Puzzle – nadčasové hobby

Žijeme v zlatom čase internetu a sociálnych sietí. Napriek tomu je čím ďalej tým viac populárnejšie vyhľadávanie aktivít, pri ktorých sa nemusíme monotónne pozerať na svietiacu obrazovku mobilu, či televízoru. Fenoménom sa stáva nestarnúca logická skladačka –puzzle. Prečo je tomu tak?

Puzzle – nadčasové hobby

Od vzdelania k zábave

Táto voľnočasová zábavka sprevádza ľudí už cez 4 storočia. Pôvodne však slúžila na vzdelávaciu činnosť  – konkrétne zdokonaľovanie sa v zemepise. Prvú skladačku vytvoril John Spilsbury v roku 1762. Puzzle predstavovali veľkú mapu sveta, vyrobenú z dreva, kde študenti mali určité dieliky štátov vložiť na správne miesto.

Za pomerne krátky čas sa edukačná pomôcka zmenila na populárnu zábavnú aktivitu, vypĺňajúcu voľné chvíle. Neskladali ju už len deti, ale puzzle často predstavovala celovečerný program pre celú rodinu, čo pretrváva až do dnešnej doby.

Rozmanité možnosti

Súčasnosť nám ponúka na výber pestrú škálu rôznych tém. Ak už ide o zvieratá, prírodu, umelecké diela, alebo obraz z obľúbeného filmu/seriálu, námety pestrofarebné, či čiernobiele. Nie je nezvyčajné, dať si vyrobiť skladačku na mieru, kde sa môže nachádzať náš autoportrét, fotka rodiny, alebo domáceho miláčika.  

Čoraz vyhľadávanejšie sa stávajú aj takzvané 3D puzzle. Zo začiatku ľudia skladali modely známych stavieb – Eiffelova veža, Big Ben, Socha Slobody a podobne. Avšak ako stúpa náročnosť náruživého skladateľa, tak sa rozširujú aj druhy. Dieliky môžu byť vyrobené z peny, dreva a zároveň aj fosforeskujúce.

Keď sa dielo doskladá a nechceme ho vrátiť naspäť do krabice, môžeme ho uložiť do vitrínky, na podstavec, alebo nalepiť špeciálnym lepidlom na podložku a potom ho vystaviť.

Odbúravanie stresu

Puzzle nepredstavujú len hračku pre deti, ale aj relax a únik od reality pre dospelých.

  • sú určitou formou psychohygieny, umožňujú myslieť na niečo iné ako len na prácu a povinnosti
  • skladanie je uspokojivé a môže prinášať radosť a šťastie – sme na seba „zdravo“ hrdí, keď dokončíme svoj cieľ
  • keď rozmýšľame, ako jednotlivé kúsky zapadajú do veľkého celku, zlepšuje to naše vizuálno – priestorové uvažovanie, ktoré pomáha pri každodenných činnostiach (riadenie auta, tanec, učenie..)

Dôvodov, prečo je skladanie puzzle ten pravý koníček je naozaj veľa. Preto aj naďalej zostávajú pútavým a príjemným zážitkom, ktorý kombinuje tradičnú zábavu s modernou technológiou.

Zanechať prvý komentár