Muchy v očiach

Muchy v očiachMarazmus nonplusultra, alebo morálna schátralosť najhrubšieho zrna. Takto sa dá krátko zhodnotiť počínanie našich volených funkcionárov na ostatnom zasadnutí mestského zastupiteľstva minulú stredu. Súčasne ide o tragikomédiu v priamom prenose, v hlavnej úlohe s dvanástimi poslancami, ktorí celej bytčianskej verejnosti ukázali, že pre voličov sú absolútne zbytoční. Dokázali to všetkým, akurát oni sami to zrejme ešte nechápu. Čím skôr to pochopia a odídu, tým menej škôd napáchajú.

Z pohľadu voliča je nepochopiteľné, ako sa dokáže jeden poslanec s úsmevom pozerať, ako mu primátor mesta zoberie v rozpore so zákonom jeho základnú kompetenciu, ktorou je rozhodovať o rozpočte a namiesto toho, aby mu to zatrhol, ešte mu to dodatočne odhlasuje a zatlieska mu pritom. To je duševná prázdnota, ba možno až psychický problém.

Ibaže… Ibaže by medzi týmito poslancami boli takí, ktorí nie celkom čestne hája záujmy voličov, v ich mene ktorých vykonávajú mandát a nemajú právo sa svojvoľne zbaviť kompetencie, ktorú im zákon priznáva, aj keby chceli, ale hája záujmy primárne svoje vlastné.

Čo sa vlastne stalo?

Desiati z pätnástich prítomných poslancov odsúhlasili rozpočtové opatrenie primátora mesta, ktorý dal svojvoľne opraviť chodníky na Červeňanského a Švecovej ulici, hoci na to nemal v rozpočte vyčlenené peniaze a napriek tomu, že poslanci na opravu schválili iné chodníky a ulice. Urobil tak rozpočtovým opatrením presahujúcim 10-tisíc eur, čo je v rozpore so štatútom mesta (môže tak urobiť len do 10-tisíc eur) a urobil tak v rozpore s uznesením zastupiteľstva o tom, že zákazka na opravu ulíc a chodníkov sa nebude deliť, ale vysúťaží sa v jednom verejnom obstarávaní, aby tak mesto ušetrilo.

A tým, že takto predmet zákazky rozdelil, navyše primátor podľa odborníka na verejné obstarávanie Jiřího Vlacha z Transparency International Slovensko porušil zákon o verejnom obstarávaní. A aby svoje prešľapy primátor zakryl, dal si postup dodatočne odhlasovať poslancami. Tým, že títo dvanásti nami volení zástupcovia zahlasovali za toto rozpočtové opatrenie, prikryli porušenie zákona, štatútu mesta Bytča, aj svojho vlastného uznesenia a vložili primátorovi do rúk moc, ktorá mu zo zákona neprináleží.

Uznesenie ulice hlasovanie

Z ich konania vyvstáva otázka: Prikryli ste to všetko vedome a úmyselne? Alebo ste len slabí, neinformovaní, zmanipulovaní a zbabelí? Ak je to hocako a budete takto pokračovať aj ďalej, nemali by ste radšej zvážiť svoje zotrvanie v zastupiteľstve?

Čím skôr, páni poslanci aj sami pochopíte, že nechceme, aby ste robili, vedome, či nevedome, rozhodnutia v rozpore so zákonmi, a odídete, tým menej škody pre mesto napáchate. To je však v našich končinách scenár, ktorý je z kategórie sci-fi, pretože si vyžaduje buď zdravý úsudok, alebo čestné úmysly. No a pretože Hlave XXII ešte nikto neprešiel cez rozum. Je to logické, že ak máte muchy v očiach, vedia o nich všetci ostatní, len nie vy.

Vy ich totiž vidieť nemôžete, pretože máte muchy v očiach. Tak vám aspoň želám veľa slobodných rozhodnutí a čo najmenej strachu, aby vaše rozhodnutia mohli byť nielen slobodné, ale aj v súlade so zákonmi, všeobecne-záväznými nariadeniami a vašimi vlastnými uzneseniami, tak, ako ste to sľúbili na prvom slávnostnom zasadnutí. Spomínate si ešte?

Michal Filek

Foto: ilustračné / internet

Zanechať prvý komentár