Otvorená samospráva – čo na to kompetentní?

otvorena-samosprava-2012 wideTransparency International uverejnila na svojich stránkach rebríček hodnotenia transparentnosti stovky najväčších miest Slovenska. Náše mesto Bytča skončilo na poslednom 99-mieste a zaznamenalo oproti roku 2010 prepad o celých 63 miest. Tejto téme sme sa venovali v predchádzajúcom článku. Včera vyšlo nové číslo Žilinského Večerníka, pre ktorý sa na otázky ohľadom danej problematiky vyjadrila hovorkyňa mesta Z. Svrčková.

„Spoločnosť Transparency International Slovensko zaslala dotazník , ktorý bol vyplnený v zmysle formulovaných otázok odbornými pracovníkmi MsÚ. Formulácia otázok neriešila dodržiavanie zákonných postupov pri výkone činnosti mesta, alebo obce, ale riešila činnosti nad rámec zákonných povinností. Mesto Bytča vykonáva zákonné kroky na naplnenie efektívnosti výkonu samosprávy. Otázky boli zatvorené, preto naše odpovede boli formulované ako áno – nie. Metodika vyhodnotenia, resp. prisudzovania bodového skóre je nám nejasná. Navyše sa domnievame, že dotazník z roku 2010 nebol identický, takže aj porovnanie s rokom 2012 je nepresné.“ – odpovedala Svrčková na otázku ako hodnotí prepad o 63 miest oproti roku 2010.

„Chceme podotknúť, že Transparency International Slovensko nám nedala žiadne odporúčanie. Vo všeobecnosti formulovala na svojich stránkach možné spôsoby realizácie výkonu samosprávy.“ – dodala hovorkyňa na otázku prečo nastal taký prepad oproti roku 2010.

Nerozumieme tomu, je to neporovnateľné

V hodnoteniach Transparency international podľa vyjadrení hovorkyne je „Výrazná nepresnosť, resp. neobjektívnosť“. Ako príklad uvádza, že Transparency International Slovensko, mesto Bytča vyhodnotila v oblasti prístupu k informáciám v roku 2012 ako 13 najtransparentnejšie na Slovensku, z pohľadu prístupu k informáciám dostupných na webovom sídle, kde sú všetky relevantné informácie vyplývajúce zo zákonných noriem. „A v inom dotazníku mesto Bytča oboduje skóre 0 ? Nerozumieme.“ – dodáva hovorkyňa.

Najhorším výsledokom 0 %, boli hodnotené oblasti personálna politika, etika a konflikt záujmov. Najväčší prepad nastal v oblastiach Verejné obstarávanie a zabezpečenie služieb a tiež v oblasti prístup k informáciám. Na otázku, či mestský úrad bude implementovať odporúčania Transparency International v spomínaných oblastiach, alebo zavedie, či zaviedlo nejaké opatrenia odpovedá hovorkyňa slovami: 

„Vo všeobecnosti naše opatrenia smerujú a budú smerovať naďalej k dodržiavaniu všetkých právnych predpisov vzťahujúcich sa k výkone správy nášho mesta. Preto vyhodnotenie Transparency International Slovensko, kde sme skončili na 13. mieste je pre nás záväzné,  nakoľko hodnotila, či zverejňujeme informácie v zmysle zákonov a právnych predpisov, nie nadštandardných požiadaviek.“

Čo na to Transparency International? 

Pre Žilinský Večerník sa vyjadril Ivan Rončák „V prieskume povinného zverejňovania zmlúv a faktúr na internete sme skúmali len túto jedinú oblasť. Tento prieskum je zameraný na zákonnú povinnosť zverejňovania. V druhom prieskume sme však hodnotili oveľa komplexnejšie až 11 oblastí. Práve tento druhý prieskum ukazuje na to, ako je samospráva otvorená. Ukazuje to, ako je samosprávna otvorená, ako umožňuje občanom nazerať do procesov rozhodovania, a teda ako je transparentná.“

Na záver

Môžme opäť položiť otázku „Čo môže vedenie mesta urobiť ešte lepšie pre občana? Stačí len dodržiavať zákonné postupy – alebo sa dajú robiť  veci lepšie a transparentnejšie?“ 

Pozrite si
 
 
 

Zdroje: Žilinský večerník, bytca.sk | Foto: sme.sk

Zanechať prvý komentár

Informácie o článku

Súvisiace príspevky