Ako si vybrať cyklistické rukavice? Pozrite si návod + šikovné tipy

AKo si vybrat cysklisticke rukavice

Rukavice na bicykel plnia hneď niekoľko dôležitých funkcií. Chránia ruky pred otlakmi, zabezpečujú pohodlie pri jazde, zabraňujú šmýkaniu a v zime udržujú ruky v teple. To všetko však o nich platí len v prípade, že si vyberiete tie správne. Prečítajte si aké tipy cyklo rukavíc existujú a rozhodnite sa pre tie najvhodnejšie.



Rukavice na bicykel plnia hneď niekoľko dôležitých funkcií. Chránia ruky pred otlakmi, zabezpečujú pohodlie pri jazde, zabraňujú šmýkaniu a v zime udržujú ruky v teple. To všetko však o nich platí len v prípade, že si vyberiete tie správne. Prečítajte si aké tipy cyklo rukavíc existujú a rozhodnite sa pre tie najvhodnejšie.

Cyklistické rukavice na zimu a na leto

Možno ste už počuli o tom, že ak hľadáte rukavice na bicykel, budete potrebovať minimálne dva páry, a to rukavice na zimu a rukavice na leto. Aký je medzi nimi rozdiel? Predovšetkým ten, že cyklo rukavice na leto sú priedušné, odvádzajú vlhkosť, chránia ruky pri páde a zabraňujú šmýkaniu spotených dlaní na riadidlách.

Naopak, cyklo rukavice na zimu bývajú hrubšie, s dlhými prstami. Sú zhotovené z protišmykového materiálu a chránia prsty i dlane pred mrazom. Pritom sú však stále primerane pružné a teplé.  Pri výbere nezabúdajte na to, že, rukavice nesmú byť voľné, inak sa v nich bude zle ovládať bicykel. Nesmú však byť ani príliš tesné, pretože by bránili prúdeniu krvi a ruky by v nich nepríjemne mrzli.

Všeobecné rady pri výbere cyklo rukavíc

Cyklistické rukavice treba vyberať s ohľadom na to, ako ich budete používať. To znamená, že ak si ich skúšate, pamätajte na to, že ruku nebudete mať vystretú, ale takmer celý čas zohnutú. To znamená, že z priestoru na prsty, ktorý sa pôvodne mohol zdať dostatočný, razom o niečo ubudne.

Dokonca viacerí výrobcovia rukavíc svoje produkty dizajnujú tak, aby dokonale sedeli až na zohnutej ruke. Rovnako si všímajte dĺžku prstov, hlavne palca a ukazováka, ktoré slúžia na ovládanie bŕzd a radenia. Pritesné rukavice vám budú brániť v pohybe, privoľné zase môžu prekážať a radiť na prázdno.

Krátke či dlhé celoprstové rukavice?

Ak hľadáte letné cyklistické rukavice, ale neviete sa rozhodnúť, či siahnuť po dlhých alebo krátkych, zamyslite sa na chvíľku. Pri akých typoch cyklistiky budete rukavice využívať? Celoprstové rukavice vám poskytnú lepšiu stabilitu a istotu pri jazdení, no je pravda, že vám v nich môže byť príliš teplo.

Rukavice na cestnú alebo horskú cyklistiku

Rukavice pre cestných cyklistov sú väčšinou bez prstov, s priedušnou časťou na chrbte ruky a s vrstvou gélovej alebo penovej výplne na dlaniach. Tá znižuje tlak na exponované miesto a zabraňuje tak vzniku mozoľov a presileniu rúk.

Cyklo rukavice pre MTB bikerov sú najčastejšie celoprstové rukavice. Je to najmä pre to, že ich úlohou je okrem iného tiež chrániť ruky pred spŕškami blata, fŕkajúcimi skalkami či ostrými konárikmi. Bývajú o niečo pevnejšie a výraznejšie polstrované, čo ešte zvyšuje ich ochrannú funkciu.

Zanechať prvý komentár