Stop šikanovaniu na školách

Mestská polícia a projekt - Stop šikanovaniu na školáchPreventisti Mestskej polície Bytča pripravili pre žiakov a študentov základných a stredných škôl ďalší veľmi zaujímavý preventívny projekt „Stop šikanovaniu na školách“. Tento projekt vznikol na základe potreby odhaľovania a vysporiadania sa so šikanom na všetkých typoch a stupňoch základných a stredných škôl.

 

Doterajšie skúsenosti a poznatky jasne preukazujú, že šikan sa vyskytuje aj na školách patriacich do pôsobnosti Mestskej polície Bytča. V mnohých prípadoch na túto skúsenosť poukázali samotný pedagógovia, ktorí tento problém nie je ľahostajný.

Šikanovanie možno považovať za celosvetový problém, pred ktorým nie je imúnny žiadny typ školy. O šikanovaní hovoríme vtedy, keď jedno dieťa alebo skupina detí hovorí inému dieťaťu škaredé a nepríjemné veci, bije ho, kope, vyhráža sa mu, zamyká ho v miestnosti, berie mu desiatu, peniaze, iné osobné veci a pod. Ako šikanovanie môžu byť označené tiež opakované posmešky alebo nepekné poznámky o rodine. Šikanovanie žiakov sa oveľa častejšie uskutočňuje verbálnou formou, napríklad posmievaním, ironizovaním, vyhrážaním, nadávaním, nekomunikovaním, menej často fyzickou formou, napríklad bitím po tele, kopaním, štípaním, sácaním do steny a podobne. Šikanovanie len zriedka začína vyhrotenými, brutálnymi formami agresie. Práve naopak. Začína na prvý pohľad nevinne, ako žart, deti sa navzájom len „testujú“. Skrývajú si navzájom veci, píšu si po laviciach, vylievajú si do tašiek nápoje a pod. Obeťou sa môže stať v podstate každé dieťa tieto incidenty sa môžu opakovať a pre šikanované dieťa je ťažké sa o ňom dozvedieť a tak väčšina detí, ktoré sú šikanované, len ticho trpia, neodvážia sa hľadať pomoc.

Je dôležité, aby si všetci uvedomili jednu podstatnú vec, že šikanovanie nie je nikdy len záležitosťou agresora, alebo teda útočníka a obeti, ale vždy sa týka aj ostatných členov skupiny, alebo spolužiakov, ktorí sa takémuto konaniu prizerajú. Brutálne spôsoby šikanovania sa priamo, či nepriamo bolestivo dotknú každého. Problém je ale v tom, že známky šikany nie sú dobre vidieť, pretože sa dejú v neprítomnosti pedagóga.

Preventisti Mestskej polície Bytča v tomto projekte poukazujú na skutočnosť, že šikanovaním je potrebné sa skutočne zaoberať. A to  najmä preto, že aj deti majú svoje práva. Šikanovanie existuje v každej sociálnej skupine a následky šikanovania sú veľmi vážne. Dobre vieme, že šikanovanie je právne postihnuteľné a naša nevšímavosť napomáha útočníkom. Zabráňme spoločne tomuto novodobému fenoménu.

 

Zdroj: www.bytca.sk

{jcomments on}

Zanechať prvý komentár