa dočkajú i traja nominujúci a traja hlasujúci,“ približuje Martina Ragalová z Nadácie Ekopolis.

Zvíťazí naša lipa?

 Lipou veľkolistú, ktorej vek sa odhaduje už na minimálne 350 rokov do súťaže prihlásil 10-ročný Jakov Havajič (na obrázku hore). Ten si myslí, že lipu mohli zasadiť v čase, keď Juraj Thurzo v paláci vydával jednu zo svojich siedmych dcér. Viac sa dočítate v totmto článku

Ako hlasovať?

O tom, či zvíťazí práve naša lipa môžete svojim hlasovaním rozhodnúť aj Vy. Na tejto stránke stačí len zadať svoju e-mailovú adresu a zahlasovať (viď obrázok). 

Thurzovská lipa

Lipa rastie v areáli Bytčianskeho zámku pred Sobášnym palácom, ktorý nechal postaviť palatín Thurzo pre svadby svojich 7 dcér. Bola svedkom rôznych ľudských príbehov, veľkolepých svadieb, popráv i požiaru paláca. Sledovala súdny proces s pomocníkmi krvavej grófky Báthoryčky, ktorým odcvikli prsty a potom ich popravili, o storočie neskôr  práve na tomto mieste začal slávny príbeh Juraja Jánošíka, keď sa ako vojak zoznámil so zbojníckym kapitánom Uhorčíkom. Za  Rakúsko-Uhorska tu bolo väzenie a počas vojny tu zhromaždili bytčianskych židov a odviezli ich do koncentračného tábora. Jej kmeň museli zviazať železnými obručami, ktoré má vrastené do kmeňa. aby sa nerozpadla. Lipa si toho prežila naozaj veľa a dnes je zaslúžene chráneným stromom.























V článku sú použité texty a fotky: ekopolis.sk

1 komentár

  • Jozef Janiš

    Taká malá príhoda o Turzovskej lipe pred Sobášnym palácom.
    V šestdesiatych rokoch min. storočia bol odborným správcom bytčianskeho zámku a celého aerálu pán akad. maliar či sochár Ladislav Grnáč. Reštauroval aj jednu fasádu sobášneho od uličky ako je dom Alakšovcov. Pan Grnáč nadobudol presvedčenie, že stará lipa zavadzia výhľadu na Sobášny palác …….Jedného jarného sobotňajšieho popoludnia v tých šestdesiatych rokoch pán Grnáč aj so svojim kámošom začali túto starú lipu „rúbať. Začuli sme rachot motorovej reťazovej pily a podarilo sa im už zrezať jeden spodný dosť hrubý konár. Česť patrí pani Márii Tonkovej, ktorá zobrala svoj fotoaparát a začala týchto mládencov pri rezaní či rúbaní na tej lipe fotografovať. Zabralo to mládenci prestali pracovať a asi dostali strach a odišli.
    Takto teda pani Tonková /moja tetka/ zachránila pred vyrúbaním túto historickú lipu. Ešte taká drobnosť, keďže bola sobota popoludní a za socializmu boli všetky obchody už zatvorené, pani Tonková nemala vo foťáku žiaden film !!!!! Ako vidíte aj prázdny foťák má svoju moc a lipa zostala zachránená………lebo inak nebolo by už o čo súťažiť.

Zanechajte svoj komentár