Biznis pod pláštikom verejnej služby

bytcaZastupiteľstvo vo štvrtok schválilo investičný zámer výstavby bytových domov pri kaplnke a na poli vedľa sadu. Desiati poslanci podľahli slovnej argumentácii primátora, a dali zelenú zámeru, ktorý nie je v súlade s územným plánom, pretože územný plán, ako ho poznáme dnes, na tomto mieste, s takouto činnosťou nepočíta.

Okrem Minárčikovej subjektívnej argumentácie poslanci podľahli aj nezmyselným konštrukciám, že bránia akýmkoľvek rozvojovým projektom a sú brzdou mesta. Desiati nami zvolení poslanci, na návrh primátora, nám svojvoľne upreli právo v procese obstarávania a schvaľovania územného plánu, vyjadriť sa k tomu, či chceme v lokalite pri kaplnke a v lokalite pri sade mať bytovú výstavbu, alebo bude územie využité iným spôsobom, napríklad pre priemysel, či oddychovú zónu. Uzurpovali si právo rozhodnúť o niečom, na čo sme ich my, ani zákon nesplnomocnili. Jediný zákonný spôsob, ako o niečom takomto rozhodnúť, je totiž zmeniť územný plán. Prečo sa toho vedenie mesta bráni?  

Viem, vážení páni poslanci, je ťažké nepodľahnúť masívnemu a vykonštruovanému nátlaku podnikateľskej loby, primátora a jednotlivcov, ktorým celý projekt výlučne slúži na biznis. Je ťažké neschváliť na týchto pozemkoch výstavu bytov, ktorá je zásadným a dlhodobým problémom tohto mesta. Bohužiaľ, ste sa však dali obalamutiť a uprednostnili ste biznis pod pláštikom verejnej služby. Pretože toto mesto naozaj potrebuje byty, ale byty pre mladé rodiny, ktoré štartujú do života a nie byty, ktoré bude investor predávať za komerčné ceny (čo je logické a jeho plné právo, pretože ich za komerčné ceny postaví) a ktoré si nikto z tých mladých nebude môcť dovoliť. Bytča potrebuje byty nájomné, ktorých vlastníkom je mesto, ktoré môže prenajímať mladým ľuďom, aby neodchádzali, ale aby sa rozhodli založiť si rodiny a žiť tu. Takýmto ľuďom by malo mesto pomáhať, nie takým, ktorý si môžu dovoliť kúpiť pozemok a na výstavbe komerčných bytov, či domov, zarábať.

Čo malo zastupiteľstvo urobiť? Začať so zmenou územného plánu a v ňom vytipovať nielen lokality, kde by malo nájomné byty pre mladých postaviť, ale aj dať možnosť všetkým občanom, aby sa mohli vyjadriť, či chcú, aby sa pri kaplnke a na poli pri sade byty stavali, alebo by tu radšej uprednostnili oddychovú, či priemyselnú zónu. Páni poslanci, pán primátor, pod pláštikom verejnej služby ste urobili biznis a okradli ste nás o naše právo rozhodovať o svojom meste. Pekne vám za to ďakujeme!

 


Jedným dychom treba dodať, že nie všetci volení zástupcovia sa nechali obalamutiť. Niektorí nehlasovali. Neskôr si mohli prečítať výhražné sms vo svojom mobile. Doba sa mení. Aj toto sa stáva politickou realitou v Bytči. Rovnako, ako vyhrážky jedného zúčastneného investora smerom k autorovi tohto textu, priamo na zasadnutí zastupiteľstva. Zrejme, aby sme boli ticho? Toto už asi nie celkom v poriadku, čo myslíte? Budeme to akceptovať?

 

 

 

Zanechať prvý komentár