Bytča na deň zeme vysadila 65 stromov

Bytca den zeme

Deň Zeme je medzinárodným dňom, ktorý sme oslavovali 22. apríla. Pri tejto príležitosti mesto Bytča ďakuje všetkým občanom, ktorí sa aktívne pustili do jarného upratovania a svojím prístupom tak prispeli k zlepšeniu životného prostredia v našom meste a jeho okolí.

Do eko aktivít sa zapojili i zamestnanci Mestského úradu, ktorí za pomoci Technických služieb mesta Bytča vysadili v meste 69 stromov. Hrab obyčajný, Jarabina vtáčia, Katalpa bignóniová, Javor poľný, Borovica čierna, Platan javorolistý, Slivka čerešňoplodá a Čerešňa pílkatá oživili lokality na Ul. Lúčna, Ul. Gaštanová, Ul. Okružná, Ul. Javorová, Ul. Brezová, Ul. Mieru, Ul. 1.mája a Úvažie.

Náhradná výsadba v rovnakom alebo väčšom počte kompenzuje výpadok drevín, ktoré boli vyrúbané zväčša na základe ich nedobrej kondície alebo invazívneho charakteru. „V roku 2020 sme za vyrúbané dreviny vysadili 73 stromov. Starostlivosť o zeleň patrí k hlavným úlohám referátu životného prostredia i Technických služieb mesta. Druhy, ktoré na výsadbu vyberáme, zodpovedajú charakteru mestských drevín, a to nielen adekvátnym vzrastom, ale aj tým, že nijakým spôsobom neobmedzujú život obyvateľov,“ vysvetlil primátor mesta Miroslav Minárčik s tým, že náhradná výsadba sa nerealizuje na rovnakom mieste, kde pôvodne rástla vyrúbaná drevina. Volí sa zväčša nová, vhodnejšia lokalita.

















Text a foto: Zdenka Svrčková

Zanechať prvý komentár