Parkovanie, daň za psa, primátorov plat

Mestske zastupitelstvo v Bytci

Poslanci Mestského zastupiteľstva v Bytči vo štvrtok (15.12.2016 o 13:00 hod.) zasadnú do svojich poslaneckých lavíc posledný krát v tomto roku. Na svojom poslednom zasadaní budú schvaľovať rozpočet na rok 2017, ale aj riešenie situácie s parkovaním na Námestí SR, dotácie športovým klubom, či odpustenie dane za psa obyvateľom s telesným postihnutím.

Najdôležitejším bodom rokovania je schvaľovanie rozpočtu mesta na rok 2017. Ten je pripravovaný ako vyvážený. „Príprava rozpočtu nám dala veľmi zabrať a tento rok je naozaj napätý. Museli sme vykriť 250.000€, ktoré potrebujeme na platy učiteľov v materských školách, centách voľného času, čí súkromných škôlkach. Keďže nám od štátu nepríde viac finančných prostriedkov, museli sme ich hľadať kde sa len dá. Napríklad z údržby budov sme zobrali 120.000€, tak aby sa nám podarilo vykriť to čo potrebujeme. V rozpočte budeme ťažko hľadať prostriedky na ďalšie akcie“ – uviedol na spoločnej komisii primátor mesta.

Parkovanie po novom

Ak poslanci schvália VZN o parkovaní na Námestí SR, čakajú návštevníkov mesta veľké zmeny. Už v minulosti schválilo MZ peniaze na nákup parkovacích automatov a vo štvrtok budú schvaľovať aj parkovací poriadok. Ten okrem iného upraví možnoť státia na maximálne 2 hodiny doobeda a 2 hodiny poobede. Parkovanie zostane bezplatné.

Osoby so ZTP za psa platiť nebudú

Jedným z ďalších bodov bude schvaľovanie VZN o odpustení platby dane za psa. V rozpočte podľa slov primátora mesta tvoril len malú sumu okolo 1000€ a táto suma nie je ničím, čo by ohrozilo chod mesta. A preto predložil návrh zmeny VZN o ostatných miestnych daniach, ktoré oslobodí občanov s ťažkým zdravotným postihnutím od platenia dane za psa. Oslobodenie sa vzťahuje len na jedného psa.

Primátorov plat

Najbúrlivejšiu diskusiu na sociálnej sieti k bodom rokovania MZ však vyvolal návrh zástupcu primátora Ing. Babušíka na zvýšenie platu primátora mesta. Ten priamo na zasadaní MZ predloží návrh sumy o ktorú chce primátorovi zvýšiť plat. Tá sa potom samozrejme odrazí aj v už tak podľa slov primátora mesta napätom rozpočte na rok 2017 a upravený plat by poberal od 1. januára.

Stiahnite si: kompletný program zasadania MZ

Zanechať prvý komentár