Rekonštrukcia synagógy

Bytcan.sk - rekonstrukcia synagogaBytčianska synagóga je v slovenskom kontexte veľmi reprezentatívna budova je v havarijnom stave. Prečo sa tak deje? Prečo táto krásna stavba, ktorú obdivujú mnohí turisti a ktorá vyzerá ako chudobná sestra zámku chátra? Prečo sa nik nepostará o jej rekonštrukciu? Možno aj Vy ste si položili podobné otázky.

Mňa tento problém zaujíma už veľmi dlho, veď naša synagóga patrí na slovensku medzi veľmi ojedinelé a reprezentatívne stavby. Po zrekonštruovanej vstupnej a klasicistickej budove v zámockom areále čaká na rekonštrukciu sobášny palác, kedy príde na rad aj synagóga? Je ako žobrajúca sestra zámku, dočká sa niekedy?

V týchto otázkach som skôr pesimistický a bojím sa že už asi nikdy sa nezaskvie v novom šate tak ako za časov svojej najväčšej slávy. Momentálny majiteľ Biblické centrum z Plevníka má sice požiadané o grant od Ministerstva kultúry, ale to len na sumu 870000,- Sk na nutnú opravu strechy. Takže snáď prestane apoň zatekať. Určite ste si všimli, že je momentálne okolie synagógy oplotené a možno ste sa aj potešili, že sa konečne začne aspoň čo to rekonštruovať.

Ja osobne tomu moc neverím, a skôr si myslím, že sa plot postavil z celkom iného dôvodu. Totižto storočnej babičke odpadávajú kusy šiat a pomaly zostáva nahá a kus omietky by mohol jednoducho poškodiť parkujúce autá popred synagógu a majiteľ by mal o problém navyše. A preto holt jednoduché riešenie oplotiť priľahlý pozemok patriaci k synagóge. Keby som sa tak mýlil a naozaj by sa začali opravy. Uverím, až keď uvidím lešenie…

Ako som už spomenul synagóga sa v týchto rokoch dožíva 100 rokov od svojej prestavby. Stavba synagógy logicky vyplývala s mnohopočetného osídlenia Bytče židovským obyvateľstvom na prelome 18.-19. storočia. Postavená bola už v roku 1801 a do súčasnej neorománskej podoby bola prestavaná práve v roku 1907. Synagóga stojí v širšom centere mesta medzi zámkom a pivovarom, ktoré v čase prestavby vlastnil barón Popper, zadávateľ rekonštrukcie synagógy.

 

bytcan.sk -rekonstrukcia synagoga

Trojosovému priečeliu dominanuje stredný pavilón so štítovým zakončením a štvoricou vežičiek. Interiér aj napriek schátranému stavu uchoval historizujúci nádych so zvyškami kvalitne vypracovaného dreveného zábradlia a kazetového stropu. Interiér synagógy je riešený ako halový priestor trojlodia s galériou po bokoch a nad vstupom, ktorý zároveň tvorí predsieň stavby s krížovou klenbou. Drevené ženské galérie ma poschodí nesú štvorboké ozdobné liatinové stĺpy, charakteristické pre židovské synagógy a modlitebne druhej polovice 19. storočia. Priestor tzv. mužskej sály má rovný kazetový strop s maľovanou ornamentálnou výzdobou a polygonálny záver so zvýšeným pódiom ukončuje rebrová klenba.

 

Aj napriek veľmi zlému vonkajšiemu stavy synagógy sa jej interiér veľmi pekne dochoval a určite by sa dalo z pôvodného interiéru veľa zachrániť, keby…

Takže ak dobre rátam a rátajte so mnou, synagóga sa dočkala prestavby po 106 rokoch. Ostáva teda ešte 6 rokov a aj napriek snahe jej momentálneho majiteľa ja ostávam aj naďalej pesimistický… Už snáď ani neverím, že sa niekedy podarí opraviť tento turistický skvost.

 

Skúste sa vyjadriť v komentároch, poprípade v ankete čo si Vy myslíte o rekonštrukcií, uskutoční sa, či nie?

Ja osobne as skôr prikláňam k názoru, že žiaľ synagóga čelí bezprostrednému zániku.

 

Zanechať prvý komentár

Informácie o článku

Súvisiace príspevky