Transparentnosť po Bytčiansky

Bytčan.sk - Transparentnosť po bytčianskyBytča – zadok sveta sa zas raz vyfarbil. Sú tri mesiace po voľbách a naši „volení“ zástupcovia sa už naplno prejavujú a  ukazujú svoju pravú tvár. Jeden dáva pragmaticky primátorovi šancu v  novinách svojho kamaráta a obhajuje „spoločné“ konania svojich odmenených spolubojovníkov. Druhý odstúpi zo zastupiteľstva s chaotickým vysvetlením, asi na základe svojho osobného neúspechu. A tí ostatní?

 

Tí sa držia hesla „mlčať je zlato“. Veď v Bytči sa stačí sa pochváliť svojimi „úspechmi“ tri mesiace pred voľbami. Šak my hlúpe ovce ich znova zvolíme, šak tam už raz boli a nič nepokazili. Aspoň si nič nepamätáme, veď načo aj?

Už prehrmeli ruchy ohľadom primátorového platu, odstránili sa gule z parkoviska. Zabudli sme na to, že v našom zastupiteľstve sedí preborník a reprezentant v najanárodnejšom slovenskom športe. Veď koniec koncov, jeho prítomnosť ukazuje o čom je celé to smiešne divadlo. Zvykli sme si na retardéry, na tlačenky v mestskej polícií a jej nových členov. Nič sa nezmenilo, alebo áno?
Položme si spoločne otázku – k lepšiemu, či horšiemu? Keď už sa nedá na toho Korca nadávať…

Pozrime sa ale na posledný výkrik nášich zastupiteľov. To, čo sa udialo pri obsadzovaní riaditeľa technických služieb je už viac ako len smiešne. To, že za bývalého vedenia sa vytvárali a  obsadzovali miesta na mestskom úrade len kvôli zamestnanosti „verných“, či za odmenu – sme si zvykli. Nové vedenie s tým asi chcelo niečo urobiť a preto sa rozhodol urobiť transparentné kroky a transparentné výberové konania.

Na svet prišla  smernica o obsadzovaní voľných pracovných miest.  Škoda, že len tých vedúcich zamestnanov – veď na nižších úrovniach netreba transparentnosti – načo. Ale chválihodné – stransparentniť to, čo bolo roky robené systémom „ja sám určím“. Aj keď ako to vlastne je?

Vráťme sa k smernici – tá nám hovorí, že na internetových stránkach mesta sa zverejnia informácie o novom, či uvoľnenom pracovnom mieste. Konečne! Aj keď stránky mesta vyzerajú ako vyzerajú (oficiálna farba mesta je oranžová?) – aspoň krok k 21. storočiu.

Článok II novej smernice nám hovorí o tom, že pán prednosta vyhodnotí všetky doručené žiadosti, overí splenie podmienok výberového konania.  Verme, že tak urobí smedomito a posunie do  výberového konania len uchádzačov, ktorí spĺňajú všetky podmienky výberového konania. Oddelí tak plevu od zrna. Nie každý predsa spĺňa požiadavky – logika nepustí.

Článok III  „transparentnej“ smernice nám ďalej napovedá ako sa bude pri výbere vhodného kandidáta postupovať. Má však niekoľko háčikov. Členov výberovej komisie menuje primátor mesta, určuje jej predsedu a tajomníka. Uff.. neskutočne transparentný krok, dovoľte mi zasmiať sa…

Prečo neurčuje komisiu mestské zastupiteľstvo? Asi by to vyšlo rovnako. Ale ako píše pán poslanec, treba sa k tomu postaviť čisto pragmaticky a pracovať na konkrétnych veciach v meste, nie sa zaoberať zbytočnosťami. Zaujali ma pravidlá a spôsob rokovania výberovej komisie,
ktoré upravuje Rokovací poriadok výberovej komisie – zverejnený v prílohe č. 1. Že ste ho nikde nenašli? Ani ja, je asi najtransparentnejší z transparentných.

Dovoľte mi zacitovať Bod 3 článku III „transparentnej“ smernice: „Člen výberovej komisie nesmie byť uchádzačom, nesmie byť osobou blízkou k uchádzačovi, nesmie byť osobou v pracovnom pomere alebo v obdobnom pracovnom vzťahu k uchádzačovi. O týchto skutočnostiach predloží člen výberovej komisie čestné vyhlásenie.“  Nastáva otázka, čo čestné vyhlásenie pána poslanca Chúpeka, ktorý s jedným z uchádzačov a dokonca neskorším víťazom bol na spoločnej predvolebnej kandidátke? A možno si nie sú blízky, neviem. To len na krátke zamyslenie..

Ďalej nám článok III  „transparentnej“ smernice hovorí o forme výberového konania, o postupe ktorý preverí uchádzačov a ich odborné predpoklady na danú pracovnú pozíciu. O vyhotovení zápisnice o výsledku a následovné oznámenie výsledku účastníkom výberového konania. Následné zverejnenie výpisu zo zápisnice konania na stránkach mesta.

Prvú transparentnú voľbu na uvoľnené miesto riaditeľa technických služieb máme za sebou. Môžme oslavovať, veď sa nám zase niečo podarilo. Podarilo sa nám ukázať nám občanom, ako bude nové vedenie a páni poslanci postupovať ďalšie štyri roky pri riadení mesta. Hlavne transparentne! Dobre, možno bolo všetko urobené v tej najlepšej vôli a naozaj(?) výber prebehol podla tých najprísnejších kritérií. Asi tomu len chcem veriť… Akosi mi ale viac vecí nesedí.

Pýtam sa, prečo vo výberovej komisií nesedel bývalý riaditeľ technických služieb, „terazky“ pán poslanec?
O danej problematike by asi vedel najviac, ale možno nechcel. Ak naozaj nechcel, pýtam sa. Nemáte hájiť záujmy občanov mesta? Ale nečudoval by som sa, ak nebol ani oslovený…

Ako je možné, že v komisií sedel zástupca, ktorý sa politicky angažoval na spoločnej kandidátke s neskorším víťazom?
Možno je to nepodstatné, veď jeden predsa nemôže ovplyvniť celú voľbu. Ani keď sedí v mestskej rade a obhajuje výšku primátorovho platu, alebo?

Najzásadnejšia otázka: Ako je možné že vyhral kandidát, ktorý nespĺňal základné podmienky výberového konania?
Asi sa prehliadla príloha žiadosti o zaradenie do výberového konania – konkrétne kópia vodičského preukazu typu C. Ale veď koniec koncov, môže si ho dorobiť a my mu ho môžme zaplatiť.

 

Veď ho bude potrebovať kvôli nám – občanom.

 

Za občanov mesta : kritik

{jcomments on}

Zanechať prvý komentár