Záchranku budeme resuscitovať!

Záchranku budeme resuscitovať!Milí priatelia, všetci tí, ktorí ste sa podpísali pod petíciu za záchranu záchranky v Bytči, ale aj všetci, ktorí ste nás podporovali. Chceli by sme vám veľmi pekne poďakovať. V tejto chvíli vám musíme bohužiaľ oznámiť, že sme v prvom kole neuspeli. Ministerstvo zdravotníctva totiž päť tisíc občanov okresu Bytča odignorovalo.

Na našu žiadosť o prehodnotenie reagovali po mnohých týždňoch, až po urgentnej a opakovanej výzve nič nehovoriacim listom. Považujeme to za hrubú ignoráciu oprávnených potrieb občanov Slovenskej republiky. Naše požiadavky, aj list, ktorým nám odpovedali, si môžete prečítať tu a urobiť si vlastný názor.

Ministerstvo s nami jednalo z pozície sily. Prehrali sme bitku, ale nevzdávame sa. Je nás 5-tisíc signatárov a 30-tisíc občanov, ktorí lekára potrebujeme, a my, organizátori petície, jednoducho záujem piatich tisícov našich spoluobčanov ignorovať nemôžeme. To jednoducho nejde. Budeme bojovať ďalej a sme presvedčení, že zvíťazíme. Stará báseň hovorí:

Ne vždycky se v bojích osvědčil
Kdo silnější nebo snad rychlejší byl!
Však dříve či později vyhraje ten,
KDO MYSL SVOU O VÍTĚZSTVÍ PŘESVĚDČIL!

My sme presvedčení, že naše požiadavky sú oprávnené. Necítime sa, a nie sme, občanmi druhej kategórie. Preto v našom boji budeme pokračovať.

Podobne ako v Bytči, ministerstvo naložilo s občanmi v ďalších mestách, keď lekára zrušilo celkovo v 26-tich Rýchlych lekárskych službách. V utorok sme navštívili primátorku Banskej Štiavnice Nadeždu Babiakovú. Ona je rovnako rozhodnutá bojovať až do konečného víťazstva. Dohodli sme sa, že spojíme svoje sily a na spoluprácu vyzveme aj ostatné mestá a okresy, ktoré o lekára v záchranke prišli.

Záchranku treba resiscitovať

To ale nie je jediný krok, ktorý podnikáme. Ako sme avizovali, pripravujeme Ústavnú sťažnosť na Ústavný súd SR. Sme presvedčení, že boli porušené naše ústavné práva. Nie sme občanmi druhej kategórie a máme rovnaké právo na dostupnú, odbornú a včasnú zdravotnú starostlivosť, ako občania ostatných miest a okresov na Slovensku.

Ešte raz vám všetkým ďakujeme. Veľmi si vážime aktivity občanov Bytče, Hliníka, Pšurnovíc, Hrabového, Mikšovej, Beňova, Malej Bytče, Hvozdnice, Štiavnika, Predmiera, Maršove, Rašova, Jablonového, Súľova, Hradnej, Hlbokého, Kotešovej, Veľkého Rovného, Petrovíc a Kolárovíc. Všetci ste dali najavo, že pokiaľ ide o správnu vec, vieme sa spojiť a postaviť sa za ňu. Nevzdávame sa a budeme bojovať za Resuscitáciu záchranky v Bytči!

Michal Filek a Peter Bologa

 

Zanechať prvý komentár

Informácie o článku

Súvisiace príspevky