Ako si vybrať svoj prvý byt


Vybrať si vlastné prvé bývanie je náročnejšie než sa môže na prvý pohľad zdať. Pri výbere vhodnej nehnuteľnosti často rozhoduje cena a lokalita. Ak máte už rodinu a rozmýšľate, že sa presťahujete do niečo väčšieho a priestrannejšieho musíte brať ohľad aj na deti a vybavenosť lokality. Podľa čoho si vybrať vlastný byt?

Ako si vybrať svoj prvý byt

Prenájom verzus kúpa

Prenajať si byt je ideálnym riešením pre ľudí, ktorí sa chcú osamostatniť od rodičov. Môžu si tak na vlastnej koži vyskúšať aké to je starať sa sám o seba len s vlastnými prostriedkami.

Nevýhodou podnájmu je, že byt nebude nikdy váš. Pokiaľ hľadáte byt, ktorý by ste si kúpili do osobného vlastníctva zistíte, že výber je veľký. Kým nemáte rodinu a hľadáte byt len pre seba postačí vám byt s menšou rozlohou. Menšie byty ďalej od centra mesta sú lacnejšie.

Nikam sa neponáhľajte

Bytov na predaj v Bratislave ale aj v iných mestách je množstvo a stále nejaké pribúdajú. Ak nenájdete vhodný byt teraz nájdete ho neskôr. Za ten čas si môžete podať inzerát vy. Napíšte v ňom v akej lokalite byt hľadáte, akú by mal mať rozlohu, prípadne na ktorom poschodí by mal byť.

Dvakrát meraj raz rež

Ak ste našli vhodný byt obzrite si ho, dôkladne. Nespoliehajte sa len na fotky, ktoré vám predávajúci pošle. Bez osobnej prehliadky byt nekupujte. Pri obhliadke si všímajte všetko, stav bytu ale aj stav bytovky. Zeleň v okolí bytovky a dostatok parkovacích miest sú plusom pre vás. Priestranné chodby a aj vstupná hala vám zas umožnia sa pohodlnejšie nasťahovať. Nábytok je predsa len väčší a manévrovať s ním v úzkych chodbách tak aby ste nepoškodili omietku môže byť problematické.

Denné svetlo

Aj keď je byt priestranný nemusí byť svetlí. Hlavne ak sú v tesnej blízkosti budovy vysadené vysoké stromy, alebo ak susedí s vysokou budovou. Denné svetlo je pre zdravie organizmu dôležité, zlepšuje náladu, podporuje imunitný systém a zmierňuje stres. Všimnite si aký je z bytu výhľad a či budete mať dostatok svetla od rána až do večera.

Zanechať prvý komentár