Ako v praxi funguje elektrobicykel?

Už ste zrejme určite zachytili tému, týkajúcu sa elektrobicyklov ako moderného fenoménu tretej dekády 21. storočia. Nie je to však žiadna módna bublina. Elektrobicykle, alebo tzv. ebike, totiž reálne prispievajú k športovému vyžitiu širokej skupiny ľudí. Skvalitňujú ich športové vyžitie a umožnia im spoznať miesta, kam by sa len vlastnými silami nedostali. Ich fungovanie je v princípe jednoduché.

Ako v praxi funguje elektrobicykel?
Zdroj obrázku: Bikere.sk

Na pohľad nerozoznáte

Elektrobicykel, inak nazývaný aj ako ebike, sa na prvý pohľad vizuálne nelíši od klasických bicyklov. Má však v sebe zabudovaný elektrický motor, ktorý vám dokáže dodať extra výkon. Poznáme dva princípy pohonu elektrobicykla – s tlakovým snímačom a snímačom otáčok. Obľúbenejším variantom je ten s tlakovým snímačom, pri ktorom je asistencia elektromotora daná sile, ktorou sa opriete do pedálov. V prípade snímača otáčok to vychádza z frekvencie, akou sa cyklista opiera do pedálov.

Rôzne režimy asistencie

Elektrobicykel nie je motorka, pri ktorej sa jednoducho budete viezť a sedieť. To ani nie je jeho účel. Mal by fungovať tak, aby pomáhal priamo úmerne sile človeka, a aby bol prídavný výkon prostredníctvom elektromotora čo najprirodzenejší. Väčšina elektrobicyklov má štyri režimy asistencie. Pri prvom režime pridá elektromotor 25 % k vášmu výkonu, pri najvyššom to môže byť až 340 percent. Sami si tento režim nastavíte aj podľa toho, ako vládzete, resp. nevládzete.

Elektrobicykel v horách

Čiže, máte elektrobicykel a poznáte, aké má režimy asistencie. Ešte je dôležité vedieť, do akého terénu budete chodiť jazdiť. Ak do hôr, určite si vyberte celoodpružené elektrobicykle, ktoré vám pomôžu zvládnuť aj ťažké a náročnejšie terény, na ktoré by ste inak zrejme nemali. Stačí vám teda už len prilba, vhodné oblečenie a môžete ísť na to. Ako sami vidíte, elektrobicykle sú naozaj vo svojej podstate jednoduché, no môžu priniesť veľa benefitov.

Zanechať prvý komentár