Hracie podložky pre deti – prvok, ktorý by v detskej izbe nemal chýbať. Na čo sa zamerať pri výbere?

Podlaha je jedným z najobľúbenejších miest na hranie. Už v štvrtom mesiaci svojho života sa bábätká začínajú zaujímať o rôzne hračky a kontrastné farby. V šiestom až siedmom mesiaci sa skúšajú plaziť a neskôr liezť. Potrebujú však správnu podložku, ktorá im poskytne pohodlie, bezpečie a senzorickú stimuláciu.

Hracie podložky pre deti – prvok, ktorý by v detskej izbe nemal chýbať. Na čo sa zamerať pri výbere?

Kritéria výberu

Najdôležitejším kritériom je bezpečnosť dieťaťa. V tomto kontexte je mimoriadne dôležitý materiál. Ten by sa mal vyznačovať dobrými izolačnými a protišmykovými vlastnosťami, vysokou mäkkosťou, hrúbkou pre dobré tlmenie pádov, vodeodolnosťou a ľahkou údržbou. Za zmienku stojí aj jednoduchosť skladania a farebnosť podložky na hranie

odporúčame zvoliť kontrastné farby, ktoré podporujú zrakový vývoj deti.

Senzorická podložka pre deti

Senzorické podložky prinášajú nové zmyslové skúsenosti, stimulujú reflexné body na chodidlách, zlepšujú kognitívne funkcie a motoriku. Podložky sa skladajú z viacerých dielov rôznych tvarov a povrchových úprav, ktoré sú navrhnuté tak, aby imitovali chôdzu v prirodzenom prostredí. Sú prevenciou pred niektorými ortopedickými deformáciami, napr. ploché nohy, genu valgum (nohy do X) a pod.

Penová podložka pre deti

Penové podložky pre deti, najčastejšie PVC alebo EPE, sa vyznačujú dlhou životnosťou, preto sa často používajú na miestach s vysokou “premávkou” (v škôlkach či detských kútikoch) Tento typ podložky nahrádza funkciu koberca a slúži hlavne na účel hry. Okrem klasických (štvorcových, obdĺžnikových) modelov sú obľúbené aj puzzle podložky.

Edukatívna podložka pre deti

Keď deti práve netrávia čas v postieľke, zakutrané v príjemných posteľných návliečkach, pravdepodobne sa hrajú a objavujú nové podnety. Náučné podložky pre deti disponujú prídavným oblúkom, na ktorom sú zavesené rôzne zaujímavé prvky – hračky, hryzadlá či zvukové pomôcky, ktoré stimulujú zmysly a pohyb bábätka. Sú vhodné pre deti od 3 mesiacov, neskôr môžu byť nahradené za penové podložky.

Zdroj obrázku: Marcell Faber / Shutterstock.com

Zanechať prvý komentár