Páni poslanci, takto môžete riešiť problémy obyčajných ľudí!

Páni poslanci, takto môžete riešiť problémy obyčajných ľudí!Počas zbierania podpisov pod petíciu proti plánovanej pivnej terase na sídlisku sme sa s Braňom zhovárali s mnohými obyvateľmi sídliska. Rozhovory boli veľmi spontánne, priateľské a srdečné. Zostali sme prekvapení, koľko problémov trápi obyčajných ľudí. Riešenie mnohých z nich by bolo úplne jednoduché, len keby mali odvahu, silu, ale najmä možnosť a spôsob, ako sa zasadiť o ich riešenie.

Naši volení zástupcovia častokrát o našich problémov nevedia. Nie je v ľudských silách vedieť všetko a všetko vyriešiť. Ak to niekto sľubuje, je to rojko, alebo prospechár a klamár. Aj takých sme tu mali a máme, ktorí nasľubujú všetko, nesplnia však nič.

Nikto zrejme nepochybuje, že spomaľovač na ceste pred základnou školou má význam. Niektorí obyvatelia oň opakovanie žiadali vedenie mesta. Často tadiaľ totiž autá jazdia neprimerane rýchlo. Napriek sľubom sa nestalo nič. „Kandidát sľubuje, volič volí. Opačne to nejde!“ zaznelo v jednom klasickom českom filme. A je to stopercentná pravda.

Problémov, ktoré sme si vypočuli, je veľmi veľa. A to sme prešli naozaj len malú časť nášho mesta. Aj keď kompetentní o nich často vedia, často nemajú kapacity, aby ich riešili, alebo čo i len registrovali. Mnohí sľubujú, ale nerobia nič.

Nám preto nezostáva nič iné, len zobrať riešenie našich problémov každý do svojich rúk. Nie, my nechceme a nebudeme sľubovať, čo nemôžeme splniť! Namiesto toho predkladáme mechanizmus, prostredníctvom ktorého sa všetky problémy obyčajných ľudí môžu dostať na rokovanie zastupiteľstva v podobe konkrétneho návrhu a poslanci o nich budú musieť rozhodnúť. Či kladne, alebo záporne, to už necháme na nich. Ale budú musieť o nich rokovať a rozhodnúť a teda je nádej, že ich vyriešia v prospech občanov.

Ako? Advokát Vladimír Pirošík z Transparency International Slovensko a bývalý poslanec NR SR, predseda OKS a občiansky aktivista Ondrej Dostál pripravili návrh Všeobecne-záväzného nariadenia o podmienkach účasti verejnosti na samospráve obce. My sme ho, s dovolením autorov, prispôsobili na podmienky Mesta Bytča a predkladáme ho poslancom zastupiteľstva, aby sa ním zaoberali na najbližšom zasadnutí.

Aj týmto spôsobom chceme požiadať poslancov, aby návrh VZN prerokovali a zdvihli ruku za jeho schválenie. Takto nám, občanom, ukážu, že im nie sú ľahostajné naše problémy a požiadavky. Nuž a poslanci sami získajú ľahkú možnosť, ako sa o problémoch ľudí dozvedieť a účinne ich riešiť. Takto VZN pomôže aj vám, milí poslanci, vo vašej práci. Prosím, zahlasujete zaň a príjmite ho. Mesto Bytča by bolo prvým na Slovensku, ktoré takéto nariadenie bude mať a všetkým by ste dokázali, že to s transparentnosťou a otvorenosťou samosprávy myslíte vážne.

Návrh, prostredníctvom poslancov, ktorí sú členmi OZ Za slušnejšiu Bytču pre všetkých, predložíme orgánom mesta na prerokovanie a schválenie už v najbližších dňoch. Prosím vás, napíšte nám svoje vecné pripomienky, či podporné stanoviská. Tu nejde o žiadnu konkrétnu osobu, či osobnú ambíciu. Tu ide o nás všetkých. Ak návrh prejde, mohol by zásadným spôsobom prispieť k skvalitneniu života v našom meste.

O čo v návrhu ide?

Návrh upravuje právo občana vystúpiť na zasadnutí zastupiteľstva v rozprave k jednotlivým bodom programu bez toho, aby o tom museli v hlasovaní rozhodnúť poslanci. Súčasťou programu každého zastupiteľstva sa stane bod Vystúpenia verejnosti, v rámci ktorého budú môcť obyvatelia obce a ďalšie osoby vystúpiť aj k iným témam ako tým, ktoré sú zaradené do programu zasadnutia.

Analogicky dáva návrh právo občanom a ďalším osobám na zasadnutí komisií a mestskej rady. V súčasnosti sú zasadnutia komisií a rady neverejné. Obyvatelia mesta nemajú možnosť pripomienkovať a hájiť svoje práva a záujmy a poslanci rozhodujú o nás bez nás.

Návrh tiež počíta s tým, že všetci občania budú mať možnosť pripomienkovať návrhy, o ktorých budú poslanci hlasovať. Často sa totiž stáva, že zastupiteľstvo rozhoduje o právach, povinnostiach a záujmoch občanov, o záležitostiach, ktoré výrazne ovplyvnia náš život bez toho, aby sme boli informovaní a aby sme návrhy dopredu poznali a mali možnosť ich pripomienkovať.

Okrem toho budú mať občania možnosť prostredníctvom občianskej iniciatívy, pri vyzbieraní dostatočného množstva podpisov, navrhnúť na rokovanie zastupiteľstva vlastný bod. Takto sa, napríklad, na rokovanie zastupiteľstva môže dostať požiadavka na umiestnenie retardéra pred školou, odrhnutie cesty, presunutie zastávky autobusu, výsadbu stromčekov, zvýšený odvoz smetí, oslobodenie od poplatku za psa a mnohé ďalšie.

Sme presvedčení, že prijatie tohto VZN pomôže informovanosti občanov mesta a napomôže tomu, že sa začnú o svoje práva a správu vecí verejných oveľa viac zaujímať.

Viac o OZ Za slušnejšiu Bytču pre všetkých a konkrétnom návrhu VZN sa dozviete na stránkach www.slusnabytca.sk 

 

Michal Filek

 

Zanechať prvý komentár

Informácie o článku

Súvisiace príspevky