Deň zeme 2014

Deň zeme Bytča Deň 22. apríl je každoročne oficiálne vyhlásený za Svetový deň Zeme. A to preto, aby sme si pripomenuli hodnoty, ktoré sú nám prostredníctvom prírodných zdrojov našej planéty Zem poskytované. V Bytči sa konal deň Zeme v stredu 24. apríla 2014.
Pri príležitosti tohto sviatku, rovnako ako po minulé roky, tak i v tomto roku sa podieľali na čistení okolia žiaci ZŠ Ul.Mieru, ZŠ E.Lániho, Špeciálnej ZŠ internátnej a pracovníci Technických služieb mesta Bytča. Žiaci a ich pedagógovia krášlili a čistili od odpadkov nielen okolie svojich budov, ale aj verejné priestranstvá, parky, ihriská a trávniky na sídliskách.

Technické služby sa podieľali na čistení cesty a okolia poza kanál smerom na Hliník, kde vyzbierali 47 vriec odpadu.
Okrem čistenia sa aj sadilo. Primátor mesta Bytča p. Miroslav Minárčik, prednostka MsÚ p. Alžbeta Kramarová, riaditelia Základných škôl, ŠZŠI a CVČ spolu s deťmi a ich pedagógmi zasadili v blízkosti ZŠ Ul.Mieru pár smrekov. Výsadba stromov sa realizovala aj v iných lokalitách mesta. V priebehu dvoch týždňoch pracovníci TS vysadili 70 nových stromov. Deň Zeme sa neorientuje len na jeden deň a jedinú aktivitu, zahŕňa viacero podujatí rôzneho charakteru.

Deň zeme Bytča

Žiaci na Základných školách realizovali viaceré ekoaktivity už týždeň vopred. Vysadili kvetinové záhony, zhotovovali projekty, plagáty o prírode, vode, zeleni a absolvovali prednášky s enviromentálnou tematikou. Je veľmi priaznivý jav, keď dospelí a pedagógovia pestujú už u najmladších žiakov pozitívny vzťah k prírode a to nielen poskytovaním informácii o životnom prostredí, jeho stave, ale aj podnecovaním detí k ochrane životného prostredia, napríklad formou upratovania a čistenia prírody. Všetkým zúčastneným patrí vďaka za to, že pomohli splniť cieľ podujatia – pripomenuli si, že je potrebné sa starať o prírodu a všetko, čo nám ponúka.

 

„Touto cestou sa chcem poďakovať všetkým, ktorí sa zapojili do akcie „Deň Zeme“ a prispeli svojou prácou k čistote v našom meste. Potešil ma veľký záujem a dúfam, že spoločné úsilie nebolo zbytočné“ – konštatoval primátor p. Miroslav Minárčik.

Text a foto: Zdenka Svrčková | zdroj: www.bytca.sk

Zanechať prvý komentár

Informácie o článku

Súvisiace príspevky