Funkcie, ktoré vám prinesú zo sledovania televízie neopakovateľný zážitok

Doba a pokrok idú neustále dopredu, preto môže byť výber nového domáceho spotrebiča dnes úplne iný ako v minulosti. Dôvodom je viacero funkcií a vylepšení, ktorými výrobcovia svoje moderné zariadenia vybavujú a zvyšujú tak svoj náskok pred konkurenciou. V maximálnej možnej miere nimi zároveň zvyšujú užívateľský komfort a prinášajú spotrebiteľom pohodlie. 

Platí to aj pri televízoroch, ktoré sú zo dňa na deň sofistikovanejšie a obohatené špičkovými technológiami. Tie potom robia zo sledovania vašich obľúbených filmov alebo správ nevšedný zážitok.

Ktoré funkcie a vlastnosti to sú a mali by ste si na ne pri výbere nového televízneho prijímača dávať pozor, sa dozviete v našom článku.

Funkcie, ktoré vám prinesú zo sledovania televízie neopakovateľný zážitok

Veľkosť obrazovky

Jednou z najväčších vlastností, od ktorej závisí dokonalý pôžitok zo sledovania televízie je veľkosť obrazu. V tomto smere máte dnes vďaka rôznym modelom viacerých veľkostí na výber. Treba však pritom myslieť na veľkosť priestoru, najčastejšie obývacej izby, v ktorej bude TV alebo moderný projektor umiestnený.

Najlepšiu veľkosť obrazovky určíte podľa vzdialenosti sedenia od televízora. Zvyčajne sa udáva v palcoch, čo po prepočítaní na centimetre nie je žiadna vysokoškolská matematika. Vzdialenosť medzi TV a vami by mala byť 2,3 až 3 násobkom uhlopriečky konkrétneho televízora.

Samozrejme, dnes to možno ani tak celkom pri technológii 4 alebo 8K neplatí, pretože ani z veľmi krátkej vzdialenosti nie je na televízore vidieť jediný pixel. Skôr by sa dalo povedať, že platí, čím vyššie je rozlíšenie televízora, tým kratšia môže byť minimálna vzdialenosť.

Technológia zobrazenia

Moderné televízory sa líšia aj variantmi obrazoviek, technológiou vo vnútri zariadení a dizajnom. K tým aktuálne najžiadanejším a praxou overeným patria:

LED

Táto technológia sa v súčasnosti stala jednou z najznámejších technológií obrazovky na televíznom trhu. LED televízory ponúkajú vyššiu svietivosť, čo môže byť výhodné najmä vo veľmi svetlých miestnostiach.

OLED

Pri OLED sa pixely samy rozsvecujú, zatiaľ čo LED televízor vždy potrebuje podsvietenie. To umožňuje obrazovkám OLED zobrazovať hlboké čierne tóny a bezkonkurenčné kontrastné pomery. Aj farebné podanie je na tmavom podklade brilantnejšie a gradácie jednotlivých farieb sú ľahšie rozpoznateľné.

QLED

QLED je ďalším vývojom technológie LED. Televízory s takouto výbavou zaujmú intenzívnymi, výraznými farbami a presvedčia aj vo svetlejšom prostredí.

 

Zdroj obrázka: Vasyl Shulga/Shuttersock.com

Zanechať prvý komentár

Informácie o článku

Súvisiace príspevky