Zrušenie Gymnaziálneho plesu

Zrušenie Gymnaziálneho plesuDo redakcie bytčan.sk nám prišiel otvorený list adresovaný poslancom mesta Bytča a primátorovi Minárčikovi. V ňom vysvetluje Mgr. Helena Školková – riaditeľka Gymnázia v Bytči poslancom mesta a primátorovi dôvody na zrušenie pravidelného Gymnaziálneho plesu. V článku Vám prinášame ich prepis.

 
Mgr. Helena Školková
riaditeľka školy 
Gymnázium Bytča

V Bytči dňa 30. januára 2013

Vážení páni poslanci,

v prílohe Vám posielame otvorený list, ktorý sme adresovali Mestu Bytča, jeho primátorovi, pretože považujeme za potrebné a správne, aby ste boli informovaní a poznali aj naše stanovisko k opísanej udalosti – zrušeniu konania Gymnaziálneho plesu.

Chceme upozorniť na netransparentné nakladanie mesta Bytča s majetkom jeho občanov, na neslušné a netransparentné praktiky pri jeho prenájme.

Máme na mysli nielen situáciu okolo nášho plesu, ktorá je opísaná v priloženom liste.

Do dnešného dňa sme totiž nedostali vyjadrenie Mesta Bytča k rezervácií termínov na uskutočnenie stužkových slávností v novembri 2013, hoci naša prvá žiadosť bolo odoslaná už 22. novembra 2012. Dostali sme e-mailovú odpoveď, že jeden termín má už rezervovaný Súkromná stredná škola v Bytči. Prispôsobili sme sa tejto okolnosti, napísali sme a odoslali dňa 5. decembra 2012 novú žiadosť s posunutými termínmi. Odpoveď sme doposiaľ nedostali.

A tak zatiaľ čo žiaci Súkromnej školy si už môžu zabezpečovať hudbu, kameru, fotografa, maturitné oznámenia a poháre, na ktoré sú momentálne zľavy, my vyjadrenie Mesta Bytča nemáme. Žeby opäť náhoda? Máme si snáď rezervovať Kultúrne domy v okolitých obciach?

 

Váž. pán primátor
Miroslav Minarčík
Mestský úrad
Námestie SR 1/1
014 01 Bytča

Vec: Otvorený list

S veľkým rozhorčením a ešte väčším sklamaním Vám oznamujeme, že sme boli prinútení zrušiť náš, pre Bytču tradičný, gymnaziálny ples, ktorý sa mal konať v sobotu dna 9. 2. 2013!

Mesto Bytča, referát kultúry – pani Svrčková, podľa jej vlastných slov, povolila totiž v priestoroch Domu kultúry v termíne 8. 2. 2013, teda v piatok tesne pred našim plesom Hasičský ples. Na prípravu plesu sme teda dostali od prenajímateľa – Mesta Bytča, pár hodín, priamo v deň plesu.

Pripravili sme už jedenásť plesov, a preto vieme zodpovedne posúdiť, či je reálne, aby sa príprava plesu v tak krátkej dobe stihla na požadovanej úrovni, na ktorú sú hostia našich plesov zvyknutí. Plesovú sálu a všetko čo s prípravou plesu súvisí, sme totiž zabezpečovali s kolegami, rodičmi a žiakmi vždy v piatok pred samotným plesom a nikdy by nás nenapadlo, že nám takýmto spôsobom Mesto Bytča konanie nášho plesu znemožní, zvlášť keď sme našu žiadosť o prenájom Domu kultúry na február 2013, poslali už v decembri 2011!

Je neslušné, že nás nikto o tejto skutočnosti neinformoval. Dozvedeli sme sa to vlastne náhodou, keď sme kontaktovali dňa 14. 1. 2013 pani Svrčkovú, za účelom dohovoru detailov pri prenájme Domu kultúry.

Je veľmi neprofesionálne, ak pracovníčka referátu kultúry uvedie ako dôvod zaradenia Hasičského plesu tesne pred náš ples, citujem: „no oni chceli mať ples, ale po vás už je už pôst, tak si vypýtali ten piatok pred vami, vy kľúče dostanete v sobotu ráno“.

A najsmutnejšie je, že jediný víkend v tejto plesovej sezóne keď Mesto Bytča povolilo konanie dvoch plesov tesne za sebou, je práve ten víkend, keď ples organizuje Gymnázium. Žeby náhoda?

Povedali sme pani Svrčkovej, že za takýchto podmienok, aké nám Mesto Bytča stanovilo pri prenájme týchto priestorov, sa príprava plesu jednoducho stihnúť nedá a upozornili sme ju, že sa budeme sťažovať, pretože to, čo urobila nie je spravodlivé. Čakali sme týždeň, či sa pani Svrčková ozve s nejakým riešením. Keď sa tak nestalo, zrušili sme hudbu – pána Hruštinca, aby sme mu neblokovali termín, objednávku dodávky stravy, kultúrny program, … a všetko čo s organizáciou plesu súvisí. Okrem toho sme asi veľmi sklamali tých, čo chceli našu školu svojou účasťou na plese podporiť, i tých čo sa chceli s nami zabaviť. A nebolo ich málo.

Na ples sme sa veľmi tešili, vynaložili sme veľa úsilia pre jeho prípravu a propagáciu, i finančné prostriedky. No s takým podrazom, nekorektným a neserióznym prístupom zo strany Mesta Bytča sme však nepočítali. Výťažok z plesu, ako mimorozpočtové finančné zdroje, sme chceli použiť na skvalitnenie výchovno-vzdelávacieho procesu, na dobudovanie multimediálnej učebne.

Asi nemá veľký význam, formulovať tento list ako sťažnosť, pretože už neveríme v jej spravodlivé posúdenie a vybavenie. Dávno sme totiž pochopili, že pán primátor pristupuje k existencií našej školy s nezáujmom a k riešeniu našich problémov a požiadaviek neochotne. A je asi zbytočné pripomínať aj to, že primátor mesta, by mal byť primátorom všetkých občanov a v záujme spravodlivosti, rovnakého prístupu, ale najmä profesionality, by mal dokázať potlačiť osobné antipatie. Je totiž štatutárny zástupca mesta, zodpovedá za kvalitnú a transparentnú činnosť mestského úradu, má rozhodovacie právomoci, ktoré by sa mali pred vydanými rozhodnutiami opierať o objektívne posúdenie všetkých okolností. V našom prípade sa tak nestalo, preto si dovoľujeme uviesť, že pán primátor má na tomto neúspechu našej školy svoj podiel.

Chceli by sme pripomenúť, že aj my učitelia a žiaci Gymnázia v Bytči sme občania nášho mesta, aj my učitelia a rodičia našich žiakov platíme dane, a teda predpokladáme minimálne spravodlivosť pri rozhodnutiach mesta, ak nie aj ústretovosť. Patríme totiž k životu nášho mesta už viac ako 50 rokov a mnohí úspešní a vzdelaní občania nášho mesta prešli našimi rukami, mnohých sme pripravili do života a vybavili nielen vedomosťami, ale aj životnými postojmi a zásadami.

A korektné správanie by sme od pána primátora očakávali aj preto, že je súčasne členom našej rady školy, delegovaný zastupiteľstvom Žilinského samosprávneho kraja, a teda by mal vedieť ako žijeme a pracujeme, mal by vedieť aj to, čo nás teší i trápi, a mal by vedieť, aké úspechy dosahuje naša škola v rôznych oblastiach a tým šíri dobré meno nielen škole, ale aj nášmu mestu a Žilinskému samosprávnemu kraju.

 

S pozdravom 
Mgr. Helena Školková
riaditeľka školy
 
Na vedomie: 
Poslanci mestského zatupiteľstva
 
Zdroj:
Otvorený list 1
Otvorený list 2
 

Zanechať prvý komentár