Potrebujete získať overený preklad dokumentov? Poradíme vám, ako vybrať prekladateľskú agentúru

Pokiaľ ide o získanie úradných prekladov, je dôležité vybrať kvalifikovaného prekladateľa či agentúru. Aj keď sa to na prvý pohľad môže zdať ako jednoduchá úloha, do úvahy je potrebné vziať niekoľko faktorov. Tento článok vás navedie na to, ako vybrať správne.

preklad dokumentov

Prekladateľská agentúra vs. freelancer

Prekladanie špecifických textov si okrem jazykových znalostí vyžaduje aj odbornú spôsobilosť, tzn. využívanie presnej terminológie, pochopenie súvislostí atď. V otázke neúradných prekladov sa môžete obrátiť na freelancera. V prípade overených prekladov, ozn. aj ako súdne alebo úradné preklady, však túto činnosť môže vykonať iba akreditovaná osoba poverená MS SR.

Či už ide o úradný alebo neúradný preklad dokumentov, v oboch prípadoch je výhodnejšie siahnuť po kvalifikovanej prekladateľskej agentúre a eliminovať tak akékoľvek riziko – napr. nižšia cena freelancera môže ísť na úkor kvality.

Základné kritéria výberu

 

Transparentnosť a relevantnosť údajov

V tomto prípade hovoríme o údajoch zverejnených na webovej stránke prekladateľskej agentúry. Tzn. či má zrozumiteľne vysvetlený postup celého prekladateľského procesu – objednanie, doručenie, termíny, ceny, možnosti úhrady a pod.

Väčšina agentúr nemá uvedený cenník na webe, avšak vypracovanie cenovej ponuky, prípadne poskytnutie orientačnej sumy, by malo byť promptné.

Garancia a benefity

Môže ísť napríklad o poskytnutú garanciu včasného doručenia, bezplatná konverzia listinného prekladu na elektronický (vica verse), expresné preklady dokumentov a podobne.

Prístup a úroveň komunikácie

Vo všeobecnosti platí, že ľudia nakúpia produkt alebo službu od spoločnosti, ktorá s nimi komunikuje na úrovni – vyjadruje sa zrozumiteľne, reaguje rýchlo, operatívne spolupracuje a poskytuje personalizované služby.

Budovanie vzťahov a dôvery so zákazníkmi je dôležité. Pozrite sa aj na to, či má vaša prekladateľská agentúra blog, kde pridáva novinky zo sveta prekladateľstva a tlmočníctva alebo či je aktívna na sociálnych sieťach.

Zdroj obrázku: cybrain / Shutterstock.com

Zanechať prvý komentár