Prečo som za zrušenie grantového systému?

Bytčan.sk - grantový systémKoncom minulého roka som na Facebooku rozvinul v jednej z bytčianskych skupín diskusiu na tému(okrem iného) aj prideľovania prostriedkov z grantového systému Mesta Bytča. Čo je vlastne grantový systém? Ide o systém prideľovania finančných prostriedkov z rozpočtu Mesta Bytče podliehajúci VZN č.1/2006 o poskytovaní dotácií s cieľom „ podporiť aktivity na území mesta smerujúce ku skvalitneniu života jeho občanov“ a tiež „zabezpečovať čo najväčšiu transparentnosť rozdeľovania mestských financií na oblasti kultúry, vzdelávania, športu a filantropie prostredníctvom odborných komisií“ – (citát z www.bytca.sk). Žiadatelia majú možnosť vypracovať projekt a požiadať o dotáciu naň, o ktorej transparentne rozhodne komisia, ktorej členmi sú traja poslanci a dvaja neposlanci – odborníci.

Transparentnosť

Tak sa na tú transparentnosť poďme pozrieť. Členmi grantovej komisie v minulom aj súčasnom volebnom období bol a je aj p. Ing. Jaroslav Janešík. Predsedom grantovej komisie v súčasnosti je p. Július Kozák. Okrem iných projektov boli v posledných rokoch podporené aj aktivity, za ktorými pravdepodobne priamo stáli členovia grantovej komisie. Opakovane bola finančne podporená akcia „Silvestrovský hokejbalový turnaj“ v Hliníku nad Váhom a aj na samotné hokejbalové ihrisko v Hliníku boli poskytnuté finančné prostriedky z rozpočtu mesta.

Dôkazy o tom nájdeme na webovej stránke mesta – v minulých rokoch príspevok poskytnutý výslovne na silvestrovský turnaj- http://www.bytca.sk/res/docs/grant/sprava_granty10.pdf , taktiež http://www.bytca.sk/res/docs/grant/sprava_granty4.pdf a ihrisko bolo postavené aj s príspevkom rozpočtu mesta – http://www.bytca.sk/res/docs/grant/sprava_granty2.pdf . V tomto nevidím žiaden problém. Pri minuloročnom silvestrovskom turnaji som však pri pokuse o prihlásenie svojho družstva na tento turnaj narazil na odmietnutie s odôvodnením, že nie som hliníčan a na turnaji sme sa nesmeli zúčastniť. Cieľom tohto článku nie je riešenie problémov s hokejbalovým ihriskom ani s hokejbalovým turnajom, to sú samostatné témy.

Pri prihlasovaní na turnaj som zistil, že organizátorom turnaja je p. Michal Janešík (aspoň pod týmto menom vystupovala osoba na Facebooku, ktorá turnaj organizovala, vyhotovovala rozpis zápasov – maily a reakcie na Facebooku – dosť arogantné- pána Michala Janešíka, ktorými mi odmietol účasť na turnaji, mám uložené). Možno ide len o zhodu mien a p. Michal Janešík nemá žiaden vzťah s Ing. Jaroslavom Janešíkom, členom grantovej komisie, ktorá pridelila na akciu organizovanú Michalom Janešíkom finančné prostriedky. Nemám dôkaz o tom, že p. Michal Janešík je vo vzťahu s p. Ing. Jaroslavom Janešíkom a ani sa nedá vylúčiť, že registráciu na meno Michal Janešík si urobila na Facebooku iná osoba odlišná od skutočného Michala Janešíka. V každom prípade ide o zaujímavú zhodu. Na problém som upozornil na Facebooku, osobne som o ňom hovoril s viacerými poslancami a veril, že niečo podobné sa nebude opakovať.

Prečo som za zrušenie grantového systému Mesta Bytča?

Pri prezeraní stránky Mesta Bytča som však naďabil aj na túto zápisnicu: http://www.bytca.sk/materials/files/granty/granty2011_3.pdf. Zo zápisnice z grantovej komisie zo dňa 27.6.2011 je zrejmé, že žiadateľ o grant p. Július Kozák požiadal o grant na organizáciu Športových hier SNP. Hlasovanie o projekte bolo iste dramatické – nuž ale predseda komisie p. Július Kozák, t.j. tá istá osoba ako žiadateľ, je podpísaný bol zápisnicou zo zasadnutia komisie, ktorá tento projekt „prekvapujúco“ schválila. Možno namietať, že komisia má len poradný charakter, avšak ak si pozrieme zápisnice zo zasadnutí MZ, tak zistíme, že granty boli vždy schválené tak, ako ich odobrila grantová komisia. Neakceptovateľný je aj argument, že nemôžeme zakazovať poslancom a členom grantovej komisie organizovať rôzne akcie. Nech si organizujú, ale za vlastné peniaze.

Nedotknuteľný Svätý Grál

Pri diskusiách o grantovom systéme Mesta Bytča s viacerými súčasnými aj bývalými poslancami MZ som pochopil, že grantový systém je v Bytči akýsi nedotknuteľný Svätý Grál, ktorý je pre nich jedným z najväčších úspechov bytčianskej komunálnej politiky. Nie, bohužiaľ, nie je. Nesporne to bol výborný nápad, no tento systém opakovane zlyháva na ľuďoch, keď sa členovia grantovej komisie dostávajú pri rozhodovaní o mestských peniazoch do konfliktu záujmov a opakovane tento konflikt nezvládajú. P. Janešík je jedným zo zakladateľov grantového systému, jeho členstvo v komisii v súčasnom období (zrejme za zásluhy o vybudovanie systému; inak som o ňom nepočul žiadnu zápornú referenciu, od každého len to, že je to férový a pre vec zapálený človek) však už nemá žiadnu legitimitu – nie je poslancom a jeho členstvo ako odborníka je vo svetle vyššie uvedených faktov diskutabilné. P. Kozákovi som osobne v decembri 2010 referoval o skúsenostiach so schvaľovaním prostriedkov pre hokejbalové turnaje v Hliníku a osobne mi prisľúbil, že takéto veci sa v komisii pod jeho vedením už nestanú. Výsledok posúďte sami.

Ako ďalej?

Takže čo s grantovou komisiou? Vymeniť jej členov pre opakované zlyhania? To evidentne nepomôže. Ľudia v komisii sa po minuloročných voľbách čiastočne obmenili a praktiky zostali rovnaké (treba však uviesť, že nie všetci v komisii zlyhali, napr. bývalý predseda komisie Michal Filek je známy ako fanúšik futbalu a v zápisniciach nenájdeme, že by predsedníctvo v komisii využil na podporu svojich aktivít; taktiež ďalší člen komisie Martin Petrus je známy ako organizátor Rockstone Festu a grantový systém nikdy nepodporil tento festival) . Boli by riešením nové pravidlá prideľovania dotácií? Zrejme tiež nie, black list, t.j. zoznam osôb, ktoré zneužili prostriedky z grantového systému sa dá ľahko obísť a z konfliktu záujmov si členovia komisie zjavne nič nerobia. Som preto za zrušenie tejto komisie. Nevidím rozumný dôvod prečo by občania Bytče mali členom komisie platiť odmeny za každé zasadnutie komisie, keď si na týchto zasadnutiach členovia komisie ešte aj odhlasujú finančné prostriedky sebe alebo rodinným príslušníkom. Ale inak – je to efektívne, na jednom zasadnutí dva razy financie pre seba, však?

 

Čerešnička na záver: v aktuálnom kole podávania žiadostí o granty, je podaná aj žiadosť F.K.H. Hliník nad Váhom o poskytnutie grantu na „Silvestrovský hokejbalový turnaj v Hliníku“. Môžete tipovať ako dopadne 21.11. hlasovanie v grantovej komisii o tejto žiadosti. Ja už výsledok viem dopredu. Zverejníme ho však aj na bytcan.sk.

 

 {jcomments on}

 

 

Zanechať prvý komentár

Informácie o článku

Súvisiace príspevky