Výbava, ktorá by nemala chýbať žiadnemu poľovníkovi

Dobrá poľovnícka výbava nie je lacnou záležitosťou. A bez množstva vecí sa skrátka žiadny poľovník nezaobíde. Poďme sa teraz na niektoré prvky poľovníckej výbavy pozrieť.

Výbava, ktorá by nemala chýbať žiadnemu poľovníkovi
Zdroj obrázku: KOCHMARYOV / Shutterstock.com

Zbraň je základ, ale netreba zabúdať aj na ďalšie veci

 

Začnime však tou nevyhnutnou výbavou. Absolútnym základom výbavy poľovníka je zbraň. Obľúbenou je napríklad opakovacia guľovnica Mauser M12, ale pri výbere zbrane je prvoradé riadiť sa inými faktormi ako všeobecnou popularitou nejakého modelu.

Dôležitý je druh zveri, na ktorú budete poľovať najčastejšie a taktiež, či budete poľovať viac v lesnom, alebo poľnom revíri. Od revíru totižto závisia vzdialenosti, na ktoré budete najčastejšie strieľať. A samozrejme, do výberu má čo to povedať aj cena zbrane.

Pri plánovaní rozpočtu na poľovnícku výbavu netreba zabúdať aj na puškohľad a hlavne na strelivo, na ktorého kvalite sa neoplatí šetriť. To platí aj o noži. Pri nich poľovníci často „skĺznu“ k tomu, že sa viac zameriavajú na dizajn noža a nie na jeho funkčnosť a kvalitu. Neurobte tú chybu!

Rôzna optika vám umožní vidieť v rôznych podmienkach

Zmienkou o puškohľade sme načrtli aj do optiky, ale puškohľadom samotným túto kategóriu rozhodne neuzatvárame. Poľovník potrebuje aj ďalekohľad. S ďalekohľadom uvidíte to, čo očami nie a to vám dá väčší prehľad pri pohybe v revíre.

Poslednou položkou z kategórie optiky pre poľovníkov je termovízia. Nie je to úplná nevyhnutnosť, ale rozhodne ide o užitočnú vecičku, pri kúpe ktorej by ste nemali váhať. Ponuka na trhu je totižto značne široká, od základných modelov za priaznivé ceny až po špičkové prístroje, ktorými sú aj tie od značky Liemke.

Tento zoznam zakončíme poľovníckym oblečením. Malo by byť odolné a zároveň nepremokavé, vzdušné a v chladnejších mesiacoch aj teplé. Taktiež by nemalo šušťať, aby ste neodplašili zver ešte predtým, ako ju uvidíte. A samozrejme, na kvalitnú a pevnú obuv netreba taktiež zabúdať.

Zanechať prvý komentár