Spomínate si na svoje začiatky? Čo vás viedlo k otvoreniu zmrzlinárne práve v Bytči?
K otvoreniu zmrzliny práve v Bytči nás viedlo to, že sme mali vlastné priestory a zároveň sa nám mesto Bytča páčilo.
Pamätám si, že prvé sídlo zmrzliny bolo na Ulici 1. mája. S koľkými príchuťami ste začínali?
Začínali sme so šiestimi druhmi zmrzliny. Konkrétne kakao, banán, punč, lieskový orech, jahoda a citrón.
Moja najobľúbenejšia punčová v kombinácií s citrónovou je našťastie stále v ponuke. Koľko takýchto príchutí od vašich začiatkov zotrvalo dodnes?
Všetky príchute, s ktorými sme začínali, zotrvali dodnes. Rokmi príchute pribúdali, avšak tie, s ktorými sme začínali, sú stále vo veľkej obľube.
Aké najväčšie výzvy ste zažili počas prvých rokov podnikania?
Začiatky podnikania v 80-tych rokoch boli samé o sebe výzvou. Začali sme podnikať pod Telovýchovnou jednotou. Na podnikanie boli potrebné osobitné povolenie a licencie. Podniky museli dodržiavať smernice, ktoré určovali čo a v akom objeme môžu vyrábať. Výzvou bola okrem iného i samotná technológia. Zmrzlina sa vyrábala vo veľkom plynovom kotli a po uvarení sa následne chladila v konvách na mlieko ponorených v studenej kadi, kde pritekala a odtekala voda. Do hotovej základnej zmesi boli pridané ingrediencie daných príchutí, ktoré sa vymrazili vo výrobníku zmrzliny. Výroba zmrzliny v tej dobe bola oveľa náročnejšia ako dnes. Od spôsobu mrazenia, až po manuálne vyberanie zmrzliny veľkou drevenou varechou. Vďaka náročnej výrobe sa nám prihodila zábavná historka. Do našej zmrzlinárne prišiel silák z cirkusu a vyzval Hasana na páku. Hasan pretlačil siláka a zvíťazil.
Vaša zmrzlina je považovaná za jednu z najlepších nielen na Slovensku. Čo je podľa vás tajomstvom jej úspechu?
Ďakujeme veľmi pekne. Tajomstvo však nemáme. Základom úspechu bola, aj bude poctivá výroba, chuť pracovať, kvalitné vstupné suroviny a technológie a láska k ľuďom.
Používate stále rovnaké receptúry, alebo ste ich počas rokov menili a zdokonaľovali?
Receptúra a technológie sa rokmi menili a zdokonaľovali. Pre predstavu, na začiatku sme denne rozbili 400 vajec. Vajíčka boli neskôr pri výrobe zmrzliny zakázané. Suroviny a ich kvalita sa rokmi menia, ale my sa stále zameriavame na výber tých najkvalitnejších.
Doba sa mení, rýchlo vyvíja. Ako sa podľa vás zmenilo podnikanie v zmrzlinárstve za štyri desaťročia?
Začínali sme v 80-tych rokoch, kedy sme mali smernicami dané koľko môžeme vyrábať a podnikali sme pod Telovýchovnou jednotou. Po revolúcii sme sa osamostatnili. Postupne vznikali a stále vznikajú mnohé dobré zmrzlinárne vďaka prístupu k informáciám a technológiám, ale takisto vznikajú aj mnohé zmrzlinárne, kde vyrábaju zmrzlinu studenou cestou, kde tá kvalita nie je taká, ako pri poctivej varenej zmrzline.
Čo je vašim najväčším cieľom, či túžbou do budúcnosti?
Nech zákazníkom stále chutí a nás nech výroba stále teší.
Máte vy osobne svoju obľúbenú príchuť? Alebo sa vám po rokoch už zmrzlina „prejedla“?
Zmrzlina nám stále chutí a každý člen našej rodiny má svoju obľúbenú príchuť.
Môžete našim čitateľom prezradiť najvtipnejšiu, najkurióznejšiu príhodu s vašimi zákazníkmi?
Mali sme zákazníka, ktorý chodil pravidelne na zmrzlinu a mali sme pre neho špeciálny pohár, pretože na posedenie vždy zjedol 27 zmrzlín a nikdy nezamrzol 🙂
Veľmi pekne ďakujem za rozhovor. Do ďalších desaťročí vám za celú redakciu prajem veľa spokojných zákazníkov. Len vďaka vám je totiž Bytča hlavné mesto zmrzliny! 🍦