V Bytči to ožíva. Nové možnosti pre deti a mládež na dosah ruky.

Komunitné centrum Ruka v ruke funguje v Bytči už tri roky. Za ten čas usporiadalo množstvo pravidelných akcií pre rodičov s deťmi, ale i veľké rodinné akcie na kaplnke ako Jarná slávnosť, či Cesta lietajúceho draka.
Centrum v septembri čaká veľký krok – sťahovanie sa do nových, výrazne väčších priestorov. Z tohto dôvodu spustili kampaň www.startlab.sk/pestujeme-vztahy . 

Viac o činnosti centra i o kampani nám porozprávala Lenka Ciglanská, podpredsedníčka združenia Komunitné centrum Ruka v ruke.

Aká je hlavná úloha Komunitného centra Ruka v ruke?
Naším hlavným cieľom je podporovať vzťahy cez rôzne aktivity, ktoré ponúkame. Chceme vytvoriť bezpečný a inšpiratívny priestor pre ľudí z Bytče a okolia, v ktorom sa môžu navzájom stretávať, spoznávať, učiť sa, či len tak prísť a oddýchnuť si. Súčasne chceme dať priestor ľudom v našom meste a okolí, ktorí sa chcú realizovať a niečo pre iných ponúknuť. Centrum ich chce spájať a dať priestor sa zrealizovať.

Čo to v praxi znamená?
Napríklad sme zistili, že ženy, mamičky, staré mamy v našom meste a okolí chcú tráviť zmysluplne svoj voľný čas, na druhej strane sme našli tvorivých ľudí z komunity, ktorí by vedeli vytvoriť zaujímavé voľnočasové aktivity, tak sme ako centrum na to vytvorili priestor, zastrešili to, spojili dopyt a ponuku. Vznikol tak napríklad Intenzívny kurz šitia pod vedením skúsenej krajčírky, Výtvarný ateliér s profesionálnou umelkyňou, Káva so psychologičkou – podporný priestor pre mamy na materskej, hrový večer pre dospelých so širokou ponukou stolových hier, Priadky – tvorivé poobedia pri káve a pod.

Je o vaše aktivity záujem?
Na začiatku nás ľudia museli spoznať, nedôverovali nám, čo je prirodzené. Nové veci potrebujú svoj čas. Podarilo sa nám uskutočniť niekoľko verejných hromadných akcií na Kaplnke – Jarná slávnosť a Cesta lietajúceho draka, kde nás ľudia mohli vidieť naživo. Náš štýl, naše naladenie a smerovanie. To veľa spravilo, vidíme ako sa z roka na rok záujem o naše aktivity zvyšuje. Mnohí ľudia nám uverili, že máme dobrý zámer a chceme naozaj len ponúknuť ďalšiu možnosť v meste ako sa realizovať, učiť, spájať a oddychovať.

Stretávate sa aj s kritikou?
Jasné a sme za ňu vďační. „O všetkom je nutné pochybovať“ ako hovorí latinské príslovie. Chceme ostať otvorení kritike, lebo si myslíme, že vďaka nej vieme naše služby ešte viac prispôsobiť ľuďom, pre ktorých to robíme. Je pre nás dôležité, aby ľudia vedeli, že ich nechceme meniť ani hodnotiť, ako čo robia. Chceme, aby sa na našich aktivitách cítili prijatí všetci, takí akí sú. Často sú naši návštevníci rodičia a na začiatku sme vnímali, že prichádzala kritika v tom, ako pozeráme na výchovu, či nosíme naše deti v šatkách, alebo dojčíme deti vyššieho veku. Postupne sme tieto témy otvárali a ukazovali, že možnosti ako sa starať o svoje deti sú rôzne a že my nemáme patent na to, čo je správne. To, že niektoré z nás to robia takto, neznamená, že keď iní to robia inak, je to zlé. Náš hlavný postoj je vytvorenie podpornej siete ľuďom tam, kde práve sú.

Ako sa vám tento postoj darí realizovať?
Záleží nám na ľuďoch, s ktorými pracujeme. Náš realizačný tím momentálne tvorí 13 ľudí z miestnej komunity plus ich rodiny. Chceme im vytvoriť čo najlepšie podmienky, aby sa cítili podporení, vnímaní, aby vedeli, že môžu čokoľvek povedať a budú počutí. Veríme tomu, že ak má byť naším hlavným poslaním podpora vzťahov, tak musíme začať od seba a od tých najbližšie k nám. Potom sa táto mexická vlna už len posúva do ďalších radov a ovplyvňuje to atmosféru, prístup, komunikáciu, konkrétne činnosti počas všetkých aktivít pre verejnosť. Často počujeme, že ľudia sa v našom centre cítia ako doma, je tam priateľská atmosféra a záujem o druhého, to je pre nás jasná spätná väzba.

Pomáha táto starostlivosť o tím k tomu, aby mali ľudia chuť robiť veci dobrovoľnícky, teda bez nároku na odmenu?
Myslím si, že určite. Ľudia v našom centre mesačne odrobia stovky hodín bez nároku na odmenu. Veľmi si to  vážime a zároveň vidíme, že ešte stále existujú ľudia, ktorým nie je ľahostajné ako sa spoločnosť ako celok vyvíja, ako spolu komunikujú rodiny, aký vzťah máme k sebe, k prírode a chcú sa aktívne do toho zapojiť cez to, čo im ide. V tíme máme rozdelené rôzne úlohy práve cez silné stránky ich členov, niekto sa nám stará o poriadok, niekto píše projekty, niekto opravuje texty, či vedie tímové stretko alebo komunikuje s verejnosťou a partnermi. Vidím v tom veľkú silu – vedieť spolupracovať.

Čo sa vám na tejto práci najviac páči?
Manželský pár, čo prekonal krízu vďaka Tančiarni, ktorú sme realizovali alebo otecko, ktorý nadšene učí strieľať z luku svojho syna počas našej Jarnej slávnosti, rodina pohromade na divadelnom predstavení v kultúrnom dome. Vyhorená mamička s tromi deťmi, ktorá začala chodiť na muzikoterapiu a podporila svoje zdroje. Nadšené deti, čo si po ceste z Rytmiky ešte aj na ulici spievajú spolu s mamou Kukulienka, kde si bola. Žena ktorá má talent a na našich aktivitách ho môže odovzdať iným…. Je toho mnoho, malé veľké veci, ktoré ovplyvňujú jednotlivcov, rodinu ale súčasne celú spoločnosť.

Čo je najťažšie na tejto práci?
Nestratiť dôveru. Vieme, že máme iba jeden pokus. Žijeme v malom meste, a teda všetci tu o všetkých vedia. V tomto musíme mať jasno v hlavných hodnotách – byť otvorení kritike, byť transparentní, ponúkať kvalitné služby cez kvalitných lektorov, mať pokoru a dôveru. A samozrejme téma všetkých občianskych združení sú financie. Sme aktívni 3 roky a chceme, aby sme boli dlhodobo a stabilne. Ale stále veríme, že ak na jednej strane sú ľudia, čo takéto niečo chcú robiť pre danú komunitu, na druhej sú tí, čo majú chuť to finančne podporiť. Mnohých sme už našli, ďakujeme a ďalších stále hľadáme.

Ako by som vám ja, obyčajný človek, mohol byť užitočný?
Sú rôzne cesty. Príď a zaži nejakú našu aktivitu, staň sa súčasťou nášho tímu. Povedz o nás priateľom. Staň sa naším pravidelným darcom s akoukoľvek sumou alebo nás podpor jednorazovo aktuálne cez kampaň „Pestujeme vzťahy v komunite. Pomôž nám rásť“ na https://www.startlab.sk/pestujeme-vztahy 

O čom je tá kampaň?

Od septembra 2021 sa sťahujeme do väčších priestorov, aby sme vedeli ponúknuť viac aktivít vo
vyššej kvalite a zároveň v lepších priestoroch. Kampaňou chceme vyzbierať financie na nevyhnutné
veci na zariadenie. Veríme, že sa nám to podarí a vopred ďakujeme za akúkoľvek podporu.

Bodka na záver?
Buďme vďační, za to, čo máme a ako sa máme. Veľa vecí vo vzťahoch, ktoré žijeme berieme ako samozrejmosť a neoceníme to. A naopak na to, čo nefunguje, sa stále zameriavame. Skúsme nájsť jednu vec, ktorá nás teší na nás, na našich deťoch, partnerovi, priateľoch či kolegoch a vyslovme to. Aj takéto niečo môže byť začiatkom pre budovanie lepších vzťahov v nás a okolo nás.

Lenka Ciglanská, podpredseda združenia Komunitné centrum Ruka v ruke,
www.rukavruke.sk , FB stránka: www.facebook.com/kcrukavruke




Zanechať prvý komentár