Hviezdne noci

Čoraz obľúbenejší festival, ktorý každoročne priláka návštevníkov z každého kúta Slovenska a Čiech, nezastavila ani súčasná pandemická situácia. Práve naopak. Rezervujte si čas 14. – 16.augusta, Hviezdne noci budú!

Mestský multižánrový festival Hviezdne noci čakal tento rok v mestečku Bytča už šiesty ročník. Návštevníci už automaticky očakávali pestrý kvalitný program, kde si okrem hudobnej sekcie mohli naplno vychutnať divadlo, film, okúsiť výtvarné umenie, započúvať sa do podnetných diskusií a čítačiek, či obohatiť sa hromadou iných zážitkov.

Tento rok okrem očakávaní priniesol aj mnohé nečakané zmeny a zvraty. Organizačný tím to však na kolená nepoložilo, práve naopak, snažia sa posúvať vpred, či už na úrovni festivalu s československou účasťou návštevníkov, alebo na lokálnej úrovni celoročného fungovania. Návštevník bol doposiaľ zvyknutý na festivalom premenenú Bytču, kde rieka, výklady i ulice ožívali umeleckými dielami, hudba prestupovala celým mestom, útočiskom sa podaktorým stalo zámocké letné kino, inštalácie, komentované prehliadky architektúry či divadlo, videomapping alebo diskusie, ktoré spoločne vytvárali neopakovateľnú atmosféru.

„To však v tomto roku nebolo možné, vzhľadom na obmedzenú kapacitu podujatí a ďalším nariadeniam. Preto sme sa naplno pustili do hľadania priestoru, kde by sme mohli fungovať ako stála scéna pre kultúru v Bytči. S vypätím všetkých síl sme od marca do augusta našli unikátny priestor bez elektriny či vody, zrekonštruovali ho, akusticky upravili a rozhodli sme sa jeho otvorenie spojiť s Festivalom Hviezdne noci a predsa tento ročník usporiadať, aspoň v menšej miere. Festival sa tak odohrá v unikátnych priestoroch bývalej ľadovne bytčianskeho pivovaru Popper a zároveň novom priestore Hviezdnych nocí,“ vysvetľuje v mene celého tímu riaditeľka Kristína Rigerová.

Kultúra celého mesta odteraz na jednom mieste

Kristína Rigerová – riaditeľka festivalu Hviezdne noci

Ladovňa má ambíciu vytvoriť zázemie pre kultúru v Bytči a priniesť nové dramaturgické možnosti: „Považujeme ju za unikátny priestor aj v rámci kultúrnych centier a hudobných
klubov na Slovensku. Pre nás Ladovňa znamená nové možnosti. V uplynulom roku sme fungovali v rôznych spriatelených priestoroch, za čo sme veľmi vďační, no nemať k dispozícii vlastný priestor je neuveriteľne limitujúce,“
hovorí Kristína.

Rekonštrukciou nového priestoru snaha partie nadšencov nekončí, potrebujú ešte technické vybavenie a ďalšie úpravy. „Ale je to cesta, na ktorú sa neuveriteľne tešíme. Veríme, že Ladovňa raz bude pravidelným útočiskom pre lokálne publikum ako aj bodom na kultúrnej mape pre celé Slovensko,“ optimisticky dodáva.

Hviezdne noci 2020 mali byť plné veľkých noviniek, vrátane rozšírenia tímu o kvalitnú dramaturgickú radu zloženú z odborníkov pre konkrétne umelecké druhy. Tento ročník mal byť tiež v znamení prechodu k plne multižánrovému podujatiu, ktoré na Slovensku doposiaľ neexistuje. Zámerom je prepojiť jednotlivé umelecké komunity, ktoré sa stretávajú separátne na úzkoprofilových festivaloch. „Našou ambíciou je postupne plne prejsť k podujatiu s vyváženým programom a vytvoriť dialóg medzi žánrami navzájom, ale aj separovanými komunitami. Chceme spájať lokálnych návštevníkov a kultúrnu obec, umožniť dialóg medzi verejnosťou, laikom a skúseným divákom. Považujeme za dôležité vytvoriť miesto pre stretávanie zástupcov viacerých odvetví a priestor na dialóg s publikom. Symbolicky bol plánovaný ročník zastrešený témou dialóg, ktorá sa však vzhľadom na okolnosti presunula na Festival Hviezdne noci 2021,“ oznamuje riaditeľka Hviezdnych nocí. Napriek tomuto rozhodnutiu sa celý tím spojil, aby za veľmi krátky čas dokázali v novom priestore pripraviť medziročník, ktorý napriek obmedzeným kapacitám prinesie kvalitný a pestrý program.

Na čo sa môžete tešiť?

Na návštevníka na ešte nepoznanom mieste uprostred areálu bývalého bytčianskeho pivovaru Popper čaká hudobno-vizuálno-divadelná dramaturgická „bomba“. 

Na dvoch stagoch sa vystrieda 14 kapiel/DJs, 6 divadiel, diskusie a v areáli sa uskutočnia workshopy, letné kino, výstava či videomapping na jednu zo zachovaných budov pivovaru. 

Predstaví sa špička hudobnej alternatívnej scény ako Tittingur, Autumnist, Katarína Máliková, Amelie Siba, Čavalenky, FVLCRVM, účinkovať bude aj legendárne Divadlo Stoka, užijete si divadelnú premiéru Mira Tótha – Muž v skafandri, multižánrovú performance ASMR CREW: ShSssh It'll Be OK! či divadlá Odivo, Gasparego, DivadloFí pre deti. Z vizuálneho umenia sa predstaví najmladšia generácia umelcov v koncepte výstavy Nemiesta – Radim Straka, Marek Cina, Kristína Kandriková, Viktória Révická a Martin Hrvol a s angažovaným rozmerom nemôže chýbať potulná galéria.

 Letné kino premietne kultové Prázdniny v Ríme a dokumentárnu esej Patricia Guzmána Perleťový gombík. Nezabúda sa ani na detského návštevníka a na kávičkárov čaká kaviareň coffeesheep.

„Pokúsili sme sa preniesť esenciu toho, čo festival každoročne prináša, do nášho nového všetkých na dovolenkový víkend do Bytče,“ láka programom Kristína.

Novinkou pre tých, ktorí sa do tohtoročného areálu nezmesia, je online stream celého podujatia, aby sa Hviezdne noci dostali naozaj ku každému jednému fanúšikovi.

Festival Hviezdne noci s podtitulom medziročník sa uskutoční od piatku 14.8. do nedele 16.8. 2020 v meste Bytča, v areáli bývalého pivovaru Popper. Podrobnejšie informácie možno nájť na webe festivalu hviezdnenoci.sk , aktuality je najlepšie sledovať priamo cez FB event . Lístky môžete kúpiť vo výhodnej zľavnenej cene na portáli predpredaj.sk

ZDROJ
text/foto: www.hviezdnenoci.sk

Zanechať prvý komentár